Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ministar Nakić: Ovo je slika hrvatskog zdravstva

kolaž
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/10
28.06.2016.
u 19:21

- Ovo je slika hrvatskog zdravstva i na žalost slika koja govori o načinu na koji je vođen naš zdravstveni sustav - kazao je u Osijeku ministar zdravlja Dario Nakić.

Ministar zdravlja Dario Nakić izjavio je u Osijeku da će biti sanirana sva šteta na osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC), nastala u jučerašnjem olujnom nevremenu, koja prema prvim procjenama iznosi pet milijuna kuna, no, kako je naglasio, ova nepogoda razotkrila je realnost da je KBC Osijek u derutnom stanju Nakon što je s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Tomislavom Tolušićem obišao osječki  KBC, Nakić je kazao da su zgrade zastarjele, a odjeli u stanju koje se teško može nazvati prihvatljivim uvjetima za liječenje najtežih bolesnika.

 Ovo je slika hrvatskog zdravstva i na žalost slika koja govori o načinu na koji je vođen naš zdravstveni sustav. Ovo bi trebala biti jedna od najvažnijih zdravstvenih ustanova, koja pruža najkompleksnije zahvate u Hrvatskoj, ali osim entuzijazma i iznimnog angažmana liječnika i medicinskih sestara, sve drugo ne znam koliko je vrijedno spomena, izjavio je ministar Nakić. Ocijenio je kako to govori da se puno mora napraviti na reformi zdravstvenog sustava, da bi bio stabilan i funkcionalan.

Sanacijom se neće samo 'krpati' već i graditi novo

 Ministar Nakić naglasio je da će se učiniti sve kako bi se u potpunosti sanirala šteta u osječkom KBC-u, ali ne samo da bi se "zakrpalo" postojeće stanje, već i da bi se napravilo nešto više. Dodao je da je za izgradnju novog Hitnog objedinjenog prijema osječkog KBC-a predviđeno 30 milijuna kuna, a za nove dnevne bolnice na kirurgiji 50 milijuna kuna. S Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova razgovara se o pronalaženju dodatnih sredstava, među kojima su i sredstva Fondova za energetsku obnovu objekata, jer bolnice do sada nisu aplicirale za takva sredstva, rekao je Nakić.

Ministar Tolušić ocijenio je da su uvjeti rada u osječkom KBC-u, koji je centralna bolnica za cijelu Slavoniju, vrlo teški za djelatnike, ali i za pacijente. Istaknuo je da u zadnjih deset godina iz Fonda za zaštitu okoliša, koji financira projekte energetke učinkovitosti, nije povučena "ni jedna lipa". Kazao je kako se osječki KBC kandidirao za sredstva IPA fonda, s ciljem nabave nove opreme, što pokazuje da s dolaskom nove uprave bolnica ide u boljem smjeru, a Ministarstvo je za gradove i općine iz projekta osječke urbane aglomeracije osiguralo 60 milijuna eura, pa vjeruje da će dio toga novca biti utrošen i na obnovu KBC-a.

 Ravnatelj KBC-a Željko Zubčić rekao je da je najprije nužno sanirati oštećena krovišta i prozore, kako eventualne nove kiše ne bi napravile dodatne štete. Prve procjene govore o šteti od pet milijuna kuna, a s obzirom da su bolnički objekti osigurani, nastojat će se što prije aktivirati sva moguća sredstva, u čemu će pomoći i nadležno Ministarstvo, dodao je. Zamjenik ravnatelja dr. Vlatko Kopić izjavio je kako se očekuje da bi šteta mogla biti i puno veća, što će iziskivati i radikalnu sanaciju, ali da KBC, tijekom jučerašnjeg nevremena, ni u jednom trenutku nije prestao s pružanjem zdravstvenih usluga.

Komentara 11

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
19:36 28.06.2016.

Nevjerojatno da su najviše stradale zgrade bolnice, vrtića i škole. Svi oni objekti koje je gradila država preko "javne nabave" se raspadaju pri prvom jačem vjetru. Mislim da se tu može vidjeti namještanje poslova "najpovoljnijem" ponuđaču. Nije bitna kvaliteta radova nego cijena. To što se nakon toga troše milijuni kuna na popravke nikoga nije briga. Ili je možda upravo u tome stvar.

LA
larala
20:07 28.06.2016.

a, vi g. nakicu, besramno uzimate novce za dopunsko koje bi još i povecali za lijecenje u takvim bolnicama....narod nek placa a, vi cete na kraju, kad namirite sve babe i striceve kroz javne nabave, te bolnice prodati...sramite se

OB
ObrenM
21:03 28.06.2016.

Mislio sam da od Varge nema gorega, ali ovaj ga je nadmasio.Fotelju je dobio na sisanju zadnje kapi krvi najpotrebitijima.Njegova strucnost se i danas osjeca u zadarskoj bolnici nakon njegovog stecajnog ravnateljstva i povecanih dugova bolnice uz sporiju i losiju uslugu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije