Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zapovjednici obrane Sajmišta

Otkriveni spomenici vukovarskim herojima, Petru Kačiću i Vladimiru Đereku

Foto: Branimir Bradarić
1/3
25.06.2016.
u 14:45

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako i na ovaj način grad i njegovi građani žele odati počast najistaknutijim braniteljima Vukovara koji su smrtno stradali u agresiji na grad 1991. godine.

Na inicijativu Savjeta za branitelja gradonačelnika grada Vukovara i Ureda gradonačelnika danas su u Vukovaru, na mjestima gdje su smrtno stradali 1991. godine,  otkriveni spomenici dvojici ratnih zapovjednika, Petru Kačiću i Vladimiru Đereku. Njih dvojica bili su ratni zapovjednici obrane Sajmišta.

-25 godina je prošlo od kako je Petar smrtno stradao ali nikad nije kasno. Vukovar je grad heroj, a sada i grad heroja. Oni su samo dvojica od mnogih koji zaslužuju jedno ovakvo priznanje, rekla je Irena Kačić, supruga pukovnika Petra Kačića koji je smrtno stradao 2. listopada 1991. godine.

Preživjeli branitelji podsjećaju da je Kačić smrtno stradao 2. listopada i to nakon jednoga od napada. Kada je sve završilo Kačića je pokosio rafal iz skrivenoga tenka. Prevezli su ga do bolnice, pokušali reanimirati ali nisu uspjeli. Spomenik Kačiću otkrili su supruga Irena, kćerka Silvija i unuka Matea koja je podno spomenika položila ružu. Smrt Petra Kačića nije bila jedina smrt koja je pogodila ovu vukovarsku obitelj. Naime, mjesec i pol kasnije na Ovčari je ubijen Petrov sin Igor koji je s 16 godina najmlađa žrtva ratnoga zločina na Ovčari.

Spomenik pukovniku Đereku otkrile su njegove sestre, Rajka Mikulić i Senka Jelavić koje se i danas sjećaju brata koji je dao život za obranu Vukovara i Hrvatske.

-Vladimir je u Vukovar došao kao dragovoljac. Nitko ga nije zvao ali on nije mogao ostati u Zagrebu dok se krvari za Hrvatsku. Pokušala sam ga odgovoriti od odlaska u Vukovar ali on nije odustajao. Bio je spreman poginuti. Govorio je da se Hrvatska ne brani na trgu bana jelačića nego na njenim granicama. Otišao je s krunicom u pakao Vukovara i na put bez povratka, rekla je njegova sestra Rajka Mikulić.  

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako i na ovaj način grad i njegovi građani žele odati počast najistaknutijim braniteljima Vukovara koji su smrtno stradali u agresiji na grad 1991. godine. Svi ti spomenici biti će unificirani. Izrađeni su od inoksa na kojima je ispisano ime i prezime osobe kojoj se diže spomenik. Penava je podsjetio i kako je prvi takav spomenik otkriven krajem prošle godine na mjestu pogibije general bojnika Blage Zadre kao i da se planira podizanje još nekoliko takvih spomenika. 

Komentara 9

Avatar Prodanović
Prodanović
16:04 25.06.2016.

Velimir Đerek Sokol!!! Novinarčići ispavite grešku za poginulog sina Imotske krajine!!!

Avatar Pavel ic
Pavel ic
15:54 25.06.2016.

to je isto kad bi mi podigli ustasama.treba pitat pupavca sta misli o tome.pa neka i milanovic pusic yusipovic mesic neka se i oni izjasnu(ekipa 4s)

DU
Deleted user
16:49 25.06.2016.

Uz dužno poštovanje novinaru..... prije dvije godine bio sam na Sajmištu i 100-200 m desno prije Veleprometa ( mučilišta Hrvata) nalazIO se spomenik Sokolu- Đereku.... sopmenik je prije par mjeseci oštećen od navodno nepoznatih vandala...pa to dodajte u tekst, a a i fotku imam, ako treba... samo javite :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije