Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
navala na ponudu

Ovo su nekretnine u vlasništvu države koje žele domaći, ali i strani kupci

Vila izvor
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/8
25.08.2014.
u 09:50

Državni ured za upravljanje državnom imovinom nije odlučio hoće li vile prodavati ili dati u najam

Otkako je država ponudila 100 nekretnina u svom vlasništvu i od javnosti zatražila da predloži svoje ideje i mišljenja što bi se s njima moglo napraviti, telefon u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) ne prestaje zvoniti, a e-mail im je zatrpan ponudama. Zovu građani, udruge, gradovi i općine, investitori kako iz Hrvatske tako i iz drugih zemalja Europske unije. Državne vile, logično, najtraženija su roba pa bi im sudbina, s obzirom na to da su godinama zapuštene, ipak mogla biti mnogo svjetlija.  Činjenica da je upravo za vile najveći interes ne iznenađuje s obzirom na to da im je potencijal zaista velik. Jer redom su to arhitektonske ljepotice s bogatom povijesti koje su nekad bile ponos gradova i općina u kojima se nalaze. 

Osim toga, sve redom su na zaista reprezentativnim lokacijama. I premda se na popisu našlo desetak vila, za vilu Kremešek interes je za sada najveći. Riječ je o jednoj od najljepših opatijskih vila smještenoj na izuzetno vrijednoj lokaciji. Vila je nedavno punila medijske stupce nakon što je otkriveno da je postala ljetnikovac zagrebačkog skupljača boca. Danas je većina onih koji su se odazvali na DUUDI-jev poziv vidi kao hotel, hostel, dom za starije i nemoćne, a pristigao je i prijedlog jedne strane agencije koja bi tu vilu uz more u uvali Lipovica rado kupila i u njoj organizirala treninge, savjetovanja i poslovne sastanke sa stranim investitorima. Nakon opatijske vile, kupcima i investitorima najzanimljivija je vila Izvor, velebno zdanje smješteno na rubu Nacionalnog parka Plitvice. Povijest vile i više je nego bogata. U vrijeme Jugoslavije bila je jedno od skrivenih carstava Josipa Broza Tita. Gradili su je politički zatvorenici s Golog otoka, iz Lepoglave, Mitrovice... 

Odmaralište političke elite

Bila je odmaralište bivše političke elite. Imala je besprijekorno uređene sobe, sobu za kartanje, kuglanu, sobu za bilijar. Za vrijeme Domovinskog rata u njoj su boravili i pobunjeni Srbi. Kakva je sudbina čeka tek će se vidjeti, ali prema jednom od prijedloga pristiglih u DUUDI, vila Izvor ili Titova vila mogla bi se prenamijeniti u boutique hotel koji bi imao popratne sadržaje i bio u funkciji tijekom cijele godine. I prema drugim prijedlozima koji su pristigli za vilu Izvor očito je da većina smatra da se ta plitvička ljepotica treba upotrijebiti u turističke svrhe i zadržati autentičan izgled.

Velik je interes i za vilu Čingrija u Dubrovniku u kojoj je donedavno djelovalo dopisništvo Hrvatske televizije, a potom je prešla u državne ruke. Smještena jako blizu starog dijela grada pa ne čudi što je želja mnogih kupaca koji u DUUDI najčešće zovu da se raspitaju kolika joj je cijena. Međutim, ni za jednu vilu država nije za sada dala taj podatak s obzirom na to da se ponude još prikupljaju i da se zapravo trenutačno i ne zna hoće li se na kraju vile, kao uostalom i sve ostale nekretnine s popisa, prodavati, iznajmiti ili pak dati u koncesiju.  
Među kupcima je poprilično zanimanje i za vilu Lovor u Lovranu smještenu u blizini gradske plaže i šetnice, što je čini vrlo zanimljivom za potencijalne investitore, a interesa, doznajemo, ne manjka ni za bivši rezidencijalni objekt Slavujevac smješten na elitnoj lokaciji u Zagrebu, koji se zajedno s okućnicom prostire na 1773 četvorna metra, kao i za trogirsku ljepoticu vilu Bianca. Uz državne vile koje su do sada pobrale najveće zanimanje, u centru pozornosti javnosti našao se i Goli otok, o kojem će na jesen biti održan i svojevrstan okrugli stol s obzirom na golemi interes javnosti. Ipak, među pristiglim idejama ističe se zahtjev da se taj simbol bivšeg režima preuredi u memorijalno-turistički kompleks. 

Bivša vojna zemljišta

I zgrada nekadašnjeg Vjesnika, koja se također našla na popisu sto državnih nekretnina, potaknula je maštu javnosti. Jedna od ideja jest da se na 16 katova tog nebodera urede prostorije koje bi bile dom brojnim udrugama, tvrtkama, ali i umjetnicima, pa bi popularni neboder mogao postati dom i plesnim skupinama, slikarima... I za bivše vojno zemljište u Sarajevskoj 7 u Zagrebu pristiglo je nekoliko inicijativa. Između ostalog, interes je iskazala i jedna sportska udruga u osnivanju koja bi to vrijedno zemljište koristila za izradu modelarske piste i pratećih objekata. Ako joj to pođe za rukom i Zagreb zaista dobije svoje modelarsko uzletište, bit će to, stoji u prijedlogu, i mjesto gdje će se okupljati građani koji se bave aviomodelarstvom i tehničkom kulturom, na kojem će se organizirati ljetne škole za djecu te raznovrsna natjecanja. 

Ideja ne manjka ni za bivšu vojnu nekretninu na otoku Molatu u zadarskom arhipelagu. Jedna od atraktivnijih je ideja o pokretanju obiteljskog centra zdravlja koji bi bio usredotočen na preventivne programe i liječenje lakših zdravstvenih problema, posebice na netradicionalne metode uklanjanja stresa i liječenje kralježnice. Prema pristiglom prijedlogu, centar bi nudio holistički pristup zdravlju s dijagnostičkim postupcima za cijelu obitelj. Za istu lokaciju pristigla je i ideja gradnje turističkog naselja koje bi se zvalo “Zdravo selo”. Sastojalo bi se od pet do deset kućica površine od oko 25 četvornih metara smještenih u zelenom okruženju. U “Zdravom selu” pružale bi se usluge smještaja, osobnog trenera, masaže, akupresure, dermatološkog i nutricionističkog savjetovanja, kontrolirali bi se krvni tlak i šećer, a ondje bi bila i teretana. A nakon korištenja usluga, klijentu bi bilo ponuđeno mišljenje i o trenutačnom zdravstvenom stanju te bi mu se dali savjeti vezani uz prehrambene navike i tjelesnu aktivnost. 

Sve pristigle inicijative dokazi su da ideja države da ponudi svojih sto nekretnina koje okvirno obuhvaćaju 20 milijuna četvornih metara površine, od neizgrađenog do izgrađenog građevinskog zemljišta te objekata, zaista nije bila loša. Ljudi se javljaju, tvrtke i investitori također i najvažniji cilj akcije, a to je da se sve te nekretnine u državnom vlasništvu napokon stave u funkciju i budu u službi gospodarskog rasta, u konačnici možda i bude ispunjen. Svoj interes za njima svi zainteresirani mogu iskazati i dalje jer DUUDI prima prijedloge sve do 15. rujna ove godine. Nakon tog roka  pregledat će se svi pristigli prijedlozi te će se ići u postupak izrade konačnog prijedloga za svaku nekretninu. 

U DUUDI-ju ističu da ni za jednu nekretninu odluke nisu unaprijed donesene. Drugim riječima, nije unaprijed definirano ni za jednu državnu nekretninu hoće li ići u prodaju, najam ili zakup nego će se na jesen postupati po izradi konačnog prijedloga i odlučivati o nekretninama po javnim natječajima.

>> Zašto elite, pa i ustavni suci, vole močiti 
stražnjice gdje su ih močili Tito i drugi zlikovci 

Komentara 7

ZA
zagreb1111111111
10:08 25.08.2014.

Ovo što zovu gradovi, općine, udruge to su servisne usluge da s tuđim novcem kupe za svojeg pojedinca objekt.

CT
cto1965
10:23 25.08.2014.

Još jedan pogrešan pristup, a sve iz istog razloga: nemanje Strategije razvoja RH. Da ona postoji pitanje ovih nekretnina i namjene istih bilo bi determinirano sukladno ciljevima iz te, na žalost ne postojeće, Strategije. Pitati javnost, a prije svega gravitirajuću lokalnu javnost, o idejama i potencijalnim namjenama je radnja koja prethodi i koja ide u tijeku izrade Strategije. Percepcija ovog "nuđenja" je: čista populistička navlakuša kojom se želi stvoriti privid dostupnosti svima onoga što je u stvari potpuno nedostupno svima.

ZA
zagreb1111111111
10:51 25.08.2014.

sigurno će gospodin Mudrinić nešto zgrnuti za sebe kada mu već one strehe nisu legalizirane. Zvao je i braco od Zokija sigurno, a i naftni stručnjak Štern. On bude "objasnio " da će napraviti zatvor u nekom dvorcu na nekojekoj klisuri , ali prava namjena je dvorac plemenitaške obitelji Štern. Postoji mogućnost da neće imati dovoljno novca ali INA će mu posuditi i tako da ne moramo brinuti ... Možda zovne i Čačić on bude rekao njegov Coning može to kupiti i srediti fasade na tvrđavama iz 15 st., ali da zapravo nije njegov Coning da nam bude poslije objasnio i tako ... zovu i drugi šerifi, tedeshiji , suci ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije