Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Otkrivamo: Kraj otimačine u predstečajnim nagodbama

naslovnica
Foto: VL
1/2
Autor
Ivanka Toma
30.09.2014.
u 00:01

Vjerovnicima koji se protive nagodbi izvlastit će se 10 posto potraživanja

Prema novom prijedlogu Stečajnog zakona, predstečajne nagodbe više ne bi provodila Fina, već bi odluku o njihovu otvaranju i zatvaranju donosili sudovi. U postupku predstečajne nagodbe ne bi se mogao proizvoljno otpisati državni dug, već bi otpisu moralo prethoditi mišljenje Ministarstva financija koje bi vodilo računa o usklađenosti s pravilima državnih potpora i smjernicama politike državnih potpora.

Odluku o predstečajnoj nagodbi više ne bi mogli preglasavanjem donijeti veliki vjerovnici na štetu malih, nego bi se one koji ne pristanu na nagodbu izvlastilo u iznosu od 10 posto, dok bi 90 posto duga naplatili. Fina bi i dalje imala važnu ulogu u postupku, ali bi se svela na administrativnu u smislu prikupljanja svih podataka i njihove objave. Uvela bi se maksimalna transparentnost postupka, a sve objave bi se centralizirale na e–oglasnoj ploči suda. Važna novost je i izbor stečajnih upravitelja koji bi se odabirali nasumce.

Cijelu priču o promjeni Stečajnog zakona te koje su sve novosti u prijedlogu zakona pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka

Foto: VLm

>>Sudac Kolakušić ruši stečaj Nava banke

>>Radetić: Važno je nastaviti proizvodnju, da radnici vode tvrtku

Komentara 13

FI
fileck
21:49 29.09.2014.

Kasno! Kasno! Svi "mezimci" ove vlade su odavno već završili predstečajnu nagodbu! Naravno na štetu nas malih građana!

ZB
zbuniceva
22:06 29.09.2014.

Mene je fascinirala nevjerojatna lakoća kojom je Fižulić MAGMA obavio predstečajni proces na krilima totalno nemogućeg plana po kojem bude on u sretnoj budućnosti zaradio brda novaca na 3d printanju ko da ga je on izmislio i patentirao. I sve institucije pravne i druge nisu trepnule. A nikom nije nikaj čudno, sve po zakonu i paragrafima, pajceki lete a krave doje rakiju.

Avatar pavle27
pavle27
22:54 29.09.2014.

drugim riječima tko je jamio, jamio je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije