Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burno u Saboru

'Ne možemo čekati da se nekoga ubije da bi vlast reagirala. Nije pitanje hoće li, nego kada će pasti krv!'

ranko ostojić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
01.03.2017.
u 11:10

SDP-ov Ranko Ostojić podsjetio je zastupnike da je danas nulti dan tolerancije prema diskriminaciji

Nakon tjedan dana stanke u zasjedanju, zastupnici su prvi radni dan u Saboru započeli zahtjevima za stanke kako bi progovorili o više različitih tema – o političkoj trgovini pri izboru glavnog ravnatelja HRT-a, zabrinjavajućem trendu nasilja u Hrvatskoj, zbrinjavanju opasnog otpada u Dina Petrokemiji na Krku, demografskoj slici na brdsko-planinskim područjima, stajalištu o ljudskim pravima u vijeću EU...

Branimir Bunjac iz Živog zida kaže kako je pri izboru glavnog ravnatelja u HRT-u svjedočio rijetko viđenom slučaju političke trgovine, poslušništva i posljedično tome korupcije.

– Naime, HDZ-ov Zlatan Hasanbegović, inače član predsjedništva te stranke, tvrdi da su zastupnici tek u petak saznali tko je kandidat za ravnatelja, da je to bio Kazimir Bačić. Ali im pri tome nitko nije rekao zašto je on podoban da bude ravnatelj, odnosno zašto bivši ravnatelj više nije dobar za tu funkciju. Između ostaloga, tvrdi da se zastupnicama HDZ-a reklo da se mora glasati jer se tako oduvijek radilo. Što se tiče stranke MOST, koja je također podržala novog ravnatelja HRT-a, oni također tvrde da prije petka nisu znali tko je kandidat za ravnatelja HRT-a, ali su pristali trgovati s HDZ-om dogovorom da će oni za njega dići ruke ako se daju jamstva da će se pretplata smanjiti na 65 kuna – komentira Bunjac te pita o kakvim se tu jamstvima radi i koji su rokovi za provedbu jamstava.  

– Na kraju smo dobili ravnatelja koji je, kao što ste vidjeli, u životopisu podnio nevjerodostojan dokaz da poznaje jedan strani jezik i za kojega sada po medijima idu priče da mu je kvalifikacija bila to što je zet Ksenije Urličić. Znači mi smo birali zeta. Je li to točno? Ja vas molim da to demantirate. Iz svega možemo zaključiti da u strankama, najvećim strankama u Hrvatskoj, imamo poslušnike koji tako u stvari ne vladaju samo HRT-om nego vladaju čitavom Hrvatskom. Oni su to sada na najjasniji mogući način pokazali. Znači, u Hrvatskoj se sa stranačke liste u nadzorne i upravne odbore javnih tvrtki i ustanova postavljaju poslušnici koji dižu ruke, a da pritom ne znaju za što glasaju, niti što prigovaraju, niti se bune – naglašava Bunjac te se pita treba li se onda čuditi što mladi iseljavaju, a mediji upozoravaju na visok stupanj korupcije u društvu. Zbog toga traži transparentnija imenovanja ljudi na čelne pozicije javnih tvrtki.

SDP-ov Ranko Ostojić podsjetio je zastupnike da je danas nulti dan tolerancije prema diskriminaciji.

– Mislim da Hrvatska s obzirom na recentne događaje može reći da ga je zaista obilježila već mjesecima, tjednima... I to događajima kojima svjedočimo – od napada na klub „Super super“, napada na ljude u Zagrebu zbog beogradskih tablica, napada na poznatog glumca u Dubrovniku zbog boje kože, profašističkim maršem crnokošuljaša u Zagrebu, fotomontažom fotografije potpredsjednice ovog Doma zbog čega je morala zatražiti policijsku zaštitu, do naljepnice na kojima se vješaju obitelji samo zato što su srpske nacionalnosti, mlaćenja azilanata, 25 posto više ubojstava u ovoj državi.

To su razlozi zbog kojih mislim da ovaj Dom ne smije šutjeti, ako već svi drugi šute. Istodobno je ministar vanjskih i europskih poslova i potpredsjednik Vlade svojom jednostranom i samoinicijativnom odlukom napravio radikalan zaokret u hrvatskoj vanjskoj politici i to upravo na području ljudskih prava. Napravio je to bez znanja građana i narušio konsenzus koji je postojao u Hrvatskoj oko ljudskih prava. Demokršćani podržavaju reproduktivna prava, ne zabranjuju pobačaj, ne negiraju prava istospolnih zajednica, a vi u HDZ-u upravo to radite – naveo je Ostojić. Smatra da HDZ, Most i desnica pokušavaju ukinuti pravo žene da odlučuje o vlastitom tijelu.

– Ali ovim im putem poručujem da u tome neće uspjeti. Pozivam građane da podignu svoj glas i kažu u kakvoj državi žele živjeti. Premijer Plenković se nije ogradio od stava svog ministra vanjskih poslova. Ne možemo čekati da se nekoga ubije da bi vlast reagirala. Šalje se poruka – idite, radite što vas je volja. Tolerirate nasilnike i fašiste, oni imaju svoje televizijske emisije i portale, a njihova riječ završava kao palica u nečijim rukama. Nije pitanje hoće li, nego kada će pasti krv! Onda će biti odgovornost na vama koji o tome šutite i podržavate to – objasnio je Ostojić.

SDSS-ov Milorad Pupovac također je zabrinut jer se u posljednje vrijeme bilježi porast govora mržnje i napada na pripadnike etničkih zajednica, ponajprije na pripadnike srpske zajednice, na njihove institucije i njihove predstavnike.

– Ni u najizazovnija ratna vremena nismo bilježili da se izabrane zastupnike u Saboru čak u nekoliko navrata u zadnja dva mjeseca protjeruje iz RH i traži da im se oduzme državljanstvo, a o tome se šuti – kaže Pupovac koji zamjera što se u izvještaju Europske komisije, čije dijelove čita u medijima, a koji se radi za potrebe vrednovanja standarda UN-a, ne spominju ni pripadnici nacionalnih manjina ni pitanje ljudskih prava nego pitanje slobode vjeroispovijesti.

– Nepošteno je prema Saboru – slagali se mi ili ne slagali oko nekih pitanja – ali nepošteno je da tako važna pitanja koja su dio temeljnih ustavnih i zakonskih vrijednosti koje reguliraju pitanje ljudskih prava, zdravlja, spolnih odnosa, braka, obitelji, da o tome nadležna tijela Sabora nemaju nikakvu informaciju nego čitaju ono što se objavi u novinama – kazao je Pupovac te najavio da će zatražiti da Ministarstvo vanjskih poslova taj dokument preda na uvid i raspravu nadležnom saborskom odboru.

>> Žustra rasprava na Programskom vijeću HRT-a: Govorilo se o Hribaru i usporedbi Tuđmana i Šešelja

>> Tko je Kazimir Bačić, novi glavni ravnatelj HRT-a

Komentara 68

HO
Hodajucalaz
11:59 01.03.2017.

Ostoja najavljuje LABRADOR, terorističke aktivnosti, jeli ovo pravi trenutak da ga policija privede i priupita sto planira, vrijeme je reci provoditeljima poražene Memorandum politike DOSTA!

BE
BEASY
11:56 01.03.2017.

Zašto ovaj tip Ostoja Ranković nije u zatvoru,odgovoran za smrt u Vukovaru,CRTAO (naredio)kukasti križ u Splitu na Poljudu,takve elemente treba locirati i uhititi.

Avatar alien79
alien79
11:21 01.03.2017.

Pa prvi si ti Ostojo pustio krv i to branitelju Pajičiću

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije