Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Senzacija u Koprivnici

Ovo je cesta iz 14. stoljeća koja je bila "crveni tepih" za Ludovika I.

cesta
Foto: Hrvoje Šlabek
1/3
12.10.2015.
u 22:12


Nadaju se da će radiokarbonska analiza potvrditi hipotezu R. Čimina

Senzacionalni arheološki nalaz otkriven je u Koprivnici na početku obnove Ulice Đure Estera, najstarije u gradu. Skinuvši stari asfalt i drenažne slojeve, rovokopač je naišao na drveni balvan na oko metar dubine.

– Kolegica koja je stalno pratila radove poslala mi je fotografiju i dojurio sam na lice mjesta. Odmah sam shvatio da se ne radi o korijenu ili nečemu sličnome, nego da to mora biti stara cesta. Nakon što se otkopalo još nekih 40-ak metara, bio sam potpuno siguran u to – kaže Robert Čimin, arheolog iz koprivničkog muzeja.

Skupa i raskošna

Njegovu hipotezu da je riječ o drvenoj cesti iz 14. stoljeća, jedinoj takvoj otkrivenoj u Hrvatskoj, tek mora dokazati radiokarbonska analiza.

– Visinska kota kojom su Koprivničanci hodali u 14. stoljeću, za koju otprije znamo, odgovara koti na kojoj je cesta. Takve ceste pronađene su u velikim gradovima u negdašnjoj Velikoj Moravskoj, recimo u poljskome Krakovu. No, Koprivnica je tada bila mali grad i tako skupa cesta ne bi se gradila samo tako. Jedini veliki događaj iz toga doba za koji znamo jest dolazak kralja Ludovika I. Anžuvinca 4. studenoga 1356. godine, kada je Koprivnici predao povelju slobodnoga kraljevskog grada. Za to doba skupa i raskošna cesta vjerojatno je građena za taj događaj. Bio je to "crveni tepih" za kralja – uvjeren je Čimin.

"Crveni tepih" vodio je od negdašnjeg sjevernog ulaza u grad kod današnje tržnice pa do negdašnje franjevačke crkve Blažene Djevice Marije, sagrađene 1321. Ceremonija uručivanja povelje sa svetom misom vjerojatno je upriličena ondje. Čimin i njegova ekipa upravo istražuju temelje te crkve.

– S obzirom na njihovu veličinu, a drugi takvi zasad nisu pronađeni u Hrvatskoj, i na činjenicu da je crkva imala malen tlocrt, tek 25 puta 20 metara, sva je prilika da je građevina bila neuobičajeno visoka za to doba i da je dominirala u gradskoj vizuri. Očigledno im je tada bila bitna težnja u visinu – tvrdi Čimin.

Morali je zatrpati

Nalaz drvene ceste, pak, dokazuje da je Esterova ulica, koja se još 30-ih godina prošlog stoljeća nazivala Gospodskom, bila najstarija u gradu. Zapravo ulica-trg široka 20-ak metara, žila kucavica na kojoj su se odvijali trgovina i društveni život.

Nažalost, ne postoji mogućnost da se drvena cesta konzervira i izloži javnosti. Arheolozi su se trudili da terensko istraživanje uz uzimanje uzorka bude gotovo u jednome danu i cesta je potom ponovno zatrpana. Inače bi zbog izloženosti zraku brzo propala.

– Buduća prezentacija moguća je putem rekonstrukcije takve ceste modernim materijalima na autentičnom prostoru. Po staroj drvenoj cesti iz 14. stoljeća više nitko neće hodati – zaključuje koprivnički arheolog.

>>Otkriće: Pronašli ogrlice princeze iz vremena prije rimskog doba

>>Veliko otkriće arheologa: Pronašli utvrdu povezanu s vremenom dolaska Hrvata

Komentara 2

BA
bakulušić
23:08 12.10.2015.

"Crveni tepih" u "crvenoj" Koprivnici. Tamo je zbilja davno počelo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije