Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukinut mu pritvor

Miljenić o Glavašu: Zakon je isti za sve

Orsat Miljenić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
01.04.2015.
u 07:55

Sessa je rekao da je slučaj prijetnji Matiću političko pitanje par excellence

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić jutros je u emisiji "U mreži prvog" Hrvatskog radija komentirao slučaj Branimira Glavaša, kojemu je jučer izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo istražni zatvor.

– Zakon je isti za sve i mora se primjenjivati na isti način. Mi imamo predviđen sustav kontrole, dakle, u ovom slučaju, uvijek postoji žalba, postoji odluka višeg suda, koja je, kakva god da je, završna i nju se treba ispoštivati – rekao je Miljenić.

Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa, koji je gostovao u istoj emisiji, nije htio komentirati slučaj.

– Nikad o pojedinačnom predmetu ne mogu ništa reći. Moglo bi se shvatiti da ja vršim neki pritisak, a osim toga, to nije moje područje – rekao je Sessa.

Miljenić i Sessa komentirali su i prijetnje ministru branitelja Predragu Matiću i te činjenicu da se pod policijskom zaštitom našla sutkinja koja je donijela odluke temeljem kojih se pokušava provesti deložacija obitelji Cvjetković. Sessa je rekao da je slučaj prijetnji Matiću političko pitanje par excellence, no Miljenić je rekao da se prijetnje smrću ne bi smjele smatrati političkim pitanjem.

Od danas se smanjuje broj općinskih sudova, sa 67 na 24. Ukidaju se 44 suda, a osnovan je jedan novi. Međutim, ispostave se ne ukidaju, sudovi će nastaviti s radom na istom mjestu, ali više ne kao samostalni sudovi.

– Ja to izbjegavam zvati reformom jer je to reorganizacija. Ona je dio ukupnih promjena u pravosuđu – rekao je Miljenić.

Miljenić je rekao da građani danas na prvi pogled neće ništa vidjeti jer će svoje poslove sa sudovima obavljati kao dosad, ali da će ono što se događa u pozadini omogućiti brži rad sudova. Rekao je da će se smanjiti broj zaposlenika tako da se neće zapošljavati novi kada postojeći odu.

Sessa je izrazio nadu da će se ciljevi ispuniti, no rekao je da suce brine da će ostati na milost i nemilost predsjednicima sudova.

– Sigurno postoje dva predsjednika suda koji će nerazumnim odlukama pokušati ostvariti premještaj sudaca te da će se ustavna odredba o zabrani premještaja dovesti u pitanje – rekao je Sessa. Sessa je dodao da su otpočetka predlagali da se s projektom krene samo u nekim županijama pa, ako funkcionira, da se primijeni dalje.

Miljenić je rekao da pravosuđe u Hrvatskoj nije među najgorima te je ustvrdio da je društvo u nekim aspektima mnogo gore. Međutim, da može bolje – nije nijekao. Zato se, kaže, i ide s ovim promjenama.

Vidimo nezadovoljstvo, problem, ne možete odgovoriti čovjeku zašto mu predmet traje 20 godina. Ovo je odgovor koji mi dajemo sistemski. Naš odnos sa sudskom vlasti na ovome je, ne pozitivan, nego izuzetno, izuzetno dobar – rekao je Miljenić.

– Ja mislim da sudbeni sustav vrlo dobro funkcionira – rekao je Sessa, dodajući da građani ne razumiju okvire u kojima sudstvo djeluje, između ostalog zbog "huškanja".

– Kad pogledate na koji način se prezentiraju sudski postupci, uvijek se prezentiraju jednostrano, u velikom broju slučajeva, rijetko čujemo drugu stranu. Drugo, ne pruža se potpuna informacija, zauzimaju se strane, i to se plasira kao poruka – rekao je Sessa, pojašnjavajući da aludira na medije, analitičare i saborske zastupnike.

Komentara 35

BU
Bulaba
08:20 01.04.2015.

Zakon je isti za sve, osim ako se radi o Miljenićevim udbašima, onda se zakon može i promijeniti i to nekoliko puta. Pa čak i ustav.

Avatar tituš
tituš
08:29 01.04.2015.

Je zakon, no ne i postupanje!

AJ
ajmo
08:31 01.04.2015.

A jel mi netko može odgovorit oprostite promaknulo mi je jel na kraju Matić prijavio prijetnju i jel netko zna sadržaj iste nemogu a pokušavao sam saznati što to piše u prijetnji i zašto policija ne Uhapsi (Milicija) tog ko prijeti obitelji ministra Matiča . Ako je to prijetnja obitelji onda je to strašno a ako je lagao onda treba postaviti pitanje jel Matič normalan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije