Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U sjedištu HDZ-a 36 diplomata

Plenković diplomatima: HDZ do većine neće velikom koalicijom

HDZ
Foto: HDZ
1/5
28.07.2016.
u 19:13

Šef HDZ-a govorio o planu stranke da se s drugim političkim strankama postigne konsenzus o najvažnijim pitanjima Hrvatske i razvoja

Prvi put u stranačkoj povijesti cijeli je diplomatski zbor stigao na sastanak u središnjicu HDZ-a. U stranci u tome vide jasan signal “da u međunarodnoj zajednici prepoznaju relevantnost konsolidiranog HDZ-a koji s novim predsjednikom Andrejem Plenkovićem vraća vjerodostojnost stranci i na međunarodnom planu”, kaže jedan od sudionika sastanka. Objašnjava da je do takvog “nekarakterističnog” skupa došlo nakon što je novi predsjednik HDZ-a dobio poruke od dvadesetak veleposlanika radi sastanka pa je onda bilo jednostavnije organizirati sastanak s cijelim diplomatskim zborom.

Uvažiti mišljenje roditelja

Na sastanak je došlo čak 36 diplomata, a najvažnije države bile su zastupljene na razini veleposlanika. Plenkoviću su postavili brojna pitanja, a mnoga od njih i o gospodarskoj stabilnosti. Tražili su da Hrvatska ne mijenja tako često uvjete poslovanja, što onda dovodi u pitanje investicije. Pozdravili su što Plenković to razumije. Naravno, mnogo je interesa bilo o ocjeni političke stabilnosti u zemlji, kao i o komentaru zadnjih istraživanja javnog mnijenja, koja govore o brzom oporavku popularnosti HDZ-a. Diplomati su željeli od stranačkog vrha čuti kakvi su njihovi planovi o formiranju parlamentarne većine nakon rujanskih izbora. Plenković je iznio procjenu da HDZ očekuje dobar rezultat, ali je na upit o mogućnosti stvaranja velike koalicije između HDZ-a i SDP-a veleposlanicima odgovorio kako “velika koalicija nije na dnevnom redu”.

Dao im je do znanja kako HDZ računa da će većinu u parlamentu postići koaliranjem s Mostom, a ne SDP-om. Premda neće biti velike koalicije, Plenković je diplomatima govorio o planu HDZ-a da se s drugim političkim strankama postigne konsenzus o najvažnijim pitanjima Hrvatske i razvoja. Diplomate je zanimalo hoće li pri izradi izbornih lista HDZ poštovati zakonske odredbe o dovoljnoj zastupljenosti žena na listama, na što je šef HDZ-a odgovorio: “Apsolutno ćemo paziti na zakonsku zastupljenost”.

Govoreći o zbrci oko kurikuluma, Plenković je kazao da je važan nastavak rada uz poštovanje pluralizma mišljenja članova u radnim skupinama, ali i uvažavanje mišljenja roditelja. U izjavi nakon sastanka šef HDZ-a najavio je da će se o izbornim listama odlučivati idućeg tjedna. No komentirao je zbivanja u Srbu i kazao da HDZ i država obilježavaju Dan antifašističke borbe 22. travnja.

A u vrijeme komunizma održavan je taj dan u Srbu i “on je nerijetko korišten za manipulaciju, pa i iskorištavanje kompleksa hrvatskome narodu. HDZ poštuje antifašizam”, kazao je. Dodao je da HDZ želi raditi na zatvaranju otvorenih pitanja sa Srbijom, no da je zadnja nota Srbije bila neprimjerena. “Želim decidiran odgovor kojim se takva nota ocjenjuje neprihvatljiva od MVP-a i to smo već dogovorili s ministrom Kovačem”, kazao je.

Promjena modela rada

Uz vidljivu promjenu taktike gdje novi stranački vrh ubrzano radi potpuni “facelifting” i potpunu promjenu retorike i modela rada, Plenković je razgovarao i s HDZ-ovim ministrima u tehničkoj Vladi koju vodi Tihomir Orešković. Doznaje se da je Plenkoviću stalo da tehnička Vlada odradi svoj posao uredno pa je ministrima preporučio da pojačano paze da taj posao odrade u okvirima ovlasti koje su predviđene pravilima o funkcioniranju tehničke Vlade. 

>> 'Iz Milanovićevog nastupa se vidi da je stupanj nervoze i panike sve veći'

Ključne riječi

Komentara 22

MA
MarioG
19:36 28.07.2016.

Zoka i Vesnica mogu samo okupiti diplomate bivše SFRJ.

TO
Torcidas
19:49 28.07.2016.

Hrvati će dati povjerenje HDZ-i, Hrvati neće nasjesti na podvale i lazi koje šire režimski mediji i partijski portali i nece dozvoliti POVRATAK NA STARO, povratak na KRAĐU, ZADUŽIVANJE, ZATIRANJE SVEGA HRVATSKOGA!! U našoj jedinici Lalovac, Grčić i Bauk dobit će nula glasova!!! Do pobjede!!!

Avatar croatxl
croatxl
19:29 28.07.2016.

Do pobjede zna se HDZ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije