Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrugli stol o pravima pacijenata

'Pacijenti se nemaju komu potužiti ili ne dobiju informaciju tamo gdje trebaju'

okrugli stol
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
17.04.2014.
u 19:49

Održan okrugli stol o na temu Kakva su prava pacijenata kojega su u Novinarskom domu organizirali HZZO i Večernji list

Pacijenti nisu dobro informirani niti imaju instituciju kojoj se mogu požaliti i tražiti zaštitu svojih prava, razjasnilo se na današnjem okruglom stolu na temu Kakva su prava pacijenata kojega su, u Novinarskom domu, organizirali HZZO i Večernji list. Okrugli stol održan je povodom sutrašnjeg Europskog dana prava pacijenata. Zakon o zaštiti prava pacijenata postoji samo kao mrtvo slovo na papiru. Nacionalno povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata ne funkcionira, a dvadeset županijskih povjerenika, priznao je ravnatelj HZZO-a Siniša Varga, bila je umjetnost naći.

– Valjda ni sami ne znaju da su imenovani. Mi ćemo ih privesti –kazao je Varga ističući da nastoje staviti u primjenu Zakon te da prihvaćaju sve inicijative udruga za zaštitu pacijenata kako bi educirali i pacijente i liječnike. 

– Izuzetno je bitna komunikacija s pacijentima što jer liječnici nisu osposobljeni za to, a što zbog nedostatka vremena. Pravo na drugo mišljenje se slabo koristi – upozorio je dr. Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore . Minigo drži da hrvatski zdravstveni sustav, s obzirom na financije i broj liječnika, izvrsno funkcionira. Đula Rušinović Sunara, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, istaknula je da sustav pacijente izgurava iz odluka o sustavu iako su pacijenti korisnici usluga. 

– Zakon je nelogično napisan i mi smo upozoravali da će biti nepovrediv. Pacijenti se nemaju komu potužiti ili ne dobiju informaciju tamo gdje trebaju. Imamo pravobranitelje za različita područja, osim za ovo najkompleksnije pitanje. Ne može se pacijent žaliti nekoj osobi pojedinačno već mora postojati institucija za to. Ne može se 4,5 milijuna ljudi obratiti gospođi Đukanović ili ministru – kazala je Rušinović Sunara odgovarajući na konstataciju pomoćnice ministra Ljubice Đukanović da njihovo Ministarstvo rješava pritužbe i “da ne vidi nijednog pacijenta kojemu je uskraćeni pravo”. Đ. Rušinović Sunara istaknula je da je pravo na zdravstvenu uslugu temeljno ljudsko pravo, a sudionici su se usuglasili da u zakonskim propisima nedostaje odgovornost pacijenta.

– U Hrvatskoj, nažalost, ne postoji drugih osiguranja osim osnovnog, a u glavama pacijenata je još razmišljanje iz socijalizma da ima pravo na sve – kazao je Minigo. Pravnik Viktor Gotovac ocijenio je da ne živimo u idealnom svijetu gdje svi dobiju sve odmah te drži da je dugotrajno čekanje hitnih slučajeva na listi za čekanje kršenje i zakona i ljudskog prava.

– U Velikoj Britaniji su liste čekanja rješenje za dostupniju zdravstvenu zaštitu. Imamo i apsurd da će čovjek radije izdvojiti 20 kuna za kutiju cigareta koja mu šteti zdravlju, a neće istih tih 20 kuna dati za dodatno zdravstveno osiguranje -drži Gotovac.

>> Je li previše zaposlenih? Imamo više liječnika od Belgije i Slovenije

Komentara 3

KA
kafka
09:50 18.04.2014.

U bolnicama nedostaje efikasne organizacije. Postoji potreba za medicinskim menadžerima - liječnicima koji kao 2. specijalizaciju imaju i upravljanje zdravstvenim sustavom. I to nikako ne treba prepustiti ekonomistima ili ijednoj drugoj struci. Trebamo liječnike-menadžere.

ZE
zeko2012
10:37 18.04.2014.

Nema kulture, nema tražene obavijesti a kamoli usluge.. uslugu dobijes samo ako si teški slucaj i ako te hitna doveze..ako se sam ili te netko drugi doveze čeka se od 4 -7 sati za prijam ..makar na uputnici piše hitan prijem ... A za osnovne pretrage čeka se po četri mjeseca ... svaki put kad si narucen kazu nisu nalazi gotovi dojdite za mjesec dana a da se o MR ili CT čeka se po šest mjeseci do godinu dana... Ja sam imao obilno krvarenje iz nosa izgubio oko 1 lit krvi u 11 mj i do dan danas nisam primjen na pregled kod Hematologa..a sada je 4 mjesec i na temelju čega ce on sada donesti dijagnozu kad je prošlo skoro 6 mjeseci .. a da sam naprimjer otišao u polikliniku Sunce ili neku drugu i dao 2-3000 kuna nalaze bih dobio za 2-3 sata..

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
14:01 18.04.2014.

...tko su ravnatelji... tko ih je imenovao... koje su njihove kompetencije???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije