Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uhidbeni nalog

Perkovića se u Njemačkoj tereti da je poslao ubojice na S. Đurekovića

josip perković
Goran Stanzl/Pixsell
17.06.2013.
u 07:32

Prema Večernjakovim informacijama, uhidbeni nalog je već stigao u Zagreb polovinom prošlog mjeseca, a njemački list tvrdi da će nalog službeno biti uručen prvog dana članstva.

Hrvatska će od 1. srpnja morati poštovati sve obveze koje proizlaze iz Europskog uhidbenog naloga (EUN). Takav je odgovor stigao iz ureda potpredsjednice EK zadužene za pravosuđe Viviane Reding na naš upit hoće li Hrvatska, nakon što postane punopravna članica Europske unije, morati izručiti svog državljanina Josipa Perkovića Njemačkoj. Perković, bivši dužnosnik jugoslavenske tajne službe, u Njemačkoj je optužen za organiziranje ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Nalog već u Zagrebu

Europski uhidbeni nalog pojednostavljuje proceduru izručenja između dvije države. Riječ je o sudskoj odluci donesenoj u jednoj državi članici radi uhićenja i predaje tražene osobe od druge članice zbog kaznenog progona ili izdržavanje kazne zatvora.

Perkovića se u Njemačkoj tereti da je poslao ubojice na bivšeg disidenta Stjepana Đurekovića, koji je ubijen 1983. u Wolfratshausenu u Bavarskoj s pet pucnjeva i udarcima sjekirom u glavu. Uz njega, u Njemačkoj su raspisani uhidbeni nalozi za još pet osoba za koje se sumnja da su bili Perkovićevi suradnici, a njemačko državno odvjetništvo za njihovo uhićenje raspisalo je nagradu od 12.000 eura, jučer je ustvrdio njemački tjednik Focus te tvrdi da su njegovi novinari otkrili da se osumnjičeni nalaze u Zagrebu.

Jedan od njih, 71-godišnji bivši šef tajne službe Zdravko Mustač, tvrdi da nije znao za naloge za ubojstva hrvatskih emigranata te da je jugoslavenski režim imao pravo \"energično\" postupati prema \"ekstremnim Hrvatima u izbjeglištvu\", optužujući ih da su pokušavali krijumčariti eksploziv za napade u Jugoslaviji, nastavlja Focus. Vrhovni zemaljski sud u Münchenu utvrdio je 2008. u presudi Krunoslavu Pratesu, optuženomu za ubojstvo Đurekovića, da su samo u razdoblju između 1970. i 1989. u Njemačkoj pogubljena 22 Hrvata, za čija se umorstva tereti jugoslavenska tajna služba. U presudi se također podsjeća da su Njemačke vlasti pokušavale dobiti pravnu pomoć od Hrvatske, ali su se hrvatske vlasti redovito oglušivale na te zamolbe.

Prema Večernjakovim informacijama, uhidbeni nalog je već stigao u Zagreb polovinom prošlog mjeseca, a njemački list tvrdi da će nalog službeno biti uručen prvog dana članstva. Iz njemačkog ministarstva pravosuđa neslužbeno su potvrdili da je za Josipom Perkovićem još 2012. raspisana Interpolova tjeralica, no o Europskom uhidbenom nalogu nisu željeli govoriti, kao ni policija i državno odvjetništvo iz Bavarske, federalne države koja traži izručenje Perkovića.

EUN se mora primijeniti

Iako 1. srpnja na snagu stupa Europski uhidbeni nalog - pojavile su se špekulacije da se on ne može primijeniti na slučaj Perković. Naime, EUN je prihvaćen 2004. u državama članicama EU, a navodni zločin za koji se tereti Perković datira iz 1983. Prema tumačenju Europske komisije, to nije točno.

– Hrvatska će od 1. srpnja morati primjenjivati EUN. On će zamijeniti sve postojeće bilateralne sporazume s državama članicama Unije. Napominjemo, Europski uhidbeni nalog djeluje retroaktivno, što znači da će ga Hrvatska, ali i bilo koja država članica, moći koristiti i u slučaju zločina počinjenih prije nego se Hrvatska pridružila Uniji – odgovorila je Mina Andreeva, glasnogovornica europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding.

>>Nalog za uhićenje Perkovića stiže prvog dana ulaska u EU

Komentara 1

KU
kusonje1991
17:44 03.10.2015.

Perković je "mega zločinac" doživotna kazna zatvora bi mu bila premala...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije