Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK PROSVJEDA

Picula povjerenici EU: Za BiH je potreban EU fast track program

Tonino Picula
Foto: Borna Filic/PIXSELL
11.02.2014.
u 20:15

Raste strah i od mogućeg sukoba prosvjednika s drugim građanima

– Ne smije se čekati na održavanje izbora u BiH i EU, potreban je EU fast track program! – poručio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula visokoj povjerenici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Na sjednici Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta Picula je istaknuo da se BiH dugo nalazila u mrtvom kutu interesa međunarodne politike, s jedne, i pomanjkanju iskrenog interesa političara BiH za promjene, s druge strane.

– Izgleda paradoksalno da je bio izvediv povijesni sporazum u trokutu Bruxelles – Beograd – Priština o europskoj perspektivi Srbije i Kosova, a nije moguć ni minimalan kompromis između Sarajeva, Banje Luke i Mostara o europskoj budućnosti BiH. Ne smije se čekati na održavanje izbora u BiH i EU! Zahtjevan proces rekonstrukcije daytonske BiH, koji se neminovno mora dogoditi, treba početi odmah. Ne samo zbog europske budućnosti BiH nego i zbog normalizacije stanja u toj napaćenoj zemlji kako bi njezini građani konačno mogli bolje živjeti – upozorio je Picula.

Povjerenica Ashton složila se s Piculinom ocjenom rekavši da političke blokade u BiH vode i do gospodarske stagnacije i socijalnih problema.

Broj zahtjeva koje prosvjednici u Sarajevu i drugim gradovima iznose pred dužnosnike na svim razinama vlasti u BiH svakodnevno se povećava. Od nekoliko stotina do tisuću prosvjednika okupilo se i danas u desetak gradova. Iako su im se pridružili i nezadovoljni radnici nekih poduzeća sa svojim zahtjevima, čini se kako je broj prosvjednika nešto manji nego proteklih dana. U Sarajevu je oko podne ponovno blokirano središte grada i ulice koje vode prema Predsjedništvu BiH i zgradi Vlade Federacije BiH. Uz povike i parole “Lopovi, lopovi”, “Bakire, lopove”, “Hoćemo ostavke”, nekoliko stotina prosvjednika uglavnom se zadržalo ispred zgrade federalne vlade koju su i danas osiguravale jake policijske snage. Prosvjednici i dalje inzistiraju na ostavci entitetske vlade, a od danas traže i ostavke članova Predsjedništva BiH.

Zbog blokade prometnica raste strah i od mogućeg sukoba prosvjednika s drugim građanima. Jedan takav incident dogodio se u ponedjeljak, kada je skupina mladića pokušala vozilom proći kroz blokiranu ulicu. Od sličnih incidenata strahuju i u drugim gradovima gdje su danas nastavljeni prosvjedi. U Tuzli se, kao i u Zenici, okupilo nekoliko stotina građana. Nekoliko stotina prosvjednika izišlo je na jednosatni mirni prosvjed u Mostaru, koji je okončan bez izgreda. Oko tisuću ljudi ispred zgrade vlade Brčko Distrikta zahtijevalo je smjene, a odlazak općinskih vlasti i u Bugojnu, Živinicama, Zavidovićima... Većinski hrvatska područja Federacije i RS ni danas nisu bila zahvaćeni prosvjedima već samo mirnim skupovima u Prijedoru, Srebrenici i Orašju.

>> BiH se podijelila i u prosvjedima: Tri naroda i tri različite vizije

>> 'Nemate mandat omalovažavati umjetnost Jasmile Žbanić'

Komentara 24

TO
toxictwin
18:50 11.02.2014.

Tri entiteta svaki sa svojim saborom i jedan mali sabor sa nekoliko članova (kao senat, koji neodlučuje defacto o ničemu) i mirna Bosna, pa kako tko voli neka mu . I da muslimanima za vođu staviti Fikreta Baba Abdića. Ajmo Babo sada ti je prilika.

Avatar rokoprčina
rokoprčina
18:29 11.02.2014.

Ne razumite vi Bosnu gospodo Europljani.Bolje da se držite podalje.Kada muslimani uvide da ih niko više ne podržava sve će biti bolje i lakše.

SM
smrad
18:36 11.02.2014.

Hrvatska treba koristiti svoj položaj u EU da maksimalno zaštiti svoje interese u BiH,a oni postoje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije