Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boravak predsjednice u SAD-u

Tajna depeša veleposlanstva u Washingtonu otkriva: Predsjednica se u SAD-u sastala s vrhom Pentagona

amerika
18.01.2017.
u 19:00

Velik broj navedenih sugovornika imat će veliku važnost u daljnjem umrežavanju između najviših predstavnika RH i ključnih članova buduće administracije SAD-a

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, za radnog posjeta Sjedinjenim Državama, sastala se, među ostalim, s vodstvom Pentagona, sa senatorima Ronom Johnsonom i Marcom Rubiom, kongresnicima Louom Barlettom i Rickom Santorumom, admiralom Jamesom Stavridisom...

Velik broj navedenih sugovornika imat će veliki značaj u daljnjem umrežavanju između najviših predstavnika RH i ključnih članova buduće administracije SAD-a.

Dijelovi su to iz diplomatske bilješke koja je iz veleposlanstva Hrvatske u Washingtonu 17. siječnja poslana u Ministarstvo vanjskih poslova, ali i u Ured premijera, MORH, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost te kabinet ravnatelja SOA-e. Bilješku, koju posjedujemo, sastavio je Nikica Kopačević iz veleposlanstva Hrvatske u SAD-u, a odobrio veleposlanik Josip Paro.

U njoj se detaljno navode imena i funkcije sugovornika i teme razgovora, ali i specificira da je bila riječ o radnom posjetu predsjednice kako bi “iskoristila prigodu koju pruža razdoblje tranzicije između dvije administracije”.

Prema bilješci, predsjednica se sastala s republikanskim senatorom iz Wisconsina Ronom Johnsonom te njegovim stranačkim kolegom s Floride Marcom Rubiom, kaže se. Susret s Rubiom bio je poznat već prije, nakon što je njegov PR tim objavio fotografiju razgovora.

Predsjednica se nadalje sastala s republikanskim kongresnikom Louom Barlettom, koji je među prvima podržao kandidaturu izabranog predsjednika Trumpa, bivšim senatorom i komentatorom na CNN-u Rickom Santorumom, dekanom jedne od najprestižnijih škola diplomacije i međunarodnih odnosa u svijetu "The Fletcher School" te s jednim od kandidata za državnog tajnika, admiralom Jamesom Stavridisom, nekadašnjim vrhovnim zapovjednikom savezničkih snaga u Europi, piše u bilješci.

Za sastanak s izvršnim potpredsjednikom Atlantskog vijeća SAD-a Damonom Wilsonom, hrvatska je javnost znala iz njegove objave na društvenim mrežama, no bilješka otkriva da se predsjednice sastala i s višim suradnikom u Centru za transatlantske odnose Sveučilišta John Hopkins Edwardom Josephom.

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se i sa Zalmayom Khalilzadom, američkim veleposlanikom i čestim komentatorom u medijima koji je blizak budućem predsjedniku, nadalje stoji u diplomatskoj bilješci.

Na sastancima je predsjednica raspravila o vanjskoj i sigurnosnoj politici predsjednika Trumpa, o novom odnosu SAD-a s Rusijom te sugovornicima “nametnula RH kao pouzdanog partnera i Saveznika SAD-a, ključnog za suradnju sa zemljama jugoistočne Europe”.

“O ostalim sastancima, iz razloga nacionalne sigurnosti i sukladno NATO i EU pravilima, predsjednica Republike osobno će izvijestiti najviši državni vrh”, dodaju u bilješci.

Ključne poruke Kolinde Grabar-Kitarović sugovornicima tiču se jugoistočne Europe, pri čemu je iskazala zabrinutost stanjem u BiH i nefunkcioniranjem Daytona te upozorila na sigurnosnu prijetnju koju “predstavlja jačanje islamskog radikalizma i povratak stranih boraca”.

Zabrinutost izaziva i oštra retorika Srbije te etiketiranje Hrvatske “kako bi se izazvala nesigurnost kod srpske manjine, ali i ocrnilo Hrvatsku u međunarodnoj zajednici” te je upozorila na opasnosti koje mogu proizaći u jugoistočnoj Europi ako međunarodna zajednica, a posebno SAD, maknu s nje fokus.

Raspravljala je o inicijativi "Tri mora", a u okviru bilateralnih odnosa govorilo se o ukidanju viza i potpisivanju ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

>> Bolji odnosi s Putinom: Novi hrvatski veleposlanik u Rusiji bit će Tonči Staničić

Komentara 229

ZG
zgblabla
19:09 18.01.2017.

a kaj se digla tak velika pompa oko toga onaj index šizi već danima.....da i nije bila u radnom posjetu niti prva niti zadnja sjetite se maras milanovića,valentića a sanadera da i ne spominjem

ST
stefj
19:26 18.01.2017.

Ma pustite Index i RTL, tamo mržnja sijeva iz pera i riječi novinara, ne treba se na to obazirati. Njima ništa neće biti dobro, što god predsjednica napravila, a naročite će biti bijesni ako će biti nešto dobro za Hrvatsku... Index je davno prestao biti provokativni portal, od svega je ostalo degutantno zanovijetanje i čisto vrijeđanje, dok je za RTL sve jasno, budući da su crveni u vlasničkoj strukturi... Nije sve bajno, no predsjednica je daleko iznad Josipovića ili Mesića, a vlada teško može biti lošija od Milanovićeve. Ako se tako gleda, onda postoji razlog za optimizam, no, na žalost, to samo pokazuje koliko su loši bili Josipović i Milanović, i koliko je malo dovoljno za nešto pozitivno napraviti...

BR
brojevi
19:23 18.01.2017.

Nisam ni sumnjao u motive Predsjedničina odlaska u USA. Niz diplomatskih susreta, navedenih u članku su neoborovi dokazi o nevjerojatnoj predanosti radu KGK za interese i dobrobit RH. Napadi na njezin integritet kao i defamiranje njezine državničke kvalitete pokazali su se, kao i uvijek do sada, da je rijeć o umreženim zlonamjernicima koji svaki uspjeh RH smatraju kao vlastiti poraz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije