Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjesto Pantovčaka

Osim u Visoku ulicu 22, predsjednica želi i u Visoku 15 i Mesničku 23

Visoka ulica
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/3
27.02.2015.
u 09:15

U 850 m2 u Visokoj 15 smješten je DIP, za koji bi trebalo naći novi prostor, također i za urede u Mesničkoj 23, a to povećava troškove

Izvor blizak Vladi kaže da nakon svih procjena stručnih osoba ne postoji nijedna računica po kojoj bi preseljenje predsjednice u Visoku ulicu moglo biti isplativije od ostanka na Pantovčaku. Prema procjenama, trošak preseljenja bio bi oko milijun eura, a ono bi se moglo obaviti tek za godinu i pol.

Dodatno bi se cijena uvećala nakon predsjedničine najave u srijedu da bi se, osim u objekt u Visokoj 22, uselila i u Visoku 15 te Mesničku 23, državne objekte koji se međusobno naslanjaju. U Visokoj 15 smješteno je Državno izborno povjerenstvo, prostire se na oko 850 m2 i štićen je objekt, što znači da bi u toj veličini trebalo naći adekvatan prostor za zaposlenike DIP-a. Iako država ima velik broj poslovnih prostora i stanova koje nudi u najam, ipak se ne bi mogao naći neki adekvatan.

DIP bi morao u najam

Dakle, DIP bi vjerojatno morao u najam. U Mesničkoj 23 objekt se prostire na oko 600 m2, a u njemu su smješteni Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Stručna služba savjeta za nacionalne manjine, Ured za razminiranje i Ured za ravnopravnost spolova. Svi ti uredi također bi morali na nove adrese. Visoka 22, koja se prostire na 1606 m2, skupa je ponajprije zato što se treba preoblikovati iz kulturnog dobra u ured što iziskuje velike preinake jer bi za sve trebala dozvola, a što je, kaže naš sugovornik, s financijskog aspekta suludo.

Primjerice, osam kupaonica trebalo bi prenamijeniti u urede. A posljednje uređenje u Visokoj bilo je lani i za to je utrošeno tri milijuna kuna. Pridoda li se tome da bi uz preseljenje trebalo naći novac i za održavanje sadašnjeg Ureda predsjednika na Pantovčaku, trošak se još povećava. Zato bi, kaže izvor blizak Vladi, a na temelju procjena stručnjaka, ostanak na Pantovčaku bio isplativiji.

Statičko ojačanje

A želi li predsjednica uistinu uštedjeti, onda bi uz ostanak u Vili Zagorje, sadašnjem Uredu predsjednika, mogla državi na raspolaganje dati Vilu Prekrižje i Zelenu vilu. O dodatnoj sigurnosti u Visokoj 22 već se govorilo, a stručnjaci su utvrdili i da bi zgrada trebala imati statičko ojačanje zbog klizišta na strani prema Tkalčićevoj ulici.

>>'Tražit ću od premijera da zastupam Hrvatsku na sjednicama Europskog vijeća'

>>Ured predsjednika: Kolinda Grabar-Kitarović ne može u Visoku

>>'Ne postoji razlog da Hrvatska ne bude najbrže rastuće gospodarstvo u ovom dijelu Europe'

Komentara 68

Avatar tkozna
tkozna
10:55 27.02.2015.

Jel vl vidite kako izgleda kada ti Karamako šefuje?!

PR
Protivcenzure
09:58 27.02.2015.

sheraton, visoka 22, vila prekrižje, sada pantovčak a u budučnosti visoka 15 i mesnička..!?!?!?! jeli to normalno??? a da preseli u....split recimo tamo je i tako najviše dobila ili negdje na selo da ima više zraka, da je među onima koje "vrijeđa" da ih se zove građani i "misle" da su pučani. ili u guvernerovu palaču u rijeci možda ipak je živjela u rijeci ili blizu rijeke...slavonija je isto opcije...jeli ona predsjednica ili agent za nekretnine????

Avatar Moxa
Moxa
09:52 27.02.2015.

Jaka stvar gdje će biti DIP. To je običan ured i može biti u bilo kojem prostoru. Svaki kvart u zagrebu ima neki prostor koji je prazan i koji se uz male novce može preurediti za tu namjenu. Niti ih treba posebno štititi. niti koliko rade (svake četiri godine) netreba bog zna kakv uvjete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije