Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon 60 dana napustio bolnicu

Pero Gudelj - Prva ispovijest nakon samoranjavanja

pero gudelj
Foto: Zvonimir Čilić
1/4
10.10.2015.
u 20:18

Jedan od najpoznatijih gospodarstvenika u regiji, vlasnik lanca FIS Vitez Pero Gudelj iskreno progovara za Večernji list nakon što se oporavio od nemilog događaja.

Zaista ne znam zašto sam ovo sebi učinio. Sve se dogodilo u hipu, bez ikakvih prethodnih razmišljanja i planiranja takvoga čina. Nisam u tom trenutku razmišljao ni o obitelji ni o FIS-u. Dogodilo se i za mene neobjašnjivo i tu je jednostavno kraj tog dijela priče – govori u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list jedan od najpoznatijih gospodarstvenika u regiji, vlasnik lanca FIS Vitez Pero Gudelj.

On se 10. kolovoza pokušao ubiti u blizini jednog od objekata koji je u njegovu vlasništvu, kraj Viteza. Nekoliko metara od automobila pronašao ga je radnik. Imao je prostrijelnu ranu u predjelu sljepoočnice. U prvi se mah sumnjalo da je riječ o pokušaju ubojstva jer su hrvatski gospodarstvenici u srednjoj Bosni izloženi stalnim prijetnjama kriminalnih krugova. Ipak, istraga i dokazi pokazali su da je riječ o pokušaju samoubojstva.

Vratio sam se u djetinjstvo

– Istina, tijekom liječenja rojile su mi se razne misli koje su išle unatrag sve do djetinjstva, siromaštva u kojemu smo živjeli, pa sve do nesretnog čina koji sam napravio. Kada je FIS u pitanju, svakoga dana bio je u središtu mojih razmišljanja, analiziranja, spoznaja... Znao sam, a uvjerio sam se i u bolničkoj postelji, da je FIS na zdravim i čvrstim temeljima, da ga, i bez mene u ovom periodu moje odsutnosti, mogu uspješno voditi mladi, obrazovani i vrijedni ljudi. Evo, to se i nedvojbeno pokazalo. A vratit ću se još jednom na taj nesretni čin koji je do svega ovoga doveo. Razmišljao sam satima i danima te došao do spoznaje da sam to učinio potpuno nesvjesno, kao da je, tada, netko sa mnom dirigirao. Stotinu, pa i tisuću puta sam se pokajao, zbog djece, ostale obitelji, FIS-ovih zaposlenika, prijatelja. Osjetio sam, ako to nije neskromno reći, da sam svima, na različite načine, potreban i to mi sada daje dodatnu snagu, da se vratim, da budem s njima, da nastavim tamo gdje sam prije nešto više od dva mjeseca bio – govori prilično emotivno Gudelj dok s njim razgovaramo u njegovu domu u srednjoj Bosni.

Tu se Gudelj vratio nakon dvomjesečnog boravka u sarajevskoj bolnici. Prvo je proveo gotovo mjesec i pol na Klinici za neurokirugiju KCU Sarajevo. Ozljeda na glavi mu je sanirana, a liječnici nisu mogli vjerovati kojom brzinom se naš sugovornik oporavlja. Idućih petnaestak dana proveo je na Klinici za fizijatriju, gdje je bio podvrgnut vježbama i rehabilitaciji. Ovoga tjedna pušten je kući.

– Ako bih sam sebi, za svoje trenutačno zdravstveno stanje, davao ocjenu od 1 do 10, rekao bih da je osmica. Poslije svega što sam doživio i proživio, zaista se osjećam dobro i kako onda ne biti zadovoljan. To potvrđuju i liječnici, što je važno, ali ništa manje nije bitan moj osjećaj koji je zaista pozitivan, optimističan. Naravno, iako sam svom zdravstvenom stanju dao visoku ocjenu, još je dalek put do mog potpunog ozdravljenja. Dodatno zadovoljstvo daje mi dolazak u svoj dom, svojoj obitelji, prijateljima, suradnicima, zaposlenicima FIS-a, sugrađanima... Ako ćemo govoriti o liječnicima, onda im skidam kapu do poda. Nijednu primjedbu nemam, a pohvala imam napretek. Poduzimali su sve što je trebalo, više nego korektno se prema meni odnosili, hrabrili me, što je na moje zdravstveno i psihičko stanje izuzetno povoljno djelovalo. Govorili su mi kako sam ja medicinski fenomen, što mi je godilo, iako sam znao da je tu riječ o dodatnom ohrabrenju. Ovom prilikom, spomenuo bih imena mojih spasilaca, dr. Almira Džurlića i Aldulaha Hasanagića, na čelu s mojim poštovanim susjedom iz Busovače, dr. Mirsadom Baručijom. Moja zahvala i pohvala i cjelokupnom osoblju za čiji rad i odnos prema meni i drugim pacijentima imam samo riječi hvale – govori Gudelj, a mi stječemo dojam kao da govori o svojim prijateljima dok govori o ovim ljudima.

Misli usmjerene na projekte

Gudelj je poznat kao veliki radoholičar. Dok je prije govorio o mladima, rekao je da može shvatiti da rade osam sati dnevno, da se odmaraju osam sati dnevno, ali mu nije jasno što rade ostalim osam sati toga dana ako ne rade. I čini se da ponovno ulazi u taj model razmišljanja, nakon cijele drame koju je prošao.

– Nećemo stati, to izričito tvrdim. Nastavljamo raditi, stvarati, unapređivati. Nema razloga za bilo što drugo iako su vremena vrlo teška. Ima ideja, vizija, ići ćemo naprijed, ali bez „srljanja", kako se to kod nas ovdje zna reći. Ali, ići ćemo i koračati naprijed sa sigurnim i provjerenim projektima. Bit će novih iskoraka i novih zapošljavanja. Stati nećemo, obećavam – kazao je Gudelj i dodao:

– Još jednom hvala svima koji su se za mene u ovom teškom životnom periodu na bilo koji način interesirali. Hvala im na podršci koja mi iznimno mnogo znači. Sve ću poduzeti da ponovno budem onaj „stari" Pero Gudelj. Svom poslu, ako Bog da, vraćam se početkom 2016., s punim jedrima u FIS, obitelji sam se već vratio, prijateljima i, svakako, svojoj družici – harmonici. Uz još jednom: ako Bog da, a molim ga da prema meni bude milosrdan.

Gudelj bi iduća tri tjedna trebao provesti u Krapinskim toplicama. U toj instituciji nastavit će proces rehabilitacije. Imat će maksimalnu njegu, tretmane i sve ostalo što je potrebno kako bi ponovno bio Pero Gudelj, onaj otprije 10. kolovoza ove godine. A onda slijedi novi odlazak u bolnicu gdje bi trebala biti provedena zadnja faza liječenja.

– Liječnici su mi također kazali da će, nakon boravka u toplicama, uslijediti još jedan detaljan pregled, a negdje krajem godine u Sarajevu ću imati i jedan kirurški zahvat, estetsko saniranje desne strane oštećene kosti lubanje. To bi trebao biti i završni čin mog liječenja, uspješnog nadam se, sve uz Božju pomoć – objašnjava naš sugovornik. Nije zaboravio spomenuti sve one koji su uz njega bili u ovim teškim trenucima. Uz obitelj, u bolnici su ga posjetile brojne poznate osobe iz političkog, društvenog, sportskog, kulturnog života. Sve su to Perini prijatelji koji su mu u ovim trenutcima željeli iskazati potporu i provjeriti kako mogu pomoći da nadvlada trenutačno stanje.

Došlo je mnogo prijatelja

– Znao sam što i kako reagiraju moji prijatelji iz Udruge poslodavaca Viteza. Znao sam da su bili spremni pomoći na svaki način. Bili su spremni financirati i moj odlazak na liječenje u bilo koji europsku kliniku koju liječnici preporuče. Liječnici u Sarajevu rekli su da za to nema potrebe i hvala Bogu, pokazalo se da su bili u pravu. A reakcijama svojih prijatelja gospodarstvenika uopće nisam iznenađen. Pa mi se znamo već dugi niz godina, družimo se, dijelimo zajedno dobro i zlo koje ovaj posao i život sa sobom nose. Istina, dolazili su mnogi, daleko više ih je željelo doći, posjetiti me, ali to jednostavno nije bilo moguće. Reći ću, svaki dolazak mi je činio veliko zadovoljstvo, prijateljske riječi su bile melem za moje tjelesne i duševne rane, a ponekad sam se znao zapitati jesam li ja sve to zaslužio. Shvatio sam da me ljudi cijene, poštuju, da mi žele sve najbolje, a to je u teškim trenucima nemjerljivo vrijedan osjećaj. Znao sam biti i umoran od posjeta, razgovora, međutim, moram reći uvijek su mi ti razgovori i tople riječi godile, umirivale me i svaki dan sam mirniji i zadovoljniji išao na spavanje – kaže Pero dodajući kako ne može opisati što mu je i koliko sve to značilo u tim trenucima.

To je bio i kraj našega razgovora. Idući susret, ako bude po planu, vjerojatno će biti negdje na nekom veselju, a umjesto teških tema, Gudelj je obećao kako će zasvirati harmoniku. Iako ima tvrtku u kojoj radi 3000 ljudi, a planira i nove projekte, ovaj gospodarstvenik ostao je poznat i po tome što se nikada nije odrekao svoje harmonike. Često zasvira na zabavama, vjenčanjima svojih prijatelja, a tome svjedoče i brojni videozapisi s takvih događaja. Ne samo obitelj nego i njegovi prijatelji nadaju se da će uskoro ponovno svjedočiti takvim događajima.

Inače, Gudelj je prije nesretnog događaja planirao niz novih projekata. Planirao je i širenje posla u Hercegovini, gradnju novih objekata u Mostaru, ali i nove projekte na prostoru Bosne i Hercegovine. Očekivati je da će dolaskom proljeća 2016. i vraćanjem Gudelja u poslovni svijet svi ti projekti biti nastavljeni. Oni ne samo da imaju veliko značenje za cijelu srednju Bosnu i BiH općenito nego i regionalno.

FIS Vitez jedan je od najvećih trgovačkih lanaca uz koji su vezani brojni kooperanti i druge tvrtke. Ranije je postojala bojazan da će Gudeljevim izbivanjem doći do kraha sustava, ali se pokazalo da je menadžment tvrtke uspio zadržati visoku razinu poslovanja. Gudelj kaže da je na to posebno ponosan.

>>Slomila ga je bračna nevjera, mjesecima je gledao u prazno

>>Pero Gudelj supruzi Snježani na svemu zahvalio u pismu

Ključne riječi

Komentara 10

BE
berija
21:37 10.10.2015.

Neka si ti živ i zdrav, sve ostalo je voda ispod mosta.

Avatar dmitarX
dmitarX
20:32 10.10.2015.

Prijatelju, desi se.. Idemo dalje, bilo pa prošlo. Sve ima svoje zašto i zato.

HH
hrvoje.horvat.1970
09:43 11.10.2015.

Nek su ti nam Pero samo ostao živ. Samo naprijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije