Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komunistički zločini

Plenković: Došlo je vrijeme za suočavanje s prošlošću

huda jama
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/5
27.10.2016.
u 21:09

Javnom pokopu u grobnicu u Memorijalnom parku za žrtve rata Dobrova, nazočio je hrvatski i slovenski državni vrh

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u četvrtak navečer u Dnevniku HTV-a kako je svojom nazočnošću na današnjem pokopu žrtava jugoslavenskog komunističkog režima 1945. godine, eshumiranih iz stratišta Huda jama u Sloveniji, htio poručiti da je došlo vrijeme za suočavanje s prošlošću. 

 "Mi smo u situaciji da se mnoge informacije, koje javnosti nisu bile poznate do 1989-90. godine, otkrivaju 70 godina nakon kraja Drugog svjetskog rata. U Sloveniji je jako puno stratišta, mjesta koja su indentificirana, gdje su nebrojene žrtve nakon 45-te. To su zločini komunističkog režima i mi se kao društvo moramo suočiti sa zločinima svih totalitarnih sustava. Tome želimo pristupiti sustavno, institucionalno i pravno, s jednom distancom pomoći u utvrđivanju istine, jer bez istine nema prave pomirbe u društvu", kazao je premijer Plenković, koji je danas bio na pokopu posmrtnih ostataka dosad ekshumiranih žrtava partizanskog zločina iz Hude Jame, njih 778, među kojima su i stotine Hrvata.

 Javnom pokopu u grobnicu u Memorijalnom parku za žrtve rata Dobrova, nazočio je hrvatski i slovenski državni vrh, a govorili su slovenski predsjednik Borut Pahor, predstavnik obitelji stradalih u Hudoj Jami Peter Sušnik, te predstavnici Katoličke crkve u Sloveniji i Hrvatskoj.

 Premijer Plenković u večerašnjem intervjuu HTV-u podsjetio je da je u Europskom parlamentu bio potpredsjednik skupine koja se bavila pomirbom europske povijesti. "Zbog toga želim dati doprinos da na jedan zreo način pristupimo i zajedno s drugim zemljama rješavamo taj problem koji opterećuje društvo i pridonosi podjelama", naglasio je.

 Premijer Plenković ističe kako i otvaranje arhiva može biti doprinos tome jer bi na taj način svoj doprinos mogli dati i znanstvenici i istraživači.

 Ranije danas na sjednici sjednici Vlade premijer je poručio kako je stav Banskih dvora da je proces suočavanja s naslijeđem totalitarnih režima ne samo civilizacijski, moralni i politički doseg, već i važno institucionalno sredstvo za daljnu pluralizaciju i demokratizaciju hrvatskoga društva.

 "To znači da će Vlada, između ostalog, uložiti napor za uspostavu najprimjerenijeg intsitucionalnog i pravnog modela za istraživanje skrivenih masovnih grobnica, stvoriti zakonsku pretpostavku koja će istraživačima učiniti dostupnom cjelokupnu arhivsku građu, a žrtve će napokon dobiti pravo na grob i spomen i postati dio pomirenog kolektvnog nacionalnog pamćenja", naglasio je Plenković.

 Osvrćući se na poreznu reformu u koju se kreće, a koju je na današnjoj sjednici Vlade predstavio ministra financija Zdravko Marić, premijer je za HTV rekao kako je njezin temeljni cilj rasteretiti poduzetnike te građanima omogućiti viši dohodak, a snižavanje poreza na dobit za male poduzetnike s 20 na 12 posto moglo biti točka koja će privući ulaganja.

 Plenković je izrazio i zadovoljstvo suradnjom s Mostom. "Mislim da smo stvorili povjerenje. Mislim da smo našu suradnju postavili na zdrave temelje. Sve ono što smo dogovorili smo zajedno ispunili", naglasio je predsjednik Vlade.

Komentara 112

MA
marsovac
21:23 27.10.2016.

pod hitno lustracija da se zna tko rovari u ljepoj nasoj.

ZL
zlatkouvanovic
21:28 27.10.2016.

Dok god postoji ime najljepseg hrvatskog trga (uz ostalo velicanje komunstickih zlocina) po najvecem europskom komunistickom zlocincu i diktatoru svih vremena (i naredbodavcu ubijanja po Hudim jamama), ovakve izjave nemaju tezinu i ustvari su vrijedjanje zrtava. Povjesna istina o glavnomm odgovornom za sve komunisticke zlocine JBT je poznata i ne treba dopunska povjesno istrazivanje. Danasnji vladajuci u RH : KGK, Plenkovic, Petrov, koji mogu odluciti u trenu o ukidanju nazivlja zlocinca JBT, to neobecavaju ni na komemoraciji stravicnog zlocina koga je on naredio. Kakvo licemjerje? Da li ce to naciniti u skorom vrlo kratkom periodu vremena,i ublaziti civilizacijsku i moralnu sramotu RH, ostaje za vidjeti.

Avatar delminium
delminium
21:48 27.10.2016.

Na zalost djeca i unuci onih koji su pocinili zločine na te su zločine ponosni. Na zalost takvi su u svim institucijama drzave zato nema govora o napretku zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije