Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON ISPITIVANJA

Otvorena istraga, Boljkovcu određeno mjesec dana pritvora

Uhićenje Boljkovca
Patrik Macek/PIXSELL
02.11.2011.
u 07:40

Boljkovac, doznajemo, tvrdi da nije zapovijedao jedinicama koje su počinile navodni zločin.

Nakon iskaza koji je Josip Boljkovac dao u Županijskom sudu u Zagrebu, istražna sutkinja Jadranka Mandušić otvorila je istragu protiv njega te mu potom odredila jednomjesečni pritvor.

– Pritvor predlažu zbog načina izvršenja i značaja djela za koja ga terete – rekao je Anto Nobilo pri izlasku iz suda te najavio da će uputiti žalbu na obje odluke jer je Boljkovac djelomično dezorijentiran starac koji je uz to i teško pokretan – prenose 24sata.

Josip Boljkovac, prvi ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske i bivši šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA), uhićen je jutros u Karlovcu zbog osnovane sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv civilnog stanovišta, odnosno za ubojstvo 21 civila na lokaciji Vidanka – Curak pokraj Duge Rese u svibnju 1945. godine.

Točno dva sata nakon što je ušao u kuću Josipa Boljkovca, iz nje je izašao njegov odvjetnik Anto Nobilo.

– Gospodina Boljkovca tereti se za ratni zločin počinjen u svibnju 1945. u Dugoj Resi koji su počinile jedinice KNOJ-a. Dakle, riječ je o zapovjednoj odgovornosti. Mogu vam reći da je, unatoč zdravstvenim problemima i poodmaklim godinama, njegovo stanje vrlo dobro – kazao je tada Nobilo.

Nobilo je također istaknuo da ova istraga nije povezana s istragom logora Dubovac u Karlovcu te potvrdio mišljenje kako je slučaj aktualiziran u svrhu predizborne kampanje. Poznati odvjetnik smatra da je u pozadini riječ o spinu plasiranom iz tabora HDZ-a.

– Posebno s obzirom na predstavu za javnost s uhićenjem u Vukovoj Gorici gdje su bili teško naoružani specijalci s maskama. Ne vjerujem da je sigurnosna procjena išla u smjeru da bi Boljkovac mogao dati otpor, a ni da bi jake partizanske snage mogle izvršiti juriš na Vukovu Goricu. Veći je razlog predstava za javnost da bi se promovirao ministar koji "puca" na krajnje desno biračko tijelo i kako bi se zaglušili medijski napisi o kriminalu u HDZ-u – smatra Nobilo.

Ministar policije Tomislav Karamarko kazao nam je pak da jako policijsko osiguranje nije njegova ili policijska proizvoljna odluka već je tako zakonski propisano obzirom na težinu kaznenog djela. Na pitanje je li namjerno izabrano predizborno vrijeme za uhićenje Boljkovca, Karamarko je kazao da ih "ne zanima kampanja već je sada gotov istražni postupak" te je napomenuo da se takvim insinuacijama vrijeđaju žrtve. O mogućnosti da Boljkovčevu sudbinu dožive Josip Manolić i Rade Bulat, Karamarko nije želio komentirati. Jednako tako o uhićenju Boljkovca i izboru trenutka u kojem se to dogodilo, nisu željeli govoriti ni u najvećoj oporbenoj stranci, SDP-u.

>>Mesić: Karamarko i HDZ ovime nastoje skrenuti pozornost s afera

Doznajemo i da Boljkovac tvrdi da jedinicama koje su počinile navodni zločin on nije zapovijedao.

Nakon pretrage doma bit će prepraćen na Županijski sud u Zagrebu.

Kuću Josipa Boljkovca u Vukovoj Gorici nedaleko od Karlovca čuvaju pripadnici interventne policije koji na glavama nose crne fantomke. Nešto poslije 9 sati u kuću je stigao njegov odvjetnik u pratnji Boljkovčeva sina Jugoslava i, koliko se za sada može zaključiti, traje premetačina.

Od susjeda koji žive nedaleko od Boljkovca doznajemo da proteklih dana ništa nije upućivalo na ovo uhićenje, nisu primijetili ni policijsku akciju, a o odvođenju Josipa Boljkovca doznali su od novinara.

Podsjetimo, istraga protiv Boljkovca, Josipa Manolića i Rade Bulata traje već godinama, a protiv nekih od njih, primjerice Bulata, i prije su neke udruge podizale kaznene prijave za ratni zločin, no do danas se ništa konkretno nije dogodilo.

Policija je, međutim, svih ovih godina obavila mnoštvo obavijesnih razgovora, prikupila dokumentaciju, analizirala, proučavani su rezultati iskapanja pojedinih masovnih grobnica, primjerice u šumi Lug kraj Bjelovara i Jazovki na Žumberku, analizirani su forenzični nalazi...

Dokazni je materijal takav da se Manolića, Boljkovca i Bulata tereti za niz masovnih i pojedinačnih ubojstava u kojima su i oni osobno sudjelovali, odnosno da su odgovorni i osobno i zapovjedno za niz ratnih zločina koje su počinile partizanske postrojbe te pripadnici zloglasne komunističke tajne policije Ozne u kojoj su potkraj rata i nakon njega Manolić i Boljkovac bili zapovjednici, prvi u Bjelovaru, a drugi u Karlovcu, dok je Bulat bio jedan od glavnih partizanskih zapovjednika u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

>>HHO: Vlada se mora odreći komunizma i fašizma

Komentara 1832

OB
-obrisani-
09:07 02.11.2011.

Bajić je Bajić a KaraMarko je Lopina što će također stići na red

HS
Hrvatski sin
09:28 02.11.2011.

karamarku treba dić spomenik,a ako mesića sveže onda katedralu!

Avatar bili cvitak
bili cvitak
08:08 02.11.2011.

vrijeme da se krene...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije