Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUGLI STOL:

'Otvoreno iskazivanje netrpeljivosti prema srpskoj manjini duboko je poremetilo naše odnose'

okrugli stol,ratni zločin
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
16.04.2014.
u 15:41

Iako je naglasio važnost Haškog suda, Josipović je ipak kritizirao činjenicu da su na tom sudu neke nevine osobe osuđene, a krivci oslobođeni

U godini u kojoj je Hrvatska postala članica EU potpuno je zaustavljen proces pomirenja te je otvoreno iskazivanje netrpeljivosti prema srpskoj manjini duboko poremetilo međunacionalne odnose, rečeno je na okruglom stolu Documente u povodu publiciranja izvješća o praćenju suđenja za ratne zločine 2013. godine.

 – Interes javnosti za procesuiranje ratnih zločina sve je manji, a većina političara ne ulaže dovoljno napora kako bi se stvorili pravni okviri i društveno ozračje za proces suočavanja s prošlošću utemeljen na dosljednoj osudi svih ratnih zločina i njihovih počinitelja – upozorio je Mladen Stojanović koji je predstavio rezultate spomenutog izvješća. Vesna Teršelić iz Documente podsjetila je koliko je važno procesuirati sve ratne zločine jer vrijeme teče i žrtve i svjedoci stare, a kao poseban problem izdvaja činjenicu da se još uvijek nisu stvorili dostatni društveni uvjeti u kojima bi svjedoci bili voljni svjedočiti.

Predsjednik RH Ivo Josipović iskoristio je ovu prigodu kako bi još jednom podsjetio da je još prije dvije godine od Ustavnog suda tražio ocjenu ustavnosti Zakona o ništetnosti koji je, prema njegovu mišljenju protuustavan i štetan.

– Brojni su primjeri kako taj zakon šteti suradnji državnog odvjetništva, naših policija u ostvarenju pravde, a isto tako postoji primjer u kojem našim državljanima, koji su pod sumnjom ili osudom za počinjenje ratnog zločina, šteti u obrani i pravu da služe kaznu u državi iz koje dolaze.Taj zakon jedan broj naših građana i građanki drži u neizvjesnosti jer nikada ne znaju što će im se dogoditi kada prijeđu granicu. Ako su krivci, treba ih naći pravda. Premda bi bilo puno bolje da postoji mehanizam koji bi sumnje procesuirao ovdje, u Republici Hrvatskoj – kazao je predsjednik Josipović.

Iako je naglasio važnost Haškog suda, Josipović je ipak kritizirao činjenicu da su na tom sudu neke nevine osobe osuđene, a krivci oslobođeni.

– Svi mi nismo bili dovoljno kritični prema Haškom sudu jer su prihvaćeni neki prijeki putevi tužilaštva koje je uvelo institute koji objektivno u kaznenom pravu ne postoje, a na kraju se pokazalo da žalbeno vijeće ne pristaje na te kriterije. Rezultat toga nije dobar ni za pravdu, ni za osjećaj u regiji koja je puno očekivala od toga suda, a ostao je osjećaj nedovršenosti posla. – Mnogo zločina ostalo je nekažnjeno i pred međunarodnim i pred nacionalnim sudom i zato sve suce pozivam da kazne sve zločine koji su počinjeni, bez obzira na to tko ih je počinio i koje je nacionalnosti bio – zaključio je Ivo Josipović.

Komentara 117

Avatar ANALFABETAFOB
ANALFABETAFOB
16:06 16.04.2014.

ovom josipoviću samo srpsko okruženje paše...očito mu je vrlo neugodno razgovarati sa Hrvatima....smijenitzi ovog veleizdajnika treba....a pamet, kako vidimo....nema

DE
Dejan1000
16:01 16.04.2014.

Jel je taj Josipovic hrvatski ili srpski predsjednik. Njegovi stavovi ne razlikuju se mnogo od Nikolicevih stavova. Pa vi Hrvati na sljedecim izborima opet birajte Josipovica jer ni ne zasluzujete bolje. Pozdrav iz Kanade.

Avatar žorž mudrijaš
žorž mudrijaš
16:04 16.04.2014.

a tko je to ,documenta, molim lijepo, i tko im je dao mandat da uopče išta kažu ,deklarirani antihrvati ,i izdajnici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije