Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teror u školi

Učiteljici Kelavi koja je izbacivala učenika s nastave zabranjuje se rad!

učionica, razred
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
16.04.2014.
u 16:22

Antica Kelava nije dopuštala učeniku I. P. da sluša nastavu jer je smatrala da nije učenik te škole iako je u nju uredno upisan 5. prosinca prošle godine. Riječ je, inače, o štićeniku Doma za odgoj djece i mladeži.

Osmaš I. P. uredno ulazi u učionicu prije svakog sata biologije i kemije i sjeda na svoje mjesto. Dolazi zatim nastavnica Antica Kelava i zapovijeda mu da iziđe van. Dječak kupi knjige i u tišini napušta razred. I tako je već tri mjeseca.

Nastavnica Kelava iz osječke OŠ Augusta Šenoe ovog učenika, inače štićenika Doma za odgoj djece i mladeži, tjera sa svojih sati još od početka drugog polugodišta. Izbacuje ga jer smatra da on nije učenik te škole, iako je u nju uredno upisan 5. prosinca prošle godine.

– Rekli smo mu da napravi onako kako mu nastavnica kaže. Išli su i naši odgajatelji s njim na nastavu, ali nije se obazirala – priča Mato Lukić, ravnatelj Doma za odgoj djece i mladeži Osijek.

Dječak iz doma

Dječak nema ni jednu ocjenu iz tih predmeta, no škola mu je obećala omogućiti komisijsko polaganje ispita. Sve to, pak, ostavlja traga na nesretnom đaku.

– Utječe to na njegovo samopouzdanje i moral, iako smo stvarno ponosni na njega jer sve to podnosi – dodaje Lukić.

Riječ je o dječaku koji je u Osijek došao iz doma u Slavonskom Brodu, no nema nikakve poremećaje u ponašanju nego je iz obitelji izmješten zbog socijalnih razloga.

– Miran je i povučen, zaista je dobar dječak – ističe.

Sve je počelo još 15. siječnja, kada ga je prvi put poslala van iz učionice. Isto je učinila i dan poslije. Ravnatelj škole Krešimir Ćosić svoju je djelatnicu čak triput upozorio do kraja siječnja, podsjećajući je kako bi zbog toga mogla dobiti otkaz. Kako ništa od toga nije urodilo plodom, alarmirao je 27. siječnja pravobraniteljicu za djecu, a dva dana poslije i Agenciju za odgoj i obrazovanje.

Nakon mjesec dana na vrata škole pokucala je prosvjetna inspekcija.

Medijski napisi digli su roditelje druge djece na noge, a kako piše na internetskim portalima, na istu se nastavnicu žali i niz drugih đaka.

– Nikakvih problema s tim djetetom nije bilo. Dosta je već zakinut što dolazi iz doma, a ne iz svoje obitelji, pa nećemo tolerirati da ga još zakida i nastavnica zbog svojih osobnih problema – jasan je ravnatelj škole Ćosić.

Kada bio on osobno uveo učenika u razred, nastavnica se nije usudila izbaciti ga. No, čim bi I. P. ušao sam, pokazala bi mu vrata.

– Je li neko dijete propisno upisano, to ni nije briga nastavnice. No, inspekcija je utvrdila da je sva procedura poštovana – ističe. Inspekcija je, pak, pronašla nepravilnosti u radu nastavnice i u slučaju drugih učenika.

Inspekcija utvrdila opravdanost žalbi

– Prosvjetna je inspekcija utvrdila da su mnogobrojne žalbe učenika, roditelja i kolega učitelja koje se odnose na ponašanje i rad učiteljice Antice Kelave osnovane, a da sugestije razrednika i pedagoginje, zajednički roditeljski sastanci te šest opomena koje je izrekao ravnatelj škole Krešimir Ćosić nisu rezultirali pozitivnim pomakom. Inspekcija je od Agencije za odgoj i obrazovanje zatražila da provede stručno-pedagoški nadzor nad radom učiteljice – stoji u priopćenju Antonele Nižetić-Capković iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Taj je nadzor, nastavlja, samo potvrdio navode iz podnesaka roditelja. Agencija je stoga predložila da se učiteljici zabrani rad ''zbog teških i višekratnih propusta u stručno-pedagoškom radu“. 

– Školi je naloženo da učenika treba žurno i aktivno uključiti u cjeloviti nastavni proces primjenjujući individualizirani pristup, a nastavne sadržaje koje učenik mora savladati i metode rada prilagoditi situaciji u kojoj se on, ne svojom krivnjom, našao – ističe ona.

– Ocjene su upisivane retroaktivno, nakon dva mjeseca, i to ne pred očima đaka koji nisu bili ni upoznati s rezultatima ispita – istaknuo je ravnatelj kada je govorio o propustima učiteljice Kelave.

Antica Kelava ima 56 godina, čime je upravo stekla pravo na prijevremenu mirovinu. Za razgovor s novinarima nije bila raspoložena.

– Neću ništa komentirati, prenesite informacije na svoju odgovornost – kazala nam je.

Komentara 78

OS
osica
13:43 16.04.2014.

Pitam sve odgovorne, od ravnatelja , razrednika, drugih nastavnika .....svih , zašto to maltretiranje, iživljavanje na učeniku - traje već puna tri mjeseca? Tko to može primati državnu plaću i provoditi neke svoje ideje, bez da itko trepne. Sram vas vas bilo. Umjesto da djetetu pružite pomoć bez odlaganja, izložili ste ga torturi neviđenoj za jednu školu. Smjena i kazne svih odgovornih, da tako nešto više nikom ne padne na pamet.

PK
puši kurac
13:21 16.04.2014.

zašto joj ne da otkaz? ona smatra da on nije upisan u tu školu. pa tko nju uopće pita šta ona smatra?

JD
jelena.darla
13:12 16.04.2014.

Strava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije