Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.02.2017. u 07:23

Vesna Pusić teško da bi mogla HNS-u uvjetovati suradnju s HDZ-om

Odnosi HDZ-a i Mosta ušli su u fazu poprilične političke napetosti. Tu napetost u najvećem djelu izazivaju predstojeći lokalni izbori, ali i slučaj ministra Barišića koji se svakim danom sve više komplicira. Tu je i kompleks mlađeg partnera, kao i loša komunikacija, i Most, jasno je to iz svih poteza, ne želi doživjeti sudbinu HSS-a ili HSLS-a koje je HDZ s lakoćom progutao u koalicijskim suradnjama.

Mostu pada rejting

Zato i ne čudi da je Most, dijelom i inspiriran lokalnim izborima, istrčao s najavom zakona o otvaranju arhiva bivše države. Tko god je u HDZ-u očekivao da će se Most kao mlađi partner držati isključivo dogovorene igre, teško je pogriješio. Sasvim je očekivano da Most iskače sa svojim inicijativama i pokušava pokupiti političke poene jer će u suprotnom postati politički bezličan. Most si ne može dozvoliti samo ulogu destruktivca, kočničara, onoga koji zanovijeta zbog kadrovskih odabira HDZ-a. Očekivano je da preuzima i svoju inicijativu, a da pritom živcira HDZ. Naravno da u HDZ-u imaju razloga zbog toga biti ljuti jer je po zamisli premijera Plenkovića Ministarstvo kulture to koje treba napraviti izmjene zakona o arhivima, a u planu je bilo da taj izmijenjeni zakon koji bi omogućio otvaranje arhiva u proceduri bude u trećem kvartalu. Osim što Most, suočen s padom rejtinga, panično traži modele oporavka, jasno je da između dvaju političkih partnera nedostaje kvalitetne komunikacije, odnosno političkog dogovora, pa i trgovine. Bilo bi logično da HDZ određene poteze svjesno prepušta Mostu, ali da zauzvrat traži druge ustupke. Ovako ispada da svatko radi po svome.

O tome svjedoči i drugi primjer, onaj da Most navodno nije konzultiran o izboru članova Programskog vijeća HRT-a, nego su članovi izabrani u dogovoru HDZ-a i SDP-a! To je već sklizak teren, kao što će veliki problem biti i ako se dokaže da je ministar Pavo Barišić autoplagirao svoj doktorski rad. Most taj pritisak neće izdržati, uostalom već su najavili da će u tom slučaju Barišić morati otići. Bude li razuma i u HDZ-ovu dijelu Vlade, ni premijer Plenković više neće ustrajati na obrani svog ministra. No unatoč svim problemima u političkom braku HDZ-a i Mosta, gotovo pa nema šanse da bi se on mogao presložiti uvođenjem HNS-a u Vladu umjesto Mosta. Metoda plašenja Mosta HNS-om već je viđena u prvoj Vladi HDZ-a i Mosta pa od toga nije bilo ništa osim batine “za svaki slučaj” usmjerene prema Mostu. Da je Plenkovićev HDZ imao namjeru sastaviti koaliciju s HNS-om, onda ne bi sklapali savezništva s Mostom. Uostalom, HDZ i HNS svjetonazorski nemaju baš nikakve veze i njihova suradnja, osim u slučajevima podrške za određene projekte (kao rezervni glasovi HDZ-a u Saboru), nema šanse. Dovođenje Vesne Pusić, bivše šefice HNS-a, i njezina sastanka s premijerom Plenkovićem, na kojem je očito žicala podršku za budući posao, u kontekst suradnje HDZ-a i HNS-a vrlo je nategnuta i nerealna.

Nelogična veza HNS-HDZ

Pa čudi Mostova uporna paranoja da će im HNS uskočiti u politički krevet s HDZ-om. Vesna Pusić teško da bi mogla HNS-u uvjetovati suradnju s HDZ-om dobije li Plenkovićevu potporu za neku od funkcija u UN-u.

Ivan Vrdoljak novu poziciju HNS-a gradi ulazeći u biračko tijelo SDP-a pa povezivanje s demokršćanskom strankom ne bi imalo nikakvog smisla.     

>> Mostov prijedlog o otvaranju arhiva svatko normalan će prihvatiti

Komentara 34

Avatar Feniks
Feniks
09:46 15.02.2017.

Obuljenka je mutna! Podrška Mostu za Arhive. Ne dolaze u obzir nikakva muljanja o kvartalima. Odmah i sve otvoriti!

Avatar Titanov sin
Titanov sin
09:25 15.02.2017.

Zanimljivo kako je hns i sdp zabrinut zbog hdz-a ako se otvore arhive. Drugovi brinu, dobar znak da arhive treba pod hitno otvoriti.

SO
Somelier
09:09 15.02.2017.

O Nobilu ne bih komentirao, ali sjetimo se šta je Boljkovac rekao za njegovoga oca. Kaže da su bili zajedno u "službi" i da su jako veliki prijatelji. Po tome zaključimo tko se više boji i šta Nobilo svojim izjavama želi postiči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije