Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUGLI STOL

Pejnović: Nije mi drago, ali monetizacija je neophodna

Mladen Pejnović
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/6
18.09.2014.
u 16:10

Većem dijelu naših uprava dobro je kako je, rekao je predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović

Oko 700 prijedloga, ideja i inicijativa vezanih za razvoj 100 državnih nekretnina je pristiglo u DUUDI, za neke interesa ima, poput ulaganja na Goli otok, Lastovo, Lekenik.. za neke ne, rekao je predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović na okruglom stolu o upravljanju državnom imovinom i utjecaju na tržište kapitala. Najavio je skoro donošenje dokumenta o upravljanju imovinom za sljedeću godinu, ali i prijedlog za drugačijim vođenjem državnih tvrtki kroz natječaje, odnosno dovođenje stručnog kadra te uvođenje nagrađivanja.

– Većem dijelu naših uprava dobro je kako je. Kod nekih je zaostalo programiranje vlastitog razvoja pa nema niti jednog prijedloga IPO-a. To nismo uspjeli razviti u društvu i to je ozbiljan poremećaj – rekao je Pejnović. Dodao je kako povlačenje dijela dobiti u proračun  zato i nije onemogućio razvoj tih tvrtki jer dugoročni plan razvoja niti nemaju. U proračun se od dobiti i prodaje nekretnina uplatilo tri milijarde kuna.

Podravka ide u dobrom smjeru

– Baština samoupravljanja je još duboko ostala kod nekih državnih tvrtki – rekao je.

Josip Glavaš, predsjednik uprave Erste Investa smatra da menadžment i Nadzorni odbor ne žele preuzimati odgovornost, dok kod privatnih tvrtki poput Atlantica upravljanje kroz otvorenost i profitabilnost je bila vidljiva. No i Podravka, gdje država ima udjel, ide u dobrom smjeru – rekao je Glavaš.

Koliki bi mogao biti povrat na imovinu države teško je utvrditi, jer kod nekih, poput Hrvatskih šuma, ne zna se koliki je kapital. Pejnović smatra da je monetizacija autocesta neophodna, jer ako se to ne napravi, budućim generacijama bi sadašnji dug od 4 milijarde mogao porasti na 15 milijardi kuna.

– Nije mi drago, ali je to neophodno – rekao je.

Pažljivo pripremljene ponude

Predsjednica uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić izjavila je da su privatizacijski procesi u državi ne određuju samo stupanj razvoja kapitala u jednoj zemlji, već i spremnost cjelokupnog gospodarstva da se bori s krizama i konkurencijom. Iz tog razloga Zagrebačka burza iznimno je pozitivna prema najavljenim privatizacijskim procesima i uvjerena da ce osim kratkoročnih, ovi procesi imati dugoročan utjecaj na uspješnost hrvatskoga gospodarstva.

Igor Gvozdanović, predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta te predsjednik uprave Platinum Investa, rekao je kako je moguće  kvalitetno privatizirati dio državnih kompanija kroz izlistavanje na domaćoj burzi. Pažljivo pripremljene ponude dat će potreban impuls za jačanje domaćeg tržišta kapitala kao i za povećanje gospodarske konkurentnosti. Ceste, luke, željeznica, a pogotovo energetski sektor sadržavaju relativno dobar potencijal za osnaživanje domaćeg tržišta kapitala, a posebno u kombinaciji sa strateškim investitorima.

>> Državna imovina već je privatizirana, samo je nitko nije kupio

>> Mrtvi kapital: Imovina gradova i države mogla bi donositi 5 mlrd. kn

Komentara 7

CE
cenzura
18:07 18.09.2014.

Jedino neophodno u ovoj državi je to da vi kukurikavci pod hitno odete s vlasti i da se nikada ama baš nikada ne vratite!!!!

Avatar tajar
tajar
16:46 18.09.2014.

Pejnović je "provjereni kadar"(socijal-demokratske) partije, stoga niti ne treba očekivati od njega vlastito mišljenje o monetizaciji autocesta!

DD
ddh
18:27 18.09.2014.

Odkud taj komunist zna kaj je dobro. On je komunisticki (sdp-ovski) kadar i kao takav moze jedino komenitirati nekaj kaj ima veze sa komunjarama. Ali vjerojatno nije niti zato sposóban, vec jedino podoban. O autocestama ima toliko veze koliko i ovca sa pilotiranjem jednog mlaznjaka. Trebaju prestati ljude zamarati sa kojekakvim glupostima koje dolaze iz crvenog ugla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije