Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pisala Europskoj komisiji

Petir: Zaštitite prava građana Slavonskog Broda na čist okoliš i na zdravlje

Onečišćenje u S. Brodu
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
24.07.2014.
u 09:43

Rezultati praćenja kvalitete zraka pokazuju znatna odstupanja od dozvoljenih graničnih vrijednosti a dostupni su javnosti putem internetske stranice Ministarstva zaštite okoliša i prirode", napisala je Petir.

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir pisala je Europskoj komisiji i zatražila da se zaštite ljudska prava građana Grada Slavonskog Broda na čist okoliš i na zdravlje.

"Nakon ponovnog pokretanja proizvodnje u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu (Bosna  i  Hercegovina)  učestalo  dolazi  do  onečišćenja  zraka  u  Gradu Slavonskom  Brodu  u  Republici  Hrvatskoj.  Na  prostoru Slavonskoga Broda provode  se  pet  godina  redovita  praćenja pojedinih parametara kvalitete zraka,  a Republika Hrvatska je nedavno postavila još jednu mobilnu postaju za  praćenje  kvalitete  zraka. Rezultati praćenja kvalitete zraka pokazuju znatna  odstupanja  od  dozvoljenih  graničnih  vrijednosti, a dostupni su javnosti putem internetske stranice Ministarstva zaštite okoliša i prirode", napisala je Petir.

"Iako se problem onečišćenja  zraka  u Slavonskom  Brodu pregovorima s predstavnicima Bosne i Hercegovine na svim razinama vlasti nastoji riješiti više  od  pet  godina, nadležne vlasti u BiH ne pokazuju interes i volju da navedeni problem onečišćenja zraka riješe, čime ugrožavaju pravo građana na  čist  okoliš  i  na  zdravlje   koje može biti ugroženo uslijed konstantnog onečišćenja.  Upućujem  pitanje Europskoj  komisiji:  Na  koji način Europska unija može pomoći  u  zaštiti  ljudskih  prava  građana Grada Slavonskog Broda koji su ujedno  i  građani Europske unije, ali i lokalnog stanovništva koje živi uz Rafinerijuu Bosni i Hercegovini, od onečišćenja zraka s područja izvan granica  EU,  ukoliko  njihove  nadležne  vlasti  nisu sposobne ili ne žele
poduzeti  potrebne  mjere za osiguranje adekvatne kvalitete zraka?", navela je Petir u svom pitanju Europskoj komisiji.

>>FOTO Brođani s maskama potpisivali peticiju za čist zrak

Komentara 8

NA
narod1
11:02 24.07.2014.

Na znanje i ravnanje Putinoljupcima i onma koji zagovaraju Južni tok. Kada Rusi dođu više se ne obaziru n nikoga i nitko im ništa ne može. Rafinerija zagađuje a njih apsolutno nije briga. Naravno naši im ne mogu ništa. Najbolja pokazna vježba za one koji bi pustili veće projekte njima u Hrvatskoj

Avatar bok
bok
11:26 24.07.2014.

Bravo, konacno se to netko sjetio. Ovo u Slavonskom Brodu nije ljudski za izdrzati. To je strahota, mucenje naroda. Cidime da tako mirno to izdze vec toliko godina.

TU
turko
14:13 24.07.2014.

što ga nisi zaštitila dok je tvoja stranka bila na vlasti u koalicijama,a stanje je bilo još i gore,ako se ne varam vaša je stranka po dugoviječnosti na vlasti odmah iza hdz-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije