Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ništa od Plenexita

Plenković će HDZ voditi iz Bruxellesa ako izgubi izbore?!

30.06.2016., Sibenik - Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenkovic posjetio je Sibenik i porazgovarao je uz kavicu sa sudionicima 2. hrvatskog iseljenickog kongresa kao i sa gradonacelnikom i nekim od clanova HDZ-a.  Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/5
15.07.2016.
u 10:17

U stožeru A. Plenkovića kažu da ne žele razmišljati o HDZ-u kao oporbi te da će on ostavku u Bruxellesu dati kad postane šef Vlade

Ništa od Plenexita. Andrej Plenković, koji će u nedjelju biti izabran za novog šefa HDZ-a jer je jedini kandidat, neće podnijeti ostavku u Europskom parlamentu prije parlamentarnih izbora. Dakle, kao šef HDZ-a na izbore ide i kao europarlamentarac, a postoji mogućnost da ostane član Europskog parlamenta i ako HDZ nakon izbora ostane u oporbi. U slučaju da postane premijer ili na drugi način uđe u izvršnu vlast ostavku na mjesto eurozastupnika morat će podnijeti jer su to nespojive dužnosti. U njegovu stožeru uopće ne žele govoriti u kontekstu HDZ-a kao oporbene stranke, optimistični su i jedina im je opcija da će Plenković biti premijer pa sukladno tome na naša inzistiranja hoće li Plenković, ako HDZ ostane u oporbi, podnijeti ostavku u Europarlamentu – nisu htjeli odgovoriti.

Domaći presedan

Iz toga se zaključuje da je otvorena i opcija da Plenković zadrži svoje mjesto u Bruxellesu, a to bi onda značilo da šef HDZ-a ne bi bio u Hrvatskom saboru jer su dužnosti europarlamentaraca i zastupnika u Saboru nespojive (na listi za Sabor kao kandidat može biti iako je i europarlamentarac). To bi za hrvatske prilike (ne i susjedne – slučaj Boruta Pahora) bio presedan – da šef najveće oporbene stranke nije član domaćeg parlamenta. Plenkoviću će odluka da na izbore ide kao europarlamentarac stvarati probleme i u kampanji i u HDZ-u.

To mu je meko tkivo jer će ga politički suparnici, ali i oni iz stranačkih redova, napadati da drži rezervni položaj u Bruxellesu iako bi se kao šef HDZ-a trebao posvetiti domaćoj politici. Osim toga, u HDZ-u mu već zamjeraju da zbog dobre europske plaće nije raskrstio s Europarlamentom.

Poznato je da europarlamentarci zarađuju oko 6000 eura neto, ali budući da je Plenković i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove i da predvodi izaslanstvo Odbora za parlamentarnu suradnju EU i Ukrajine, njegova su bruxelleska primanja mnogo veća.

Sve zbog plaće?

– Ako se odlučio kandidirati za šefa HDZ-a, isti je tren trebao podnijeti ostavku. Jasno nam je da je novac u pitanju, ali to će mu biti minus. Ako na izbore bude išao s pozicije europarlamentarca, to će biti kao kad se Rajko Ostojić kandidirao za gradonačelnika Zagreba i čuvao fotelju ministra zdravlja – komentirao je izvor iz vodstva HDZ-a rekavši da se stranka ne može voditi iz Bruxellesa. Treba podsjetiti da ni Kolinda Grabar-Kitarović nije podnijela ostavku u NATO-u kada se kandidirala za predsjednicu, nego je koristila neplaćeni godišnji odmor. Tek nakon što je postala predsjednica RH dala je ostavku.

Plenković ističe da je u Bruxellesu samo tri i pol dana tjedno i da ima jako dobar uvid u sve hrvatske županije. U njegovu stožeru kažu da je on u istoj situaciji kao što su i ostali zastupnici u Saboru koji se kandidiraju na izborima u rujnu.

– Da se Sabor sutra ne raspušta, bila bi stanka do rujna, a dotad je stanka i u Europarlamentu. On će biti premijer i tada će podnijeti ostavku u Europarlamentu – rekli su nam jučer u njegovu stožeru.

>> Plenković potvrdio da je razgovarao s Hrgom i Korenom: Žao mi je što je HSS ide u lijevu koaliciju

Ključne riječi

Komentara 31

DU
Deleted user
10:53 15.07.2016.

Pa normalno ima i pravo. Zamisli radiš u firmi i javiš se na natječaj za novi posao a daš otkaz prije nego ovi izaberu kandidata. I što onda?? Budeš bez posla. Naravno da bi svi mi napravili isto, tko kaže drugačije ili laže ili je lud.

Avatar croatxl
croatxl
11:38 15.07.2016.

Ali samo njihov specijalni izvor iz HDZa im govori,do pravi informacija nemogu ni doci,ali bitno je pisati protiv HDZa.Plenkovic je novi premijer sastavljace opet vladu HDZ i Most bez obzira na ovu propagandnu politiku pojedini novina.Vlada sao kraine nece se vratit,milance sa velikim pojacanjima obijacom auta i stipom mesicem,ostace oporba do groba.

BA
ban1903
11:54 15.07.2016.

Iva, u svome oku brvno ne vidite dok u tuđem i trun opažate!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije