Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaće je bolje

Pavao Kovačić iz Cvetkovca čuvar je autohtonih hrvatskih voćki

Pavao Kovačić
Foto: Hrvoje Šlebak
1/5
30.06.2015.
u 15:15

Na jednom stablu 140 vrsta jabuka i krušaka. 
Cilj mu je, kaže, doći do 250, pa će drvo prijaviti za knjigu rekorda

Ako hoćeš biti sretan jedan dan, dobro se najedi, ako hoćeš biti sretan cijeli tjedan, ispeci prase, ako hoćeš biti sretan godinu dana, oženi se, a ako hoćeš biti sretan cijeli život, zasadi nekoliko voćaka – kaže Pavao Kovačić iz Cvetkovca kod Koprivnice, koji je, vrijedi li ta njegova mudrost, nakupio sreće za nekoliko života.

Objavio dvije knjige

Posadio je on tisuće i tisuće voćaka, i to ne bilo kakvih. Kovačić, naime, skuplja i zaboravu otima stare hrvatske sorte jabuka, krušaka, trešanja, višanja, šljiva, marelica, duda...

– Prije pet godina bio sam u Austriji i posebno me se dojmilo kako čuvaju svoje stare nasade. Tada sam odlučio da ću se posvetiti skupljanju starih hrvatskih voćaka, a kad ja nešto odlučim, ništa me ne može zaustaviti – govori sada umirovljenik, po "svjetovnoj" struci vodoinstalater, autor nekoliko patenata iz građevinarstva, stručnjak za gradnju drvenih kočija koji se, među ostalim, godinama bavi i botanikom. Prokrstario je Hrvatsku uzduž i poprijeko tražeći po okućnicama voćke koje još nema. Njegova supruga Zdenka Horvatić marljivo je bilježila poziciju svakog stabla od kojega bi Pavao uzeo izdanak za cijep. Tako je nastala prava biblioteka o oko 2000 starinskih sorata jabuka, 200 sorata krušaka, 140 sorata šljiva, 50-ak sorata trešanja... Sve ih je Pavao vlastoručno nacijepio u svome voćnjaku i rasadniku. Napisao je i knjigu o domaćim jabukama, a upravo mu je izišla i ona o kruškama.

– Nisam ni približno gotov s poslom, a ne znam hoću li ikada biti. Nitko ne zna koliko je starinskih sorata samo jabuka u Hrvatskoj. Neki vele oko 10.000, a ja mislim da ih je možda i dvostruko toliko – kaže Kovačić.

Sve s markicom

Posebno je ponosan na stablo na kojemu rodi čak 120 vrsta jabuka i 20 vrsta krušaka. Da, sve na jednom stablu i svaka sorta obilježena je markicom, tko bi to sve inače pamtio.

– Cilj mi je nagodinu doći do 250 sorti na jednome stablu i onda ću se javiti za Guinnessovu knjigu rekorda. Čuo sam da je jedan Britanac nacijepio oko 200 sorata, ali on navodno ne vodi bilješke – kaže čuvar starih sorti dok u jednoj ruci drži krušku, a u drugoj jabuku s istoga stabla, što neupućenome nije baš uobičajen prizor.

Kovačić je pun hvale za starinske voćke. Osnovna je stvar u tome da su otporne na bolesti pa ih ne treba prskati. I drugo, domaće voće mnogo je bogatije mirisima, okusima, mineralima i vitaminima no konkurencija iz masovne proizvodnje.

– Svatko ima "ficlek" zemlje na koji može posaditi voćku i onda s nje brati zdrave, sočne, ekološke plodove – poručuje Pavao Kovačić.

>>Čekaju kraj blokade da voće šalju u Rusiju

>>Nevjerojatno! Jedno stablo daje više od 250 sorti jabuka

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije