Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Vlada smanjila broj ureda državnih uprava. Umjesto 20 bit će ih 5

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
06.02.2014.
u 10:45

Traži se i rasterećenje policije na intervencijama gdje trebaju pružiti asistenciju sudovima, državnim odvjetništvima...

Današnja sjednica Vlade počela je prihvaćanjem izmjena i dopuna Zakona o sustavu državne uprave, koje je predstavio Zoran Pičuljan, zamjenik ministra uprave.

– Predlažemo da se okrupne uredi te se dosadašnjih 20 pretvori u pet ureda državne uprave. Time dobivamo bolju kvalitetu obrade zahtjeva – rekao je Pičuljan i dodao kako se zakonom usluge približavaju korisnicima te se mijenja paradigma da država mora imati sve.

Predstavljajući izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu ministar turizma Darko Lorencin istaknuo je da se ukida uvjet o dvije godine radnog staža u turističkoj agenciji za obavljanje poslova voditelja poslovnice turističke agencije.

Potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić predstavio je izmjene Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

– Uvjeti pribavljanja izlista komunikacije sada će biti strogo definirani. Uvodi se i Vijeće za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti koje će kontrolirati primjenu ovlasti policije.

Spomenuto vijeće imalo bi ovlasti da prilikom nadzora od Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija zatraži usporedbu podataka kojima raspolaže s podacima Ravnateljstva policije o primijenjenim ovlastima. Kao važna novina navodi se propisivanje obveze da se odobrenje za pribavljanje izlista komunikacije mora temeljiti na činjenicama iz kojih će biti vidljivo da se drukčije nije moglo obaviti policijski posao.

Predstavljen je i prijedlog 'Poduzetničkog impulsa' – programa poticanja poduzetništva i obrta za 2014. godinu vrijedan 1,26 milijardi kuna.

– Četiri programska prioriteta su jačanje konkurentnosti malog gospodarstva, za što je planiran ukupni iznos od 413,8 milijuna kuna, unapređenje poduzetničkog okruženja s planiranim iznosom od 74,6 milijuna kuna, promocija i učenje za poduzetništvo i obrt, za što se planira 248,1 milijun kuna te lakši pristup financiranju s planiranim iznosom od 529,1 milijun kuna – najavio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i dodao kako se uvode posebne mjere za poduzeća s manje od deset zaposlenih.

Premijer Zoran Milanović je dodao kako jedan od prioriteta mora biti i poticanje izvoza.

– To je jedini način da izbalansiramo platnu bilancu – rekao je premijer.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavio je prijedlog uredbe o prestanku važenja Uredbe o minimalnom udjelu električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije čija se proizvodnja potiče. Pritom je iznio i dojmove nakon jučerašnjeg posjeta području Gorskog kotara gdje je proglašeno stanje elementarne nepogode.

– Pet novih ekipa došlo je prekjučer u Gorski kotar, novih pet dolazi danas. Moramo investirati da električnu mrežu stavimo pod zemlju – rekao je ministar Vrdoljak.

Na situaciju u Gorskom Kotaru osvrnuo se i premijer Zoran Milanović.

– Sve ovo što se dogodilo u Gorskom kotaru dogodilo se s mrežom koja je na zemlji što se događa i u dijelovima SAD-a i Švedske. Mi se ne moramo slikati po terenu već trebamo obaviti posao. Oni iz Zagreba, koji vam jednom rukom brišu suze, a drugom džepare takvi će i ostati – rekao je Milanović.

Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić istaknula je kako se vode razgovori o korištenju mehanizama europske pomoći vezane uz obnavljanje šuma, a razmatra se i da potporu zatraže zajedno sa Slovenijom.

– To nije katastrofa, to je nepogoda – rekao je premijer Milanović.

Ministar obrazovanja Željko Jovanović naglasio je da se pokreću pregovori o sklapanju Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokog obrazovanja.

Jovanović je zatražio i pokretanje postupka za pridruženo članstvo Hrvatske u Europskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), odnosno Europskog laboratorija za fiziku čestica.

>> Policija radi slabije, a troši milijardu kuna više

Komentara 16

DU
Deleted user
08:38 06.02.2014.

Osnovni zadatak policije je da štiti građane. Mene kao građanina uopće ne zanima kako je organiziran rad policije, mene interesira da policija u svim slučajevima zaštite građana djeluje brzo i učinkovito. Kontrolu rada policije moraju organizirati državni organi a ovo što se naziva građanski nadzor u demokraciji hrvatskog tipa izrodit će se u svoju suprotnost.

DU
Deleted user
10:38 06.02.2014.

Mo'š mislit'. Poškakljajte me da se nasmijem. Građani će rad policije nadzirati upravo onako i u onolikoj mjeri kao što su u socijalističko doba "samoupravljali" poduzećima. Može zakon biti napisan ne nam kako dobro, demokratski i moderno, ali komunistički duh sadašnje političke garniture ostat će i dalje i neće oslabjeti na za zeru.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:52 06.02.2014.

Hm, teška vremena. Nekad je Mile milicajac krkao jagnjetinu i pio pivo u lokalnoj prčvi, čijeg gazdu nije globio zbog prebrze vožnje ili alkohola. Kad je bila intervencija, izvadio je pendrek i napravio red. Jest da su i neki pogrešnišni dobili po tintari, ali tko če brojat. Danas, svi prcaju policiju, ovi imaju male plače, razvlače ih i babe i žabe, interveniraju u slučajevima lijepljenja kaugume na nos susjede Štefice i u ostalim slučajevima važnim za opstojnost kučnog haustora. Svi traže da svugdje budu, a lopovi traže da ne rade ništa. Kad usporediš milicajca i policajca, ne znaš kojem je gore, a građani i s jednim i drugim nezadovoljni. Ne bi bio drot, ni da mi ponude da budem šef FBI-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije