Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NE MOGU REĆI DA NIJE PRIHVAĆENO'

Petrov: Drago mi je da i HDZ ima prijedloge o arhivskoj građi

Andrej Plenković i Božo Petrov
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
23.03.2017.
u 14:44

Mi smo htjeli napraviti da Kodeks budu smjernice koje neće uključivati kazne, nego smjernice kakvo bi trebalo biti postupanje svakog saborskog zastupnika

Nakon mjeseci rada na Etičkom kodeksu o ponašanju zastupnika, Predsjedništvo Sabora odlučilo ga je danas uputiti Odboru za Ustav i Poslovnik koji bi i formalno trebao biti predlagatelj tog dokumenta.

- Kad ga Odbor predloži, ide u raspravu na plenarnoj sjednici. Istovremeno Odbor provodi rapravu i o svim prijedloziam koji su došli za promjenu Poslovnika. Mi smo htjeli napraviti da Kodeks budu smjernice koje neće uključivati kazne, nego smjernice kakvo bi trebalo biti postupanje svakog saborskog zastupnika i nadamo se da će naši zastupnici biti na toj razini da se neće trebati izricati sankcije, nego da se zaista možemo kvalitetno i odgovorno ponašati u saboru, a isto tako prema svojim kolegama – kaže predsjednik Sabora Božo Petrov te dodaje kako se nada da se neće se trebati praviti neki drugi instrumenti koji će biti predviđeni Poslovnikom.

Petrov se osvrnuo i odluku Vlade da ne podrži Mostov prijedlog Zakona o arhivskoj građi koji je sutra na redu za raspravu u Saboru.

- Što se tiče samog prijedloga zakona i mišljenja Vlade, mišljenje Vlade postoji. Meni je drago da oni imaju prijedloge. Ne mogu reći da nije prihvaćeno. Oni su dali svoje mišljenje na temelju samog našeg prijedloga kojeg smo mi dali. Oni su isto dali svoje preporuke, a o svemu tome će se raspravljati u Hrvatskom saboru.

Nama je bilo bitno, ja sam isto tako zamolio i ministre koji dolaze iz kvote Mosta da podrže prijedlog iz razloga što je nama jako bitno da dođe mišljenje Vlade, da se ne rade presedani. Bitno je da bude mišljenje Vlade, a o svemu tome će se raspravljati u Hrvatskom saboru. Hrvatski sabor je najviše zakonodavno tijelo – objašnjava Petrov i zašto su Mostovi ministri glasovali jednako kao HDZ-ovi, koji su kao Vlada zaključili da prijedlog treba bolje napisati. Upitan je i zašto se žuri sa zakonom, a ne čeka ono što HDZ najavljuje da će uskoro, čak i prije ljeta, predložiti Ministarstvo kulture.

- To ćemo vidjeti. Mislim da se, s obzirom na ono što smo predložili, to može bez ikakvih problema i izglasati u redovitoj proceduri i to je isto namjera do samog raspuštanja Sabora pred lokalne izbore, a nakon toga kada dođe cjeloviti zakon, onda sam ja i za to da se provede još jednom rasprava. Kad će to biti i kako će to biti to ćemo vidjeti, ali kada smo krenuli u proceduru zašto ne – zaključuje Petrov.

>>Mostov prijedlog o otvaranju arhiva svatko normalan će prihvatiti

>>Božo Petrov: Objavit ćemo sve komunističke dosjee

 

Komentara 2

MI
Mimizo
20:53 25.03.2017.

most se nije opametio nakon vlade oreškovića ako izazovu nove izbore a na šta ih potiće oporba kao i prošli put potpuno će nestati sa scene a hdz bi još uvjerljivije dobio jer ima veliku podršku po svim anketama

AO
ante.oreskovic75
18:45 23.03.2017.

Ako raspravljati o ponašanju zastupnika ne dirajte u pernare!Uvijek su vladajući imali uz sebe dvorske lude!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije