Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET U BRUXELLESU

Plenković Junckeru: Imajte razumijevanja za naš zakon o konverziji

Plenković Juncker
Foto: Europska komisija
1/7
29.09.2016.
u 17:28

Plenković se uoči susreta s Junckerom sreo i s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom

– Očekujemo od Europske komisije da ima razumijevanja za hrvatska objašnjenja i stavove o Zakonu o konverziji kredita iz švicarskih franaka – rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon susreta s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom danas u Bruxellesu.

Na sastanku Plenković i Juncker nisu išli u dubinu spora o Zakonu o konverziji, koji Komisija smatra suprotnim slobodni kretanja kapitala i pravu Unije, no Plenković kaže da je “važno da je aktualna Vlada precizno artikulirala stav i odgovorila Komisiji na jedan elaboriran način”. 

– Očekujemo da EK obazrivo i s dužnom pozornošću pristupi toj temi jer je važno da ne dođemo u situaciju koja bi bila na štetu hrvatskih državnih interesa, osobito poreznih obveznika – rekao je Plenković novinarima nakon sastanka. 

Komentirajući drugu pravnu posljedicu Zakona o konverziji, odluku UniCredita da pokrene arbitražu u Washingtonu, Plenković je rekao kako je konstruktivno da Komisija dovodi u pitanje takvu vrstu međudržavnih sporazuma na temelju kojega UniCredit tuži Hrvatsku u Washingtonu, no da ni o tome nije previše detaljno razgovarao s Junckerom. 

Europska komisija danas je u priopćenju potvrdila da su arbitražni mehanizmi, poput onoga na temelju kojega je UniCredit odlučio tužiti Hrvatsku u Washingtonu, “protivni pravu EU”. Danas je iz EK poslan formalan zahtjev Austriji da ukine sporazume o zaštiti ulaganja koje ima sa zemljama članicama EU, pa i s Hrvatskom, a upravo je takav sporazum temelj UniCreditove tužbe arbitražnom sudu. 

– Dotakli smo se niza tema, a prije svega očekujemo da u suradnji s EK potaknemo hrvatsko gospodarstvo, investicije i projekte – rekao je Plenković i dodao: – Junckeru je drago da je u HDZ-u sada vodstvo koje razumije i koje se bavi europskim problemima. 

Plenković se uoči susreta s Junckerom sreo i s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom.

– Vrlo sam ponosan na to što je Plenković uspio dobiti izbore, a da se nije koristio populističkom retorikom – rekao je Daul novinarima nakon tog susreta.

>> Vlada odgovorila Europskoj komisiji, a ministar Marić poručuje: Očekujem da će Bruxelles tražiti još objašnjenja

>> Vlada odgovorila EK oko konverzije. Petrov: Vlada će zaštititi interese građana

Komentara 32

KA
kažemja
18:19 29.09.2016.

Vjerodostojno!!

Avatar Pitman
Pitman
18:58 29.09.2016.

Kapital nema ni razumijevanja, ni milosti.

Avatar NasaDomovinaHrvatska
NasaDomovinaHrvatska
06:04 30.09.2016.

Beiše VL komentare.....Sorošovi radnici,znamo istinu brisali ili ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije