Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rijetka riječ u politici

Pet političkih stranaka naziva se – partijama

Nakon izbora novog predsjednika stranke moglo bi se pokrenuti pitanje novog imena
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
29.10.2016.
u 09:16

Od 312 političkih stranaka u Hrvatskoj, osnovanih od 1990. do danas, devet ih je u svom nazivu imalo riječ “partija”. Četiri su ugašene

Je li Socijaldemokratskoj partiji (uvriježeno SDP-u) riječ “partija” postala pretežak uteg kojeg bi se u toj stranci rado riješili? Vide li SDP-ovci možda tu riječ kao svojevrsni Damoklov mač iznad svoje stranačke glave koji bi konačno rado maknuli?

Loše konotacije

Kako god postavili to pitanje, izgleda da je ta kratka riječ neke u SDP-u počela toliko žuljati da bi se nakon skorašnjeg izbora novog predsjednika te stranke, što bi se trebalo dogoditi idućeg mjeseca, moglo potegnuti i pitanje promjene imena SDP-a, i to tako da se iz njega izbaci baš ta riječ. Jer, reći će neki u SDP-u, ima ona neke loše, a možda i štetne političke konotacije. Naravno, ima i onih koji se s time ne slažu pa se tog “partijskog” naslijeđa u imenu stranke ipak ne bi odricali.

A pogledamo li u podugački Registar političkih stranaka Republike Hrvatske, onda možemo vidjeti da je od 312 političkih stranaka, registriranih od 1990. do danas, tek njih devet u svoj naziv stavilo i riječ “partija”. Četiri su ugašene, odnosno prestale su s radom, dok ih je pet još uvijek aktivnih. Tako su se ugasile Socijalistička partija Hrvatske – Partija jugoslavenske orijentacije (osnovana 1990. u Petrinji), Partija demokratskog prosperiteta – Ogranak za Hrvatsku (osnovana 1990. u Zagrebu), Socijaldemokratska partija Hrvatske – Stranka demokratskih promjena (koja je preimenovana u današnji SDP) te Partija podunavskih Srba (PPS, osnovana 1998. u Vukovaru).

A danas, osim već navedene Socijaldemokratske partije (SDP) čija je središnjica smještena na zagrebačkom Iblerovu trgu i šef joj je još neko kratko vrijeme Zoran Milanović, aktivne su još i: Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP, osnovana 1998. u Zagrebu), Socijalistička partija Hrvatske (SPH, osnovana 2004. u Zagrebu), Demokratska partija Srba (DPS, osnovana 2009. u Zagrebu) te Komunistička partija Hrvatske (KPH, osnovana prije tri godine u Umagu).

Mijene imena stranke

Inače, povijest promjene imena SDP-a izgleda ovako: 1937. osnovana je Komunistička partija Hrvatske koja je kasnije postala Savez komunista Hrvatske, da bi onda uslijedile promjene imena u: Savez komunista Hrvatske – Stranka demokratskih promjena, Stranka demokratskih promjena Hrvatske, Socijaldemokratska partija Hrvatske – Stranka demokratskih promjena i konačno Socijaldemokratska partija Hrvatske.

>> Socijalistička partija Hrvatske ide u stečaj zbog duga od 10.971 kn

Komentara 38

Avatar abakus
abakus
09:39 29.10.2016.

Meni ne smeta riječ "partija". Nije ona razlog zašto toj stranci nikad nisam dao svoj glas. Neka zato slobodno ostane. Ono što mi smeta kod SDP-a je to što se nikad nisu odrekli zločina bivšeg režima, što ih nikad nisu jasno osudili i što ih još uvijek opravdavaju, a taj režim hvale, jednako kao i masovnog ubojicu, zločinca, diktatora i bonvivana - tita. Kad se jasno odrede prema tom režimu i njegovim zločinima, kad prestanu svako malo na glave stavljati kape sa oznakama tog režima i kad im prestane tito biti uzor, onda će postati prava socijaldemokratska stranka. Ili partija, potpuno svejedno.

BU
Bulaba
09:35 29.10.2016.

Ja bih bio uvijek spreman glasovati za ljevicu, ali nikada ne bih glasovao za sljedbenike zločinačke antifašističke ideologije, štovatelje masovnih komunističkih ubojica na čelu s Titom i zaštitnike udbaških ubojica. Ne zato što gledam u prošlost, nego zato što sam siguran da oni koji su u stanju opravdavati masovne pokolje nad vlastitim narodom, nevinim ljudima, ratnim zarobljenicima i civilima, nisu ljudi koje bi danas uistinu bilo briga za prava radnika, sirotinju, kvalitetno javno zdravstvo i sve ostalo.

Avatar comparator
comparator
09:40 29.10.2016.

Vi ste za razliku od stranaka čista komunistička anacionalna partija pro-balkansog opredijeljenja ba bi bilo šteta da vas ne prepozna vaša iste vrste populacija koja bi bez vas ostala izgubljena . To što želite prikupiti gasaće socijaliste ili one koji su ipak nacionalno opredijeljeni je drugi problem .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije