Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sdp-ov stožer

Picula: Sad se vidi da nam 
ne odgovara niska izlaznost

SDP (1)
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/5
14.04.2013.
u 22:15

Građani još nisu svjesni koliko će Europski parlament utjecati na njihove živote - kazala je Biljana Borzan.

Rezultati su stigli, može li se reći da je SDP izgubio izbore, priznajete li poraz?

 – SDP nije potpuno realizirao svoje izborno očekivanje. Planirali smo poslati pet esdepeovaca u Bruxelles, to se i dogodilo. Međutim, ono što se nije dogodilo jest da nijedan od naših koalicijskih partnera nije ušao. Nije se dogodilo da smo prva lista po glasovima, ali se s druge strane dogodilo da se zahvaljujući preferencijalnom sustavu na toj listi nalazi političar koji uživa većinsku podršku biračkog tijela i kojeg smatraju najkompetentnijim da predstavlja Hrvatsku.

– Koji su po vama razlozi podbacivanja koalicije s obzirom na to da su vam ankete davale prednost?

Treba se kritički osvrnuti na ankete koje su govorile da niska izlaznost pogoduje SDP-u. Sad je jasno da ne pogoduje. A ne pogoduje baš zato što su u takvoj situaciji poriv za izlazak na izbore dobili birači Ruže Tomašić koja nije bila visoko na listi HDZ-a, ali je političkim porukama galvanizirala jedan dio biračkog tijela.

– Novi izbori su za godinu dana, hoće li se SDP jače pripremiti za tu kampanju?

Prije svega se nadam da će se promijeniti ova antikna pravila praćenja izbornog ciklusa iz sredine 1990-ih godina. Svi su njima nezadovoljni i tako više ne može. S druge strane, proći će gotovo deset mjeseci rada prvih izabranih europarlamentaraca. Imat ćemo neka iskustva i vjerojatno će i sama kampanja drukčije izgledati. Nećemo govoriti što bismo mogli napraviti, nego što smo napravili, kako smo se ponašali, kakve smo kontakte ostvarili.

>>Prvi rezultati: HDZ 6, SDP 5, Laburisti 1 mandat

Sve o izborima za Europski parlament čitajte u našem specijalu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije