Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Polemika liječnika

Ortopedi: Ugrađuju kukove, a nemaju licence

27.11.2014., Zagreb - Doc.dr.sc. Mario Staresinic, dr. med. u KB Merkur.
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/2
28.11.2014.
u 16:13

Traumatolozi: Ako moramo na doškolovanje, obustavit ćemo operacije. To će produžiti liste čekanja i urušiti cijeli zdravstveni sustav

Na ugradnju umjetnog kuka u hrvatskim se bolnicama u prosjeku čeka dvije godine. A čini se da bi se moglo čekati i dulje s obzirom na aktualni sukob kirurga traumatologa i ortopeda. Naime, od ulaska u EU primjenjuje se direktiva koju ovi specijalisti različito tumače te za koju kirurzi traumatolozi tvrde da im priznaje stečena prava, a ortopedi smatraju da je traumatolozima potrebna dodatna edukacija da bi obavljali neke zahvate poput spomenute ugradnje umjetnog kuka. I tu je došlo do spora, ali je najvažniji konačni učinak na sustav odnosno pacijente – hoće li produžiti liste čekanja i ugroziti zdravlje ljudi – budući da su pojedini traumatolozi već najavili kako više neće raditi neke zahvate.

Što je čiji interes

– Od 2011. uvedena je jedinstvena specijalizacija iz ortopedije i traumatologije. To nije preimenovana specijalizacija iz ortopedije nego potpuno nova specijalizacija. Suprotno direktivi Europske komisije i pozitivnoj praksi razvijenih zemalja neki u Hrvatskoj žele spriječiti kirurge traumatologe da se bave onim što najbolje znaju, a to je zbrinjavanje bolesti muskuloskeletnog sustava – kaže doc. dr. Mario Starešinić, specijalist kirurgije, supspecijalist traumatologije i dopredsjednik Hrvatskog traumatološkog društva koje je u svojem pozivu za današnju konferenciju za medije direktno istaknulo da "postoji realna opasnost od urušavanja sustava zbrinjavanja ozlijeđenih u Hrvatskoj, što je zapravo prijetnja nacionalnoj sigurnosti".

– Kolege kirurzi traumatolozi zbog pravne neizvjesnosti već sada reduciraju svoj rad i najavljuju prestanak obavljanja najzahtjevnijih zahvata iz područja traumatologije i ortopedije, što će se sasvim sigurno odraziti na liste čekanja, ali i na kvalitetu zbrinjavanja traumatiziranih, za koje jedinu i stvarnu edukaciju i kompetenciju imaju kirurzi traumatolozi. Pitam se želi li se osporavanjem kompetencija namjerno smanjiti broj kvalificiranih za najsloženije zahvate u području traumatologije i ortopedije. Bilo bi zanimljivo znati čiji se interes krije iza dodatnog produljenja lista čekanja, sigurno ne bolesnika – kaže doc. dr. Mario Starešinić.

Moguće produljenje lista čekanja, smatra dr. Starešinić, prijeti urušavanjem kompletnog zdravstvenog sustava.

– Kome treba kuk za četiri godine? – pita se dr. Starešinić odlazeći raditi upravo ugradnju umjetnog kuka. Četvrta mu je to takva operacija ovaj tjedan, dodaje.

Strah od komplikacija

S druge strane, ortopedi ističu da kirurzi traumatolozi nemaju licenciju Hrvatske liječničke komore i da, primjerice, ako pri ugradnji kuka koju radi kirurg traumatolog dođe do komplikacija, odgovornost će snositi bolnice jer su dopustile – ilegalan rad. No upravo ti specijalisti takve zahvate rade godinama.

– Nismo sudjelovali ni u kakvim raspravama osim na sastanku Hrvatske liječničke komore gdje smo donijeli jednoglasnu odluku i gdje su svi bili prisutni. Hrvatsko ortopedsko društvo stoji kod tog zaključka – komentirao je prof. Robert Kolundžić, specijalist ortopedije. Jedan od zaključaka koje navodi prof. Kolundžić jest "stvaranje razlikovnog programa" po kojem će jedni specijalisti morati proći dodatnu edukaciju za drugu specijalnost te da se definiraju kompetencije kirurga traumatologa kad je riječ o liječenju bolesti lokomotornog sustava.

>> Oboljelima od tumora zdjelice prije gotovo da nije bilo pomoći, a sad dobivaju zglob po mjeri

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije