Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pekarstvo

Komisija prihvatila poljički soparnik kao novii hrvatski zaštićeni proizvod

poljički soparnik
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
05.04.2016.
u 11:58

Priprema se od mekog pšeničnog brašna, blitve, crvenog luka, maslinovog i miješanog (maslinovo i suncokretovo ulje u omjeru 1:1) ulja, češnjaka, soli i vode, razvaljenog tijesta ispunjenog blitvom i crvenim lukom „kapulom“ , a peče se u užarenom otvorenom ognjištu „kominu“ u žeravi s lugom (na žaru posut pepelom).

Europska komisija danas je odobrila unos jednog novog proizvoda iz Hrvatske u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP). Riječ je o poljičkom soparniku. Oznaka će biti dodana na popis više od 1290 već zaštićenih proizvoda. Dodatne informacije: web-stranice o proizvodima s oznakom kvalitete i baza zaštićenih proizvoda DOOR.

"Poljički soparnik"/"Poljički zeljanik"/"Poljički uljenjak"/ je obredni svečani pekarski proizvod s područja nekadašnje Poljičke Republike.  Priprema se od mekog pšeničnog brašna, blitve, crvenog luka, maslinovog i miješanog (maslinovo i suncokretovo ulje u omjeru 1:1) ulja, češnjaka, soli i vode, razvaljenog tijesta ispunjenog blitvom i crvenim lukom „kapulom“ , a peče se u užarenom otvorenom ognjištu „kominu“  u žeravi s lugom (na žaru posut pepelom).

Očekuje se da će ova oznaka doprinijeti očuvanju tradicije u pripremi soparnika, te identiteta i prepoznatljivosti područja iż kojeg potječe.

>>  Predstavljanje hrane i vina s Korčule i Pelješca na HFHV

Komentara 1

ST
Stipan
19:34 05.04.2016.

To nebi ni pas pojeo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije