Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar jakovina

Otkupna cijena jabuke 3,5 kune, država daje kunu po kilogramu

tihomir jakovina,jabuke (1)
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
1/9
31.08.2012.
u 13:04

Određene su kvote od 30.000 tona konzumnih jabuka i 15.000 tona jabuka za industrijsku preradu

Otkupna cijena ovogodišnjeg uroda jabuka prve klase bit će 3,5 kuna za kilogram, a industrijske jabuke 1,20 kuna, objavio je na 7. međunarodnom voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Država će konzumne jabuke sufinancirati jednom kunom po kilogramu, a industrijsku sa 55 lipa, za što je u proračunu osigurano 38 milijuna kuna. Određene su kvote od 30.000 tona konzumnih jabuka i 15.000 tona jabuka za industrijsku preradu.

− To je mjera ovog Ministarstva i s tim prijedlogom idemo prema Vladi, kako bismo pomogli voćarima koje su ove godine pogodile dvije elementarne nepogode, mraz i suša − kazao je ministar Jakovina.

Najavio je zemljišnu reformu koja je nužna jer je od 890.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu u funkciji samo manji dio, a model koji će predložiti predviđa zakup na 50 godina. Uslijedit će zakon o komasaciji koji će za cilj imati okrupnjivanje zemljišta, a korigirat će se i zakon o nasljeđivanju, kako bi se spriječilo cjepkanje parcela. Poljoprivredni proizvođači poticat će se na udruživanje i zajednički nastup na tržištu, najavio je ministar Jakovina.

Komentara 8

LO
lojtra1
13:57 31.08.2012.

Kako se zove jedina zemlja na svijetu gdje je osoba zasadila voćnjak s višnjama, pobrala sve poticaje za nikad viđene višnje, nakon čega joj je voćnjak zbog nemara obrastao u korov a voćke se posušile da bi ista osoba nakon svega toga postala ministar poljoprivrede?

VI
virovitica
21:42 31.08.2012.

Kome plaća 1 kunu??? Voćarima sigurno ne!

LO
lojtra1
13:29 31.08.2012.

Ministar za "poticaje i sušu" plaća kunu za kilogram jabuke i ananasa! Napokon da bar za nešto ima novaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije