Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOTEL LIPA U LIPIKU

Otvara se prvi veteranski centar

Predrag Matić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
17.09.2014.
u 14:00

Interes je već sada ogroman: čak 7400 branitelja želi smještaj

Nakon što se sustavno žmirilo na poraznu činjenicu da Hrvatska ni 18 godina nakon Domovinskog rata nema odgovarajući sustav zdravstvene skrbi za umirovljene branitelje, svoja vrata naposljetku otvara prvi veteranski centar, u Lipiku. U tu svrhu prenamijenjen je dojučerašnji hotel Lipa, smješten u središtu grada u sklopu poznatog lječilišta s termalnom vodom, koji je na nedavnoj dražbi za pet milijuna kuna prodan Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka. Prvi stanari centra bit će umirovljeni branitelji bez odgovarajuće obiteljske skrbi, stopostotni invalidi, roditelji poginulih branitelja, silovane žene – onaj najranjiviji segment našeg poratnog društva. Neki od njih boravit će u centru na određeno vrijeme, neki i doživotno.

Pilot projekt

Bude li sreće s finalnim radovima, svečano otvaranje predviđa se za Dan branitelja grada 6. prosinca, najkasnije do Božića, a lokacija prvog centra, otkriva ministar branitelja Predrag Fred Matić, nije odabrana slučajno.

– Odlučio sam se za Lipik zbog blizine Pakraca koji je, uz Vukovar, naš najveći grad stradalnik. Zapravo, dovođenjem veteranskog centra radimo više dobrih stvari. U kraju koji je bio pogođen ratom smještaj će biti najmanje dvostruko jeftiniji nego da smo taj centar napravili u Zagrebu. Zatim, zaposlit će se sedam djelatnika što je fantastično za taj kraj jer to znači da će isto toliko obitelji bolje živjeti, a naši prvi korisnici bit će ujedno i cjelogodišnji turisti – kaže ministar dodajući kako je presudilo i to što je hotel u relativno dobrom stanju, nevelikog kapaciteta pa se može urediti brzo, tijekom iduća dva mjeseca.

– Trenutno zaprima više od 40 ljudi, no mi ćemo ići na 25 ljudi jer im želimo pružiti komforniji smještaj. Neće biti trokrevetnih soba, imat ćemo maksimalno dvokrevetne, a bit će tu i apartmani za roditelje poginulih branitelja koji će u Lipiku pronaći prijeko potreban mir i tišinu – kaže ministar Matić dodajući kako centar ima i prekrasno dvorište pa i mogućnost za uređenje prostorija za stolni tenis ili teretanu.

– U centru ćemo nuditi rehabilitaciju, ali i psihosocijalne, kulturne i zabavne sadržaje, dok će Ministarstvo pripomoći kod financiranja smještaja koliko god bude moguće – kaže ministar koji ističe da je riječ o pilot-projektu.

– Lipik je prvi, eksperimentalni program koji ćemo prijaviti za fondove EU i koji će nam pomoći da cijeli niz takvih projekata predstavimo Europi u čijim članicama posljednjih desetljeća nije bilo ratova. U Europi, naime, ovakvih centara uopće nema ili ih ima u nekom drugom obliku – tumači ministar Matić.

Prvi sljedeći veteranski centar trebao bi biti u vojarni u Novoj Gradiški, gdje bi moglo biti smješteno znatno više korisnika, s mnogo više medicinskog osoblja, a slijedit će Pakrac i Baška na Krku. Krajnji je cilj idućih godina otvoriti po jedan centar u svakoj županiji.

Nova životna stranica

Inače, interes stradalnika za smještaj u veteranskom centru je golem – u cijeloj Hrvatskoj. Već preliminarna anketa koju je Ministarstvo provelo iznjedrilo je listu od čak 7400 branitelja – što podrazumijeva oko 400 korisnika u svakoj županiji.

Naime, za mnoge hrvatske branitelje koji danas u prosjeku imaju 50-ak godina, to je neminovnost, pa država polako mora brinuti o onima koji, na žalost, iz različitog spektra razloga ostaju bez obiteljske i svake druge skrbi. Boravak u veteranskom centru zasigurno će im pomoći okrenuti novu životnu stranicu.

Komentara 10

AJ
ajmo
14:24 17.09.2014.

Konačno nešto pametno odMatiča ali to bi trebalo uzeti i vojarne koje su napuštene te urediti za tu populaciju .

NV
novo vriijeme
23:32 17.09.2014.

Potrebno je otvoriti vojnu pravu bolnicu u kojoj će se liječiti i veterani. Svaka zemlja ima vojnu bolnicu osim naše. Ovo u Lipiku je rehabilitacijski centar, daleko manjeg kapaciteta od onoga koji je potreban iako dobro za početak.

Avatar drug lenjin
drug lenjin
21:36 17.09.2014.

Sve je to predizborni trik.Slijedeća godina je izborna vjerojatno se Matiću omililo biti ministar.Samo mi nije jasno kako čovjek sa općom nesposobnošću za rad može raditi i to u ministarstvu koje mu je potvrdilo tu dijagnozu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije