Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove loše vijesti

Pad BDP-a 0,4 posto: 'To je rezultat nesposobnosti ove Vlade'

Đuro Popijač
Patrik Macek/PIXSELL
30.05.2014.
u 16:21

- Ovo je prijelomni trenutak, ovo je vrlo slično devedesetim godinama i potreban je treći konsenzus - poručio je Ivica Mudrinić.

Pad BDP-a od 0,4 posto na godišnjoj razini, odnosno deseti kvartal zaredom, za HDZ je očekivan s obzirom na ono što je Vlada radila u protekle dvije i pol godine, odnosno to samo vide kao dokaz nesposobnosti ove vlade.

- Očito se nastavlja serija loših vijesti za hrvatsku državu, gospodarstvo i građane. Sasvim je bilo jasno od samog početka da sve ono što je aktualna vlada počela poduzimati na početku mandata u pogledu gospodarske politike da će dovesti do produbljivanja krize i gospodarske katastrofe. Ti pokazatelji rezultat su nesposobnosti ove Vlade – komentira HDZ-ov Đuro Popijač i dodaje kako je od početka rada aktualne Vlade, po potezima i mjerama koje je vukla, bilo jasno da će se gospodarska kriza produbljavati. - Svi očekuju da se učini kraj ovoj agoniji, no osim unutarstranačkih sukoba u samoj Vladi, ništa se drugo ne događa – zamjera bivši ministar gospodarstva Popijač vladajućima.

"Nisu svjesni gdje žive"

Njegov stranački kolega i bivši ministar financija Ivan Šuker čudi se što se prvi Vladin čovjek zadužen za gospodarstvo "lovi za neke slamčice koje nisu održive".

- Sve međunarodne institucije i Državni zavod za statistiku rekli su da će ova godina biti negativna, hoće li to biti 0,4 ili 0, 5 posto sasvim je nebitno, jer da imate i nulu ne bi vam ništa promijenilo na životnom standardu – tvrdi Šuker te dodaje kako je najveća je tragedija što pozitivni pomaci u našem okružju nisu djelovali na pozitivne trendove u Hrvatskoj, pa još uvijek imamo iznad 350 tisuća nezaposlenih i nizak životni standard.

- Ako Vlada, nakon dvije i pol godine, nije shvatila da su za rast BDP-a potrebne reforme i da BDP može rasti samo na reformama i otvaranju prostora privatnim investicijama, onda naprosto nisu svjesni gdje žive – smatra Šuker.

"Potreban je treći konsenzus"

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić kaže da nije bitan jedan kvartal, nego srednjoročno i dugoročno planiranje, te jasan plan kojim mjerama i kojom strategijom ćemo izaći iz krize.

- Ova Vlada, ali prethodne dvije, tri vlade, su zatečene činjenicom da se na globalnoj razini sve promijenilo i moramo vrlo brzo i mi početi s jasnom strategijom. Treba iskoristiti činjenicu da smo ušli u EU kao sredstvo za rast i zapošljavanje i privlačenje investicija – kaže Mudrinić te dodaje da je dijagnoza jasna - potrebne su nam strukturne reforme bez kojih nije moguće stvoriti uvjete u kojima se kapitalu isplati investirati.

- Ovo je prijelomni trenutak, ovo je vrlo slično devedesetim godinama i potreban je treći konsenzus. Mnogo nas već neko vrijeme zagovara konsenzus oko ključnih pitanja jer izlazak iz krize nije dnevno politička tema – poručio je Ivica Mudrinić.

>>BDP manji za 0,4 posto, Grčić: Podaci pokazuju oporavak gospodarstva

>>Josipović: Za znanost izdvajamo samo 0,7 posto BDP-a, pri dnu smo u Europi

Komentara 8

Avatar petrolio
petrolio
16:41 30.05.2014.

na žalost, to je istina...kao što je istina da nam neće biti bolje sve do idućih parlamentarnih izbora dok ne dođe nova vlada

KA
kafka
16:52 30.05.2014.

Pad od samo 0,4%. Pa to su dobre vijesti jer prema stanju u državi dobro je da nije još gore i da nije više pao!

Avatar tajar
tajar
16:55 30.05.2014.

Ova se vlada nikad nije bavila problemom izlaska iz recesije, već je mazala narodu oči tzv. Planom 21, a sada su previše zaokupljeni sami sobom da bi na takve

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije