Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverzni poduzetnik

Blažo Petrović Pripuzovoj ženi uplatio 36 milijuna kuna - za jamčevinu ponudio milijun eura

Blažo Petrović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
21.10.2016.
u 20:10

Sutkinja nije pristala na jamčevinu od milijun eura koju je ponudio poduzetnik.

Blažo Petrović jučer oko 12 sati doveden je na zagrebački Županijski sud nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu protiv njega pokrenulo istragu zbog utaje 15 milijuna kuna poreza. Vera Polak Presečki, sutkinja istrage, odredila mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Petrović je za obranu sa slobode nudio jamčevinu, no prijedlog mu je odbijen. Neslužbeno se doznaje da je bio spreman ponuditi oko milijun eura, no ta suma sutkinju očito nije impresionirala pa je jamčevinu odbila. Za očekivati je da će se Petrovićeva obrana žaliti na odluku suda o određivanju istražnog zatvora, a u tom slučaju o žalbi će odlučivati Vrhovni sud.

Prije nego što je doveden pred sutkinju istrage, Petroviću su pretraženi poslovni prostori i dom te je ispitan na tužiteljstvu. Neslužbeno se doznaje da je iznosio obranu u kojoj je porekao krivnju. Osim protiv njega, istraga je pokrenuta i protiv KG Projekta, a istragu je uz policiju provodio i Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara, kolokvijalno nazvan porezni USKOK.

Petrovića se sumnjiči da je preko svojih poduzeća od ožujka do srpnja 2016. utajio oko 15 milijuna kuna poreza. No cijela priča počela je znatno ranije, 11. listopada 2012., te se odvijala do 30. ožujka 2016. kada je njegova tvrtka KG Projekt AS Commmercu iz Osijeka pružila oporezive usluge u ukupnom iznosu od 75 milijuna kuna. Kako je bila riječ o uslugama na koje se trebao platiti porez, Petrovića se sumnjiči da je to pokušao izbjeći i to na način da je navedeni iznos usmjerio na račune KG Brima, trgovačkog društva u njegovu vlasništvu koje nije bilo u sustavu PDV-a.

Cijeli “posao” pokrio je ugovorom o prodaji prava i obveza, koji je potpisan 1. travnja 2016., a sve da bi prikazao da su sva prava i obveze s KG Projekta prenesena na KG Brim. KG Projekt potom je 20. travnja 2016. podnio mjesečnu poreznu prijavu u kojoj nije navedeno da na iznos od 75 milijuna kuna mora platiti i 15 milijuna kuna PDV-a.

Tužiteljstvo smatra da je Petrović tako prikrio novac, koji je potom podizao s računa na koji ga je premjestio. Podignuti novac potom je kao pozajmice ili gotovinske isplate, tvrdi tužiteljstvo, uplaćivao sebi i drugima. Sebi je tako uplatio 6,2 milijuna kuna, svojoj supruzi 14,4 milijuna kuna, Dubravki Pripuz 36 milijuna kuna, dok je društvu Cubano povezanom s D. Pripuz uplatio 11, a KG Projektu 1,8 milijuna kuna. Dubravka Pripuz inače je supruga Zorana Pripuza, koji je također bio suđen u tzv. zločinačkoj organizaciji gdje je oslobođen optužbi. 

>> Uhićen Blaž Petrović! Sumnjiče ga da je preko lažnih faktura izvukao 15 mil. kn

Ključne riječi

Komentara 6

KA
Karizma
20:21 21.10.2016.

UHHHHH ali ce se svi operjati na ovom slucaju

DU
Deleted user
20:50 21.10.2016.

za one..slabija vida i sluha..ponavljam..da vise zapamte..nije problem..on..problem je hr sudstvo..pa isto ga je oslobadjalo i oslobodilo ..od svih tuzbi..i sta sad nanovo zeli..ili neko..iz njega..nanovo.. nesto..u kuverti....zato triba..locirati i uhititi ..sud a ne njega..

HE
herojulice
21:38 21.10.2016.

A gdje je leopard?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije