Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Program POS

Osječani će za 980 kuna na mjesec moći iznajmiti 45 kvadrata od države

Mrak Taritaš u Osijeku
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
27.07.2015.
u 14:30

Ugovor se potpisuje na pet godina, stanar ga može bilo kada prekinuti, a država ga, pak, ne može otkazati, osim u slučaju neplaćanja – navela je ministrica Mrak Taritaš predstavljajući početak projekta iznajmljivanja

Ključeve svojih novih stanova danas je preuzelo pet osječkih obitelji, a kupili su ih od države u sklopu poticajne stanogradnje.  U zgradi od ukupno 38 stanova ipak neće biti usamljeni jer će ih oko 30 biti iznajmljeno. Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš upravo je u Osijeku tako predstavila i početak projekta najma APN-ovih stanova.

- Najamnina za stan od 45 kvadrata iznosit će 980 kuna na mjesec. Ugovor se potpisuje na pet godina, stanar ga može bilo kada prekinuti, a država ga, pak, ne može otkazati, osim u slučaju neplaćanja – navela je ministrica.

Cijena najma za stanove do 60 metara četvornih iznosi, naime, 21 kunu po kvadratu, a za veće 19 kuna. Budući najmoprimci u zgradi u Vukovarskoj 192 mogu se javiti do 15. rujna, uz uvjet da su građani Hrvatske, nemaju nekretninu u Osijeku te da im najamnina nije manja od trećine njihovih prihoda.

- Veličina je stanova od 40 do 80 kvadrata, izgrađeni su u 15 mjeseci – rekao je Slavko Čukelj, direktor APN-a. Devedeset APN-ovih stanova trenutno je u najmu izvan Osijeka, još od svibnja 2013., u sklopu pilot projekta. Htjelo se time “ispipati” koliki je interes za najam, a ispostavilo se da je velik. Gradi se, tako, i u Zagrebu, a završetak se očekuje u rujnu ili listopadu. Projekt će se potom nastaviti u Splitu.

- Krećemo iz Osijeka jer je kupovna moć građana znatno manja nego ranije, nesigurne kreditne linije u bankama dovele su do dosta nepovjerenja, a mlađi, ako i imaju neke prihode, ulažu ih u obrazovanje ili putovanja. Nudimo im siguran partnerski odnos s državom – pojasnila je ministrica.

Pokaže li se najesen da su Osječani zainteresirani za najam ovih stanova, moguća je i gradnja nove zgrade.

- Grad je već osigurao parcelu, spremni smo sjesti s ministricom – kazao je gradonačelnik Ivica Vrkić, dodajući kako se ovime demantiraju tvrdnje da država ne brine za istok Hrvatske i ne pomaže ostanku mladih u regiji. Odluče li se podstanari za kupnju stana, prve tri godine najma u 100 postotnom iznosu se odbijaju od cijene stana. Prodajna im je cijena 1022 eura po metro četvornom.

- Stanovi su izuzetno visoke kvalitete, imaju protuprovalna vrata, etažno centralno grijanje – naglasila je Mrak Taritaš. Ključeve je u Osijeku prva preuzela Aleta Bukvić (30). - Ima i jeftinijih stanova u gradu, ali bi bili teži uvjeti otplate, duže bi mi trebalo. Stan mi je blizu posla jer sam laborantica na Medicinskom fakultetu – ispričala je Aleta. Svoj će dom od 43 kvadrata otplaćivati 15 godina, izdvajat će 1600 kuna na mjesec.

>> Dokazala se u legalizaciji i poplavi, građani je sve više vide i kao političku lidericu

>> Kolegice Pusić, Opačić i Mrak-Taritaš dokazale da prate trendove i modno se uskladile

Komentara 1

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
16:53 27.07.2015.

Tako se to radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije