Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branitelji u Savskoj

Ostajemo i do Uskrsa ako treba

Đuro Glogoški,prosvjed branitelja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
07.12.2014.
u 21:15

Od svojih glavnih zahtjeva – proglašenja potonjeg zakona ustavnom kategorijom ali i smjene ministra Freda Matića i njegovih suradnika – ne odustaju

Pedeset dana od početka prosvjeda ispred resornog ministarstva, branitelji zasad broje tri dobivene "bitke": preko noći je pronađeno rješenje za otvaranje veteranske bolnice u Zaboku, primjenu Zakona o mirovinskom osiguranju uspjeli su odgoditi na šest mjeseci, a iz javne rasprave povlači se prijedlog izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja. No, od svojih glavnih zahtjeva – proglašenja potonjeg zakona ustavnom kategorijom ali i smjene ministra Freda Matića i njegovih suradnika – ne odustaju.

- Jedini kompromis na koji smo spremni jest taj da nećemo inzistirati da čelni ljudi ministarstva budu smijenjeni, već da ostavke podnesu sami. I na saborskom Odboru na veterane neki se dan pokazalo da su lagali: zamjenica Vesna Nađ rekla je da su spremni vratiti naša prava, a do jučer su tvrdili da nam prava nisu ni smanjivali. Oni moraju otići, tu nema kompromisa: mi nismo trgovci nego vojnici. Spremni smo u Savskoj 66 dočekati Božić po hladnoći i na ulici, s tim da će tog dana s nama biti i članovi naših obitelji, dok će gospoda političari taj dan provesti u svojim toplim domovima. Ostajemo u šatoru do ispunjenja naših zahtjeva, ako treba, još godinu dana – energičan je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih HRVI, najavljujući i skorašnji prosvjedni skup branitelja na Trgu bana Jelačića.

Ante Deur, predsjednik Zbora veterana gardijskih postrojbi, otkriva da prosvjednici idućih dana očekuju formiranje radne skupine u Saboru u vezi Ustavnog zakona, vjerujući da će taj zahtjev biti riješen do 15. prosinca, kada zastupnici odlaze na stanku. Sve pomake u razgovorima s vladajućima, Deur pripisuje odličnoj suradnji s predsjednikom Sabora.

- S Josipom Lekom vodimo plodan dijalog, taj čovjek pokazuje da je funkcija koju obnaša u službi naroda. Svojim postupcima dosad nas je uvjerio u svoju vjerodostojnost, a mi njega da ne želimo biti dijelom ni jedne političke opcije. Na nas dolaze pritisci iz svih političkih grupacija, što smo i očekivali, ali im nećemo podleći. Inzistiranjem na dizanju zakona na ustavnu razinu želimo osigurati da ga ni jedna opcija na vlasti više ne može dovoditi u pitanje – kaže Ante Deur, kojeg pitamo bi li prosvjednici, u slučaju rješenja Ustavnog zakona, odustali od smjene ministra Matića, Bojana Glavaševića i Vesne Nađ.

- Ni od tog zahtjeva ne odustajemo. Kako bismo s tim ljudima mogli raditi novi Zakon o pravima hrvatskim braniteljima kad su nas lagali i ignorirali godinu i pol dana? Ministar Matić može biti dobar čovjek, hrabar branitelj, dobar suprug i otac, međutim, kao ministar svoj posao ne radi dobro. Vjerujem da premijer Milanović ima mudrosti da taj naš zahtjev prihvati, uostalom, Mirela Holy morala je otići zbog jednog e-maila. Pozivam premijera da svi sjednemo za stol i vidimo tko koga laže – kaže Deur, dodajući da bi želio da u Hrvatskoj zaživi puno poštovanje prema veteranima kao što je to slučaj u Izraelu ili SAD.

>> Branitelji poručili: Milanoviću dajemo još malo vremena da nas pozove na razgovor

Komentara 27

PR
propalismoFranjoskroz
08:05 08.12.2014.

moj Čondiću,ako Kolinda pobijedi drugi dan je šator raspakiran,jeste licemjeri al oni najtužniji

SA
santos008
00:47 08.12.2014.

Za svaku ''pohvalu' su' svakovecernja izvjestavanja o braniteljima na HRT -Radman-Rakic TV,dok o predizbornoj kampanji druga predsjednika ni rijeci .Jest,ako cemo lagat.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
11:34 08.12.2014.

Bojim se da cete morati cekati najmanje do izbora,...a mozda i duze?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije