Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP ODBIO PODRŽATI IDEJU

Reiner želio da Sabor zasjeda još jedan dan, Milanović mu se ne javlja na telefon

reiner
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
11.07.2016.
u 11:31

Reiner je za danas sazvao sjednicu Predsjedništva Sabora na kojoj je predstavnike klubova zastupnika želio uvjeriti da u petak, prije nego što stupi na snagu odluka o samoraspuštanju Sabora, rasprave ratifikaciju sporazuma o ulasku Crne Gore u NATO te imenovanje nove pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Unatoč pokušaju predsjednika Sabora Željka Reinera da se saborski zastupnici još jednom sastanu na sjednici uoči raspuštanja Sabora u petak, 15. srpnja, kako bi se raspravile dvije točke, od toga neće biti ništa jer SDP ne želi sudjelovati u tome.

Naime, Reiner je za danas sazvao sjednicu Predsjedništva Sabora na kojoj je predstavnike klubova zastupnika želio uvjeriti da u petak, prije nego što stupi na snagu odluka o samoraspuštanju Sabora, rasprave ratifikaciju sporazuma o ulasku Crne Gore u NATO te imenovanje nove pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, budući da joj je mandat istekao. Sjednica Predsjedništva održana je iako se na njoj nisu pojavili predstavnici SDP-a, što je već u subotu najavio predsjednik te stranke Zoran Milanović.

– Naša je želja bila da se Sabor raspusti 18. lipnja, a na kraju će to biti najranije 15. srpnja zbog interesa HDZ-a i Mosta, to je bio njihov zadnji koordinirani čin. Nema smisla više sazivati Sabor – rekao je tada Milanović.

Nakon sjednice predsjedništva Sabora, Reiner je danas kazao kako je želio da Sabor u petak raspravi dvije točke koje su, kako kaže, od nacionalnog interesa.

– To je ratifikacija ulaska Crne Gore u NATO, gdje smo obećali da će Hrvatska biti među prvim zemljama koje će ratificirati taj ulazak. Dapače, imali smo i naznake da bi čak došao i predsjednik Crne Gore na tu saborsku sjednicu. Druga točka je izbor pravobraniteljice za osobe s invaliditetom čiji je mandat istekao, a mandat zamjenika istječe u listopadu, pa se lako može dogoditi da se do tada ne izabere nova vlada i da tada formalno nitko ne skrbi za osobe s invaliditetom – pojasnio je Reiner svoje nakane. Kritike je usmjerio prema SDP-u, prozvavši potpredsjednicu Sabora Milanku Opačić što nije došla na sjednicu bez ikakvog obrazloženja.

– Danas sam predsjednika SDP-a pokušao dobiti telefonski da ga ipak uvjerim da su to teme od nacionalnog značenja, ali ga nisam ga uspio dobiti. Uspio sam dobiti kolegicu Opačić, ona mi je prenijela da je stav SDP-a i predsjednika SDP-a da ne sudjeluju u radu Sabora i na taj način smo, naravno, zaključili da nema smisla sazivati sjednicu, jer je kvorum vrlo nesiguran bez sudjelovanja druge po veličini stranke u državi, odnosno njezina izrazitog protivljenja, pa ne bi bilo smisla održati zadnju sjednicu Sabora – komentira Reiner. Upitan nije li zadatak vladajuće većine da održava kvorum, Reiner je uzvratio da je SDP, nažalost, poslao poruku da ne želi sudjelovati u toj sjednici Sabora.

– Mislim da to nije dobro, mislim da je to nešto što se treba postići konsenzusom, što je od nacionalnog interesa i od interesa nacionalne sigurnosti. I jedna i druga strana uvijek su tvrdile da želimo da Hrvatska bude lider u regiji, a sada, kada bismo trebali ratificirati taj sporazum, jedna strana u tome očito ne želi sudjelovati – tvrdi Reiner koji nije znao odgovoriti koliko je ruku potrebno za ratifikaciju sporazuma o ulasku Crne Gore u NATO, ali naglašava da je tu ključan konsenzus najvećih stranaka.

– Ako ga ne možemo postići ni oko stvari koje su od nacionalnog značenja ili od značenja za nacionalnu sigurnost, onda, naravno, održavanje sjednice nema smisla. Pa ja mislim da svatko od nas može uistinu procijeniti koliko je to važno pitanje. Naš prvi susjed uđe u NATO, mislim da je to jako važno, a isto tako mislim da je za invalide važno da imaju svoju pravobraniteljicu – kaže Reiner. Novinari su ga pitali zašto vladajuća većina nije na vrijeme imenovala pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova prije nego što joj je istekao mandat. Odgovorio je da njenom zamjeniku mandat traje do listopada pa nije bilo potrebe za tim.

Druge zakone nije ni pokušavao staviti na dnevni red, dodaje.

– Ne, nismo razgovarali o drugim zakonima. Postojao je prijedlog jednog sporazuma o sigurnosti zračne plovidbe, gdje smo već dva puta dobili opomenu od EU jer to nismo napravili, to bi bila eventualno treća točka, a namjerno nismo uopće htjeli stavljati na dnevni red nikakve sporne točke, nikakve točke oko kojih bi se mogle razviti neke predizborne polemike, sukobi itd... Ali, evo, čak ni ove točke koje nisu politički aktualne za unutarnju politiku očito jedna strana ne želi prihvatiti – objašnjava Reiner.

Budući da zastupnici ovaj mjesec neće provesti ni dana u Saboru, Reiner je upitan planira li im smanjiti plaću ili ukinuti paušal od 1500 kuna.

– O tome, nažalost, nemam mogućnost odlučivanja. A kome to predložiti kada vidite da ne žele održati ni sjednicu Sabora – prigovorio je Reiner.  

>>Tepeš i Ćorić došli u HDZ: 'Želimo spriječiti povratak neokomunista Milanovića na vlast

Komentara 20

RA
RafaelB
12:18 11.07.2016.

Kao ekonomist samo racunam...i vidim da 5-o godisnji partizani isisavaju jos uvijek daleko vise iz proracuna nego svi ostali...valjda su svi bili u prvim redovima...ali tu se Milanko i njegovi sigurno mogu jos pohvalati sa vecim uspjehima...zato im se i sudi u Njemackoj...

HO
homofob
12:53 11.07.2016.

Test

DU
Deleted user
04:40 12.07.2016.

crvenkapice su u bojkotu i nedaju se jaslama cekaju da naraste trava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije