Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Desetine tisuće oglasa za posao

Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj!

Dućan
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
23.01.2017.
u 10:45

Kad govorimo o uvjetima za posao, najčešće se traži napredno poznavanje engleskog jezika te radno iskustvo od 2 godine i 5 mjeseci

Odljev mladih i radno sposobnih osoba velik je problem u Hrvatskoj. No, portal MojPosao proveo je istraživanje kako bi doznao koja su zanimanja bila najtraženija u protekloj godini. 

Objavili su više od 31.000 oglasa za posao, a kao najtraženija zanimanja navode posao konobara, prodavača, kuhara, programera, vozača, prodajnog predstavnika, učitelja, skladištara, frizera te administratora.

Izdvajamo najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi: 

SSS: konobar, prodavač, kuhar, vozač, prodajni predstavnik

VSS: programer, osnovnooškolski učitelj, srednjoškolski profesor, računovođa, knjigovođa

Stručna sprema nije bitna: konobar, programer, prodajni predstavnik, kuhar

Spominju da je najveća ponuda poslova zabilježena u kategoriji ''turizam i ugostiteljstvo'' (20 posto), slijedi ''prodaja/trgovina'' (17 posto) pa ''administrativna zanimanja'' (18 posto).

Srednja stručna sprema vrlo tražena

Suprotno mišljenju većine, najčešće se traže kandidati sa srednjom stručnom spremom, pokazuje to 50 posto oglasa za posao u kojima se zahtijevalo srednjoškolsko obrazovanje kao uvjet za prijavu na natječaj. Zaposlenike s višom stručnom spremom tražilo se u 20 posto oglasa, a u 30 posto oglasa kao uvjet je bila navedena visoka stručna sprema.

Kad govorimo o uvjetima za posao, najčešće se traži napredno poznavanje engleskog jezika te radno iskustvo od 2 godine i 5 mjeseci. Osnovno znanje engleskog jezika traži se u samo 22 posto natječaja za posao. Znanje njemačkog jezika (21 posto) drugo je po zastupljenosti, a ne trećem je mjestu poznavanje talijanskog jezika (9 posto).

>> Teško vam je na poslu? Ova 10 zanimanja proglašena su najstresnijima u 2017. godini!

Komentara 8

BO
Bongos
11:17 23.01.2017.

Hocete reci da 300.000 nezaposlenih sjedhi doma jer je lijeno? Tko nije pokusavao dobiti posao, prolazio krugove testiranja, radi za jadne pare, a ponekad i nd dobio placu, taj nije radio u RH. Na kraju, ako "imas srece" pa te odaberu za taj posao, radis za nesposobne ljude koji si dopustaju izrabljivanje radnika, mobbing, seksualno uznemiravanje, a radmik mu radi i njegov posao uz obim posla za jos tri radnika.

OS
osica
13:41 23.01.2017.

Da, u Hrvatskoj se traže oni s srednjom spremom, da ih toliko poslodavac plati, a moraju imati znanja i vještina kao oni s viskom spremom. Znanje jezika "napredno" , iskustvo višegodišnje,..." za plaću ne pitaj "pa ti si srednja..."

GU
gulogulotasmania
13:12 28.01.2017.

Bitno je steći toliko dragocjeno i potrebno iskustvo. Veća plaća će doći sama po sebi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije