Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi izgled

Ovako će uskoro izgledati registracijske pločice u Hrvatskoj!

Nove registracijske oznake
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
11.12.2013.
u 12:18

Predstavljena su četiri moguća rješenja izgleda novih registracijskih pločica koja možete vidjeti u priloženoj fotogaleriji.

Služba upravnih poslova MUP-a danas je u Ravnateljstvu policije objavila kako bi uskoro mogle izgledati registracijske pločice hrvatskih vozača. Predstavljena su četiri moguća rješenja koja možete vidjeti u priloženoj fotogaleriji.

 1. Zadržavanje sadašnjih registracijskih područja (bez davanja novih) i mijenjanje izgleda pločica

Registracijske pločice bi se izmijenile na način da se na lijevu stranu pločice doda plavi pravokutnik koji sadržava izgled razlikovnog znaka države članice (europski logo) u koji se upisuje međunarodna oznaka države, dok bi se hrvatski grb stavio na desnu stranu pločice.

2. Uvođenje novih registracijskih područja (uz mijenjanje izgleda registracijskih pločica kao pod točkom 1.)

Nova registracijska područja uvela bi se na temelju broja registriranih vozila na području pojedine jedinice lokalne samouprave. Prijedlog je da se nova oznaka registracijskog područja uvede po zahtjevu onog grada koji se na svojem području zajedno s područjima naselja koja mu administrativno pripadaju te općina koje mu ekonomski gravitiraju i koje su suglasne da potpadnu pod novo registracijsko područje, ima najmanje 10.000 ili 15.000 registriranih vozila. Nova registracijska područja nosila bi oznaku prema određenom gradu koji ispunjava unaprijed navedeni kriterij broja registriranih vozila na svojem području.

Prema trenutačnom stanju, ako se kao kriterij uzme brojka od najmanje 10.000 registriranih vozila, od gradova koji nemaju svoje registracijsko područje, taj uvjet ispunjava njih 21, a broj od 15.000 registriranih vozila ispunjava devet gradova.

3. a) Uvođenje novih registracijskih područja, s tim da oznaka i teritorijalna pokrivenost registracijskog područja bude vezana uz područje, odnosno naziv županije te Grad Zagreb (uz mijenjanje izgleda registracijskih pločica kao pod točkom 1.)

Sva vozila registrirana na području županije nosila bi istu oznaku, pa bi tako pločice imale oznaku, primjerice: KZ (Krapinsko-zagorska županija), BP (Brodsko-posavska županija) i slično.

3. b) Po ovom modelu oznaka za županiju na registracijskoj pločici može biti unaprijed utvrđena brojčana šifra, pa bi se primjerice brojčanom šifrom 1 označavala Zagrebačka županija ili šifrom 21 Grad Zagreb.

Prema navedenom modelu bilo bi ukupno 21 registracijsko područje.

4. Uvođenje novih registracijskih područja, s tim da oznaka registracijskog područja ne bude vezana uz naziv grada, kao do sada, ali ni županije ili nekog drugog područja.

Prema navedenom modelu, koji se primjenjuje u nekoliko država članica Europske unije, ali i primjerice u Bosni i Hercegovini, bez uvida u evidencije, ne bi prema oznaci registracijske pločice bilo vidljivo područje, odnosno mjesto gdje je vozilo registrirano. Prema navedenom modelu registracijske pločice imale bi raspored europskog loga i hrvatskog grba kao što je opisano pod točkom 1, a između toga pločica bi sadržavala kombinaciju slovo-brojčanih oznaka koje bi se sustavno generirale.

Treba naglasiti da ovi prijedlozi nisu konačni, iz MUP-a su pozvali na javnu raspravu da se javi svatko tko ima neke prijedloge. Policija planira nove registracijske pločice u promet pustiti polovicom 2014. Sudjelovati možete putem obrasca koji možete pronaći OVDJE i koji šaljete na adresu savjetovanje@mup.hr.

Uz nove pločice, predstavljeno je i vozilo mobilnog ureda za upravne poslove.

Komentara 130

Avatar Finanz
Finanz
12:39 11.12.2013.

Hrvatski grb treba vratiti na mjesto gdje je i bio. Iza slova registracijskog mjesta. ZG (hrv.grb) HH 555 kao sto je u Njemackoj i vecini zemalja EU.

FR
franjoiivan
13:11 11.12.2013.

treba državi još novca i ovo je mogučnost da se uzme opet od građana

ET
etrange12351
12:38 11.12.2013.

Slavek je u suradnji sa Ostojićem pronašao rješenje za novi način punjenja državnog proračuna i guljenja građana RH!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije