Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra izbori

Ovaj tjedan 1908 sudaca mijenja sastav DSV-a

16.07.2014., Osijek - Sudac na Zupanijskom sudu u Osijeku, Zvonko Vrban. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/8
Autor
Ivanka Toma
26.01.2015.
u 14:45

Za sedam novih članova glasat će tijekom radnog vremena, a kandidati i liste utvrđuju se od kolovoza

Sutra 1908 sudaca izlazi na izbore, a birat će sedam članova Državnog sudbenog vijeća (DSV). Izbori će se, kaže predsjednik Povjerenstva za izbor članova DSV-a iz redova sudaca, sudac Vrhovnog suda Željko Glušić, provesti na 31 izbornom mjestu, i to tijekom radnog vremena, što znači da se birališta otvaraju u 9 sati i zatvaraju u 16. Svaki sudac dobit će četiri glasačka listića na kojima će zaokružiti onoliko imena koliko se sudaca bira s pojedine liste.

Fakulteti odabrali

A u sastav DSV-a biraju se po dva suca Vrhovnog suda, po dvojica sudaca županijskih, dvojica s općinskih i jedan sudac specijaliziranog suda. Preostala četiri člana DSV-a čine po dva profesora pravnih fakulteta i dva saborska zastupnika – jedan iz vladajuće garniture i jedan iz oporbe. Fakulteti su već proveli izbor, pa će od ožujka, kada istječe mandat sadašnjem DSV-u, u njemu biti Igor Gliha s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Eduard Kunštek s Pravnog fakulteta u Rijeci. Budući da su saborski zastupnici u DSV imenovani nešto kasnije nego drugi članovi, stav je Sabora da njima još nije istekao mandat, pa će kraće vrijeme u novome sazivu i dalje biti Josip Leko iz SDP-a i Davorin Mlakar iz HDZ-a.

Izbori za suce koji će biti članovi DSV-a započeli su još u kolovozu i to su najdugotrajniji izbori koji se provode u državi. Najprije su u svim kategorijama sudova izabrani njihovi kandidati, a pošto su se utvrdile liste, svi kandidati idu na izbor svim sucima. Na listi kandidata sudaca županijskih sudova ima osam imena: Neven Cambi iz Splita, Goran Milaković iz Bjelovara, Nives Nikolac iz Šibenika, Nikola Opatić iz Velike Gorice, Ivica Veselić iz Zagreba, Hrvoje Visković iz Zadra, Zvonko Vrban iz Osijeka te Ivan Vučemil iz Rijeke. Na listiću kandidata općinskih sudaca također je osam imena: Tomislav Bago iz Zadra, Marin Buterin iz Pazina, Sabina Dugonjić iz Zagreba, Mijo Galiot iz Splita, Višnja Seršić-Gržetić iz Rijeke, Ivan Vulić iz Osijeka, Vesna Zagrajski iz Čakovca te Ljudevit Zoričić iz Šibenika.

Lista kandidata sudaca Vrhovnog suda ima šest imena: Branko Brkić, Jadranko Jug, Dragan Katić, Damir Kontrec, Marijan Svedrović te Željko Šarić. Lista s koje se bira samo jedan član DSV-a, ona specijaliziranih sudova, ima osam kandidata: Nediljko Boban, sudac Visokog prekršajnog suda, Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, Marko Rašo, sudac Visokog prekršajnog suda, Željko Šimić, sudac Visokog trgovačkog suda, Josip Turkalj, sudac Visokog trgovačkog suda, Arma Vagner Popović, sutkinja Visokog upravnog suda, Lidija Vukičević, sutkinja Visokog upravnog suda te Branka Žigante-Živković, sutkinja Visokog prekršajnog suda.

Mandat četiri godine

Prema riječima suca Glušića, novi sastav DSV-a trebao bi se znati već dva dana nakon izbora. Naime, odmah nakon zatvaranja birališta u Povjerenstvo koje je smješteno na Vrhovnom sudu poslat će se mailom rezultati, a originali idu poštom. Rok za prigovore je 48 sati, o njima odlučuje Povjerenstvo, a u drugom stupnju o eventualnim prigovorima odlučuje Vijeće pet sudaca. DSV se bira na mandat od četiri godine, a u njihovoj je nadležnosti imenovanje sudaca, predsjednika sudova, odlučivanje o stegovnoj odgovornosti sudaca i njihovo razrješenje. Aktualni sastav DSV-a kojemu je na čelu sudac Vrhovnog suda Ranko Marijan bio je optuživan da pojedina imenovanja provodi po rodbinskim kriterijima, no najveća afera bilo je uhićenje jednog njihova člana, Borisa Buklijaša, profesora Pravnog fakulteta u Splitu koji je optužen za financijske malverzacije kojima je oštetio Fakultet. Zbog te afere DSV je Buklijaša od 30. siječnja 2014. udaljio od obavljanja dužnosti do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka.

Komentara 6

BE
belimo
15:15 26.01.2015.

Sve je uštimano samo treba potvrditi izborima...Toliko o neovisnom sudstvu!

TA
tamanitelj
14:55 26.01.2015.

Znači sve je dogovoreno ,,stričevi ,veze i ostala pomagala su u upotrebi

FN
Fr@njo
15:15 26.01.2015.

volio bi znati kako se biraju clanovi DSV, ili kako se vec to zove u zemljama EU..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije