Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pet ključnih pitanja

Plaće režu da ne bi rasle kad smanje porez

Boris Lalovac i Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
Autor
Gojko Drljača
30.07.2014.
u 10:05

Zahuktava se drama pripreme najbolnijeg rebalansa

Pritisnut mogućnošću da ove godine proračunski deficit dosegne strašnih 19 milijardi kuna, ministar financija Boris Lalovac napokon je počeo najavljivati velike poteze. Zbog velikog podbačaja PDV-a, čiji bi pad mogao doseći 1,5 milijardi, i podjednakog minusa u zdravstvu, odnosno zbog mogućeg neplanskog povećanja rashoda za 3 milijarde kuna, Lalovac mora odraditi, može se tako reći, krvavo rezanje državnog budžeta ako ne želi postati ministar financija za čijeg će se mandata dogoditi potpuni raspad fiskalnog sustava. Problem je u tome, izgleda, što to nisu shvatili njegovi kolege ministri. Zbog toga što ustraje na pozitivnoj ideji smanjenja progresivnosti oporezivanja dohotka (spuštanju poreznog praga ili čak ukidanju 40-postotne stope) jer, čini se, zaista želi nešto promijeniti, rezovi u javnoj upravi moraju biti znatniji nego dosad. Između ostalog, ministar je najavio mogućnost rezanja plaća javnih službenika viših od 10.000 kuna. Evo pet pitanja koja otvara ta ideja:

1. Hoće li rezanje viših plaća biti izvedeno tako da ne utječe na smanjenje proračunskog deficita?

"Ako se ta ideja gleda u svjetlu mogućeg smanjivanja progresivnosti dohotka, može se pretpostaviti da su izračunali da će, u slučaju smanjenja stope od 40 posto ili podizanja pragova poreznih razreda, najviše dobiti oni s višim plaćama pa sada idu s tim kako bi neutralizirali rast neto plaća zbog promjene oporezivanja. To je OK: neto plaće neće se smanjiti, ali će se smanjiti trošak rada koji se plaća iz proračuna. No to neće imati učinak na deficit jer će se smanjiti rashod za plaće i za toliko prihod od poreza na dohodak, samo će se smanjiti udjel ukupnog troška mase plaća", komentirao je vrlo ugledni ekonomski analitičar.

2. Je li to korak prema demagogiji uravnilovke? 


"Dečki su shvatili problem i znaju da moraju rezati masu plaća, ali su odabrali pogrešan način. Ovo će pojačati uravnilovku i dati dodatni poticaj za tjeranje najboljih iz državnog sektora. Ostat će bez to malo stručnjaka koji vrijede. Još jedan znak da nisu u stanju kontrolirati masu plaća boljim upravljanjem, bonuse/maluse, optimizaciju poslovnih procesa i slične strukturne mjere", teoretizirao je naš ekonomist.

Foto: VLm

3. Hoće li ova mjera izazvati novi bunt liječnika i profesora koji bi mogli biti pogođeni mjerom rezanja viših plaća u najvećem broju?

Ne treba zaboraviti da su se liječnici već jednom odlučili na gorljivi i iscrpljujuće dugotrajan štrajk a da im nisu rezana bilo koja značajna prava. Sličan otpor prema promjenama tradicionalno imaju i profesori. Ako dođe do smanjivanja progresivnosti poreza na dohodak, problema ne bi trebalo biti. Puno toga ovisit će o kvaliteti prezentacije ideje javnosti.

4. Je li ta ideja dovoljno uvjerljiva domaćim poduzetnicima da bi mogla voditi dizanju povjerenja u Vladu koja je ostala bez kredibiliteta?

"Ovo je glupo. Mislim da su to većinom liječnici. Klauni rade sve samo da ne naprave ništa zato što bi rezanje županija, ukidanje agencija... značilo neku odluku, a tu se ne usude, ali ovo im izgleda lagodno...", komentirao nam je jedan ugledni poduzetnik. Ostaje dilema može li ministar bolje objasniti povezanost akcije s dobrom idejom smanjivanja progresivnosti poreza na dohodak te dobiti njihovu podršku. Stvorena je visoka razina nepovjerenja prema ovoj vlasti i nju će biti teško preskočiti.

5. Kako će na ideju rezanja plaća reagirati politička scena?

U glavnoj oporbenoj stranci neslužbeno smo čuli da se radi o malom koraku naprijed, ali je izvjesno da neće dati javnu podršku Vladi. No ključno je pitanje hoće li cijela ideja proći u glavnoj stranci na vlasti, SDP-u. Poznavatelji situacije tvrde da ministru Lalovcu slijedi teška bitka u SDP-u za svoju mini poreznu reformu. Ishod bitke – neizvjestan! Isto tako potpuna je nepoznanica kakve sve mine ministru Lalovcu mogu postaviti ključni koalicijski partneri SDP-a. U zadnje vrijeme posebno se isticalo razmimoilaženje u stavovima između SDP-a i HNS-a. Ponekad su svađe bile toliko iracionalne da se činilo kako se radi o sukobu radi sukoba.

>> Ministar financija Boris Lalovac: Smanjit ćemo javni dug za tri milijarde eura

Komentara 20

ZO
zoom
11:08 30.07.2014.

nema kraja eksperimentiranju nesposobnih nad vlastitim narodom!!!

IM
Ivica Mali
10:54 30.07.2014.

Uh, ovo će biti zanimljivo! Izuzev zdravstva i školstva tko većinom u javnim službama ima plaće veće od 10.000 kn? Pa naravno politički podobnici raznih boja i opredjeljenja koji i jesu svojim (ne)radom ili (ne)dobrim upravljanjem najviše doprinijeli lošem stanju, neefikasnosti i prekobrojnosti u javnom sektoru. Malo će pravih stručnjaka biti zahvaćeno ovim rezom pa se stoga i ne bojim daljnjeg odljeva "mozgova"!

Avatar Vaso_Diplomac
Vaso_Diplomac
11:16 30.07.2014.

Nije problem u visini plaća, one su smiješne za državne službenike recimo, problem je u količini tih istih državnih službenika a pogotovo uhljeba u javnom sektoru, a u to se ne usude dirati i poslati jedno 30-tak tisuća ljudi na burzu, niti ovi, a neće niti slijedeći, koji god bili.... O nebuloznom broju općina i županija i razno raznim načelnicima sa po 15K KN plaće netreba ni pisati, toga se neće usuditi taknuti ni još 8 vlada slijedećih....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije