Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ozakonjenje

Ovo je jedina šansa - do 30. lipnja zahtjev za legalizaciju ili - rušenje

'18.08.2008 Zadar - Bespravna gradnja Photo Dino Stanin/Vecernji list'
Dino Stanin/Pixsell
14.11.2012.
u 18:00

Naknada za legalizaciju može se platiti kroz 60 mjesečnih rata; dovoljno je uplatiti prvu ratu (1000 kuna) i ako je prikupljena sva potrebna dokumentacija (poput geodetske i arhitektonske snimke), dobit ćete Rješenje o izvedenom stanju.

Svima koji još uvijek kalkuliraju legalizirati ili ne bespravnu kuću, vikendicu, garažu, staju ili neki drugi pomoćni objekt, Ministarstvo graditeljstva poručuje da druge prilike neće biti – ako do 30. lipnja 2013. ne podnesu zahtjev za legalizaciju, mogu očekivati da će dobiti rješenje o rušenju!

Oni bespravni graditelji kojima je rješenje o rušenju već uručeno, a takvih je oko 31 tisuću, zahtjeve moraju podnijeti najkasnije do 31. prosinca ove godine! No, kako to napraviti?

Postupak za legalizaciju započinje podnošenjem zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju. Zahtjev se predaje u nadležni županijski ili gradski ured. U slučaju Zagreba to je Gradski ured za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove. Na istom mjestu predaje se i sva dokumentacija. Što je sve od dokumentacije potrebno, ovisi o površini bespravnog objekta i njegovoj namjeni. Za različite veličine i svrhe objekta donosimo najvažnije korake u proceduri, a i na web stranici Ministarstva graditeljstva mogu se pronaći svi detalji pojedinih koraka legalizacije.

Važno je znati da za pokretanje procedure, pogotovo ako je posrijedi manja kuća, bespravno sagrađena unutar građevinske zone, ne treba mnogo novca – samo nekoliko tisuća kuna. Naime, naknada za legalizaciju može se platiti kroz 60 mjesečnih rata; dovoljno je uplatiti prvu ratu (samo tisuću kuna) i ako je prikupljena sva potrebna dokumentacija (poput geodetske i arhitektonske snimke), dobit ćete Rješenje o izvedenom stanju. Najskuplji dio legalizacije, plaćanje komunalnog i vodnog doprinosa, može se, naime, platiti i nakon što dobijete Rješenje o izvedenom stanju.

Koraci za legalizaciju četiri tipa kuća

1. Kuće do 100m2 
i poljoprivredni objekti do 400m2

Za legalizaciju takvih građevina, odnosno za dobivanje Rješenja o izvedenom stanju, trebate imati: tri primjerka geodetske snimke zgrade koju je izradio i ovjerio ovlašteni inženjer geodezije. To će vas okvirno stajati oko 2000 kuna. Od ovlaštenog arhitekta ili inženjera građevinarstva trebate naručiti obračun veličine zgrade i obračun naknade za legalizaciju, što također ne bi trebalo stajati više od 2000 kuna. Treba priložiti i četiri fotografije koje prikazuju sva pročelja zgrade. Naravno, uza sve to morat ćete platiti još i naknadu za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru, odnosno naknadu za legalizaciju – cijena jako varira, ovisno o namjeni i o tome je li zgrada u građevinskoj zoni ili izvan zone, a posebice ako je sagrađena u obalnom pojasu. Iako ćete još morati platiti i vodni i komunalni doprinos, to možete učiniti i nakon što dobijete Rješenje o izvedenom stanju.

Okvirni je ukupni trošak s uključenim troškovima vodnog i komunalnog doprinosa: od 30.000 do 50.000 kuna, no cijena jako varira, ponajviše za zgrade u obalnom pojasu. Varijabla koja određuje cijenu jest i grad u kojemu se nalazi objekt, jer su velike razlike od grada do grada u cijeni vodnog i komunalnog doprinosa.

2. Kuće do 
400 m2 i poljoprivredne do 1000 m2

Za legalizaciju ovakvih građevina trebate imati: tri primjerka geodetske snimke koju je izradio i ovjerio ovlašteni inženjer geodezije. To će vas okvirno stajati oko 2500 kuna. Trebat će vam i tri primjerka snimke izvedenog stanja koju je izradio ovlašteni arhitekt ili ovlašteni inženjer građevinarstva. To će vas okvirno stajati oko 6000 kuna za kuće do 200 četvornih metara, a za kuću površine 400 kvadrata cijena snimke je oko 10 do 12.000 kuna.

Jasno, i u ovom slučaju morat ćete platiti i naknadu za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru, odnosno naknadu za legalizaciju. Cijena varira ovisno o namjeni građevine i o tome je li izgrađena u građevinskoj zoni ili izvan nje, a posebni su uvjeti za obalni pojas. Vodni i komunalni doprinos također se mogu platiti nakon što dobijete Rješenje o izvedenom stanju.

Okvirni je ukupni trošak, s uključenim troškovima vodnog i komunalnog doprinosa, za kuću od 200 četvornih metara, od 50.000 do 90.000 kuna. Kao i u prvom slučaju, cijena varira za zgrade u obalnom pojasu te ovisno o gradu u kojemu se nalazi zbog razlika u vodnom i komunalnom doprinosu.

3. Kuće veće 
od 400 m2 i poljoprivredne zgrade veće 
od 1000 m2

Za legalizaciju trebate tri primjerka geodetske snimke, što će vas stajati najmanje tri do četiri tisuće kuna, zatim tri primjerka arhitektonske snimke, koja stoje najmanje 12.000 kuna, te izjavu ovlaštenog inženjera građevinarstva da zgrada ispunjava bitni zahtjev mehaničke otpornosti i stabilnosti. Još vam treba i izjava ovlaštenog arhitekta te ovlaštenih inženjera građevinarstva, elektrotehnike i strojarstva da zgrada ispunjava sigurnosne i protupožarne propise. Cijena posljednjih dviju usluga zajedno sigurno nije manja od nekoliko tisuća kuna.

Naravno, uza sve dolazi još i naknada za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru, odnosno naknada za legalizaciju. Plaćanje vodnog i komunalnog doprinosa i u ovom slučaju može se odgoditi nakon dobivanja Rješenja o izvedenom stanju.

Okvirni je ukupni trošak, s uključenim troškovima vodnog i komunalnog doprinosa za kuću od 500 četvornih metara, od 110.000 do 230.000 kuna. Cijena će ovisiti o tome gdje je građevina smještena, u obalnom pojasu ili u gradu, ovisno o cijeni vodnog i komunalnog doprinosa.

4. Pomoćna zgrada do 50 m2

Za legalizaciju trebate tri primjerka kopije katastarskog plana i akt na temelju kojega je osnovna zgrada sagrađena ili drugi dokaz da je osnovna zgrada zakonito sagrađena. To će vas stajati oko 600 kuna. Ako pomoćna zgrada nije ucrtana u katastarskim planovima, trebate pozvati ovlaštenog inženjera geodezije koji će vam izmjeriti kuću i obaviti sve drugo što je potrebno da pomoćna zgrada bude ucrtana u katastarski plan. U tom slučaju platit ćete oko dvije do tri tisuće kuna. Naravno, uza sve to plaća se i naknada za legalizaciju. Cijena za sve pomoćne zgrade fiksna je i iznosi 500 kuna.

Okvirni ukupni trošak legalizacije iznosi od 1100 do 4500 kuna.

>>Bageri u Zagrebu: Počelo rušenje ilegalne gradnje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije