Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovrhe

Padaju tarife, za dug do 250 kn odvjetniku ide 75 kuna nagrade

Ovrhe Portal
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
03.01.2014.
u 20:15

Troškovi ovrhe po jednom računu dosad su bili oko 900 kuna. U godinu dana broj dužnika skočio za 50 tisuća

Odvjetnička je komora pripremila novu odluku o nagradama odvjetnika pri ovrhama i čim je ministar potpiše, dijelom će pasti troškovi ovrha nad građanima. U studenome je pod ovrhu dospjelo više od šest tisuća novih dužnika, a u posljednjih godinu dana broj građana pod ovrhom veći je za 50 tisuća i iznosi 296 tisuća, a dug je veći od 23 milijarde kuna. Broj novih dužnika u godini odgovara broju stanovnika Dubrovnika, što sve govori o dubini krize i teškoćama s kojima se građani suočavaju pri plaćanju preuzetih obaveza.

Niže odvjetničke tarife sigurno neće riješiti problem, ali mogle bi pomoći u zaustavljanju povećanja duga jer se kod ljudi koji nemaju ni za glavnicu odvjetničke nagrade pripisuju početnoj obavezi, jednako kao i ostali troškovi ovrhe, koji su dosad bili oko 900 kuna.

U odvjetničkom komori kažu da će za glavnicu duga do 250 kuna odvjetnička nagrada za prijedlog o ovrsi pasti s 250 na 75 kuna, odnosno za 70 posto, dok će kod glavnice duga od 250 do 1000 kuna odvjetnička nagrada biti 150, a ne 250 kuna.

Građani koji su pod blokadom imaju više od dva otvorena računa u bankama te im je blokirano oko 711.000 računa s kojih se skida novac za otplatu duga. Iza dvije trećine blokada stoje banke, koje tako potražuju oko 15 milijardi kuna, dok odvjetnici za svoje usluge ovrhama utjeruju 200 milijuna kuna. Telekom operatori prisilno utjeruju 800 milijuna kuna duga, a država 1,5 milijardi kuna. Ministarstvo financija bi do kraja veljače trebalo pripremiti zakon o otpisu i reprogramu poreznog duga građana. U studenome se povećao i broj blokiranih tvrtki za tisuću, a dug tvrtki iznosi oko 34 milijarde kuna.    

>>Odvjetnici: Miljenić nam je dužan 14 mil. kuna​ 

Komentara 6

LE
LeonardS
20:50 03.01.2014.

Odvjetnička komora je isto što i Nadanova HGK, nije u stanju niti ima pravnih mogućnosti da zaštiti građane od "zakonskih kriminalaca" tj odvjetnika , koji nikom ne odgovaraju, zaštićena sorta!!!Država je dužna im stati na rep.....

ZD
zdepar
10:39 04.01.2014.

a lihvarsku naknadu fini su linićevi dušebrižnici ostavili

Avatar deziderij
deziderij
07:33 04.01.2014.

Jadni odvjetnici ! Ima da osiromaše preko noći a ovo je kriminalno malo za njihove "usluge". Pa tu tarifu im je trebalo povećati barem za 300 % a ne umanjivati ju. Što će jadni sada ? Ne znam kako ću noćas zaspati od silne brige za "naše" fiškale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije