Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1072 oboljela

Ove zime više i tipične i atipične upale pluća

Bernard Kaić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
24.01.2015.
u 23:33

U 2014. godini od pneumonije je oboljelo oko 13 tisuća ljudi, a prethodnih nekoliko godina bilo ih je između 5000 i 8000

Ove zime epidemiolozi bilježe povećan broj slučajeva upale pluća u odnosu na prosjek oboljelih koji se bilježi svake godine. Više je i tipičnih i atipičnih upala, bez nekog određenog razloga, naime, nijedna bolest ne javlja se svake godine jednako učestalo, a kod prijavljenih slučajeva uzročnici se ne navode. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) prijavljena su 1072 slučaja oboljelih tijekom prosinca i siječnja.

– U 2014. godini je od pneumonije oboljelo oko 13 tisuća ljudi, dok se prethodnih nekoliko godina ta brojka vrtjela između pet tisuća i osam tisuća oboljelih – kaže dr. Bernard Kaić, epidemiolog iz HZJZ-a. Atipičnih je upala pluća nešto više nego tipičnih, a obolijevaju svi podjednako bez obzira na dob. Premda je sada više oboljelih, lani ih je od pneumonije umrlo manje. Do smrti dođe najčešće zbog zatajenja dišnog sustava ili ulaska bakterije u krv, što uzrokuje sepsu. Ugroženije su osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici.

Broj oboljelih bilježe županijski zavodi za javno zdravstvo i središnji zavod, međutim, nacionalna statistika može ovisiti o volji liječnika za prijavljivanje slučajeva bolesti. Mnogi to iz nekog razloga ne rade, ili ne rade ažurno, iako im je to zakonska obveza, podsjećaju u Zavodu za javno zdravstvo.

>>Od gripe oboljelo 980 ljudi, doktori poručuju: morate odležati do kraja

>>Kašalj i temperatura često su jasni signali upale pluća

Komentara 1

TH
than
00:36 25.01.2015.

Pa poslusali ljudi zenu od naseg premijera dragoga i sada rezu crni kruh na tanje snite... Opce je poznato da tuberkuloza udara kod sirotinje. Tako i upala pluca. Losa prehrana, lose zdravlje, los imunitet. Naravno da su ugrozeniji oni od 65, jer i s ono malo sirotinje sto dobijaju od mirovine moraju uzdrzavati djecu, jer nasi na vlasti se toliko trude da bude sto manje zaposlenih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije