Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa HDZ-a

Anušić: Želimo Papinski Križ vratiti na mjesto gdje je papa i služio misu

Papin Križ
Foto: HDZ
1/3
22.10.2016.
u 16:28

Najveći je to, inače, križ u Hrvatskoj, visok čak 25 metara, a ostao je kao podsjetnik na papino 100 putovanje. Deset godina kasnije odvezen je, pak, na restauraciju, za koju se novac treba odvojiti iz gradskog proračuna. Već je dvije godine u dvorištu Ukopa

Papin Križ, ispod kojega je papa Ivan Pavao II. služio euharistijsko slavlje u Osijeku 2003., treba vratiti na ulaz u Zračnu luku Čepin. Upravo je tamo, naime, papa i služio misu koju je pratilo 220.000 vjernika. Inicijativa je to stigla iz redova HDZ-a.

- Nadam se da je Križ još uvijek u stanju da se može restaurirati. Gradskoj upravi i svima koji sada skrbe o tom Križu, poružujem da ja, kao saborski zastupnik HDZ-a i načelnik općine Antunovac, nudim svu moguću pomoć pri restauraciju i postavljanju. Želja je i postaviti spomen obilježje, na koje bismo svi mogli doći i pomoliti se Ivanu Pavlu II. - istaknuo je Ivan Anušić, nositelj ove inicijative, predstavljene, simbolično, na blagdan Sv. Pape Ivana Pavla II., pred osječkom konkatedralom i ujedno trgom s njegovim imenom.

Najveći je to, inače, križ u Hrvatskoj, visok čak 25 metara, a ostao je kao podsjetnik na papino 100 putovanje. Nakon višemjesečnih dogovora Gradske uprave i aero-kluba u Zračnoj luci Čepin, Križ je dobio trajnu lokaciju. Postavljen je 2004. na ulaz u Zračnu luku Čepin i proglašen kulturnim dobrom od lokalnog značaja. Deset godina kasnije odvezen je, pak, na restauraciju, za koju se novac treba odvojiti iz gradskog proračuna. Već je dvije godine u dvorištu Ukopa.

Mjesto gdje je križ stajao deset godina i gdje ga osječki HDZ-ovci žele vratiti, danas je zapušteno. Klupe koje su postavljene kao i mramorna ploča, baš poput Križa, trebaju temeljitu restauraciju. Inicijativa će biti predstavljena i gradskim vijećnicima.

- Nadamo se da će papa Ivan Pavao, koji je bio istinski prijatelj hrvatskog naroda i čija je uloga u međunarodnom priznanju Hrvatske zaista velika, dobiti mjesto gdje će mu Osječani moći zapaliti svijeću. Jasno nam je da mi to ne možemo učiniti bez gradske uprave pa vjerujemo kako će prihvatiti našu pomoć da zajedno vratimo Papin križ tamo gdje građani Osijeka i očekuju da se on nalazi – zaključio je Anušić.

>> 'Ne bojte se!' Gotovo 100.000 osoba na Danu svetog Ivana Pavla II. u Vatikanu

Komentara 5

Avatar ingenieurhr
ingenieurhr
11:06 24.10.2016.

vidim nastavljaju se 'riforme', pa zar zaista ne mogu napraviti nešto korisno, da se zaposli barem pet ljudi...

VE
velikazmija
19:11 22.10.2016.

blagoje 58- Prihvatili ste mišljenje plenkovića da se krize riješavaju na izvorištu-zašto to ne primijeniti i na slavoniju.znamo što je napravio bivši ministar gospodarstva prije toga vlasn ik poljoprivredne APOTEKE - di su završili eu fondovi za poljoprivredu- i tadtad je počelo iseljavanje cijelih težačkih obitelji iz slavonije slučaj je zataškan kao i razdijelnici-

Avatar IvanIvic1984
IvanIvic1984
21:11 22.10.2016.

Koliko su bitni projekti i zaposljavanje toliko je i bitno vracanje vjere ljudima u bolje sutra i u jedni druge!Lijepa i hvale vrijedna inicijativa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije