Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stručnjaci savjetuju

Evo zašto se ne smiju ubijati ose

ose
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
26.08.2015.
u 15:05

Vole voće, med, marmelade, a iako nas bodu, ljudi im nisu zanimljivi

Službe za dezinsekciju ovih dana imaju pune ruke posla zbog osa. Neugodni opnokrilci gnijezde se na tavanima, u kutijama roleta, zapuštenim vikendicama, čak i poštanskim sandučićima i siju strah, zbog čega, prema riječima Snježane Štruklec iz MS Deratizacije, na području Zagreba i okolice interveniraju najmanje jednom dnevno. No ne morate li, ne dirajte ih ili ih jednostavno premjestite u prirodu, savjetuju stručnjaci, jer iako ih prati zao glas, ni osama, a ni stršljenima nije misija ubadanje ljudi. Ti predatorski opnokrilci jednostavno su ovisni o ugljikohidratima – o slatkom koje će, na užas pčelara, potražiti i u mednim košnicama, u vrtovima i okućnicama, a i u sokovima i marmeladama na stolovima građana.

Prema riječima prof. Mladena Kučinića iz Biološkog odsjeka zagrebačkog PMF-a, kao i ostalim životinjama, i osama su zanimljivi gradovi gdje nalaze puno hrane. Ne može se reći da su korisne kao pčele s obzirom na to da neznatno sudjeluju u oprašivanju, ali ni da su štetne jer neke od njih, poput osa najeznica, uspješno suzbijaju nametnike u vrtovima i na poljoprivrednim kulturama.

– Sve vrste u prirodi doprinose ravnoteži u ekosustavu, kaže prof. Kučinić, pa ose ne treba nepotrebno ubijati.

>> Tisuće osa im se naselile na tavan, saće uklanjali i na koncu zapalili vatrogasci

Komentara 46

CA
Cafa
16:58 26.08.2015.

Normalno da hoćeš maknuti gnijezdo osa ili stršljenova. "Ne dirajte ih" nije rješenje, što ćeš kad ti žena počne prigovarati?

Avatar Getrib
Getrib
20:39 26.08.2015.

Zašto se zbunjuju čitatelji uputama o žalcu nakon uboda ose. Žalac ostaje nakon uboda pčele.

Avatar jurac
jurac
16:34 26.08.2015.

Ove godine ima izuzetno mnogo osa.Kod ulaznih vrata imam lozu koja vrvi osama,dva-tri put su me ubole i to kada sam kidao one mlade lozice pa sam zgnjecio i osu.Uopšte se ne osjecam ugrožen iako mi kad izlazim na ta vrata zuje oko glave.Jedino ce sada biti malo frke kad dozrije grožđe ali se nadam da cemo i ose i ja preživjeti to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije