Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stolar iz Zagreba

Organizirao pomoć zbog djevojčice koja je izjavila da samo želi svojoj kući

željko puškarić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
25.10.2014.
u 21:23

Do Božića će 30 obitelji iz Rajeva Sela i Račinovaca dobiti namještaj

Željko Puškarić ima 46 godina, živi u Zagrebu i vlasnik je stolarske radionice. U županjskoj Posavini sve donedavna nikada nije bio, a za Slavoniju ga veže jedino to što mu je kum Slavonac. O sebi Puškarić kaže i da, kad god to može, pomogne znancima, ali da nikada nije pomišljao da će se upustiti u organiziranje humanitarne akcije za pomoć ljudima koje nikada prije nije vidio. Mislio je tako sve dok na televiziji nije vidio djevojčicu koja je stajala pokraj jednog od kontejnera što je u svibnju stradalima u poplavi u županjskoj Posavini zamijenio dom. Novinar je razgovarao s njezinim roditeljima o nevolji koja ih je pogodila, a zatim je mikrofon stavio pred djevojčicu i pitao je treba li joj što. Piskutavim glasom uzvratila je da bi ona samo željela ići svojoj kući. I to je Puškarića slomilo.

– Te njezine riječi nikoga ne bi mogle ostaviti ravnodušnim – kaže.

Smišljao je kako će pomoći njoj i njezinim sumještanima pa odlučio da će, jer je majstor, napraviti i donirati deset kuhinja. No, kad je na terenu vidio što sve ljudima treba, od prvotne nakane da napravi deset kuhinja Puškarić je odustao. Zahvaljujući njemu trideset obitelji iz Račinovaca i Rajeva Sela, osim kuhinja, dobit će i krevete po mjeri, ormare, stolove, stolce, kućanske aparate... Puškarić će im sve to isporučiti i postaviti do Božića.

U vrtlogu birokracije

– Nisam imao pojma što je sve potrebno poduzeti da bih uopće mogao organizirati humanitarnu akciju. Najprije sam morao ići po potvrdu o nekažnjavanju, zatim u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom podnijeti zahtjev. Fizičke osobe mogu organizirati humanitarnu akciju u trajanju od 30 dana, a ja sam shvatio da u tom vremenu ne mogu i prikupiti materijal i složiti namještaj.

Tražio sam da mi se odobri da akcija koju sam nazvao "Ruka Slavoniji" traje 75 dana. Ministarstvo pravosuđa to je odbilo. Nakon desetak dana dobio sam rješenje da će se provoditi od 1. do 30. listopada – kaže humanitarac.

U ovih 25 dana Puškarić je na noge digao sve svoje prijatelje i poslovne partnere, pokucao je na vrata i znanim i neznanim ljudima te u skladištu u bivšem prostoru tvornice Sljeme u Sesvetama ima robe, kaže, za dva šlepera. Djevojčicu koja ga je ponukala da organizira pomoć za Slavoniju još nije upoznao. A volio bi ju vidjeti i pomoći joj da se vrati svojoj kući.

>>Neće se ponoviti svađa oko novca kao za Noru

>>Svečano otvorena tri nova dječja igrališta u Gunji i Rajevom Selu

>>Radovi na sanaciji nasipa kod Rajeva Sela odvijaju se prema planu

Komentara 10

DS
dino_saur
02:33 26.10.2014.

prekrasno!!!

RJ
RjaNma
08:41 26.10.2014.

Ova naša Vlast i zakonodavstvo nedozvole da se ljudima pomogne, a oni pomoći neće, a i nemogu se razbacivati sa novcem jer će malo ostati njima . Znači da bi nekomue pomogao nemaš se vremena niti organizirati, a gdje nešto učiniti ( vremenski si ograničen ), a kada se oni odluče dati neku crkavicu ( za žvake ) toga se čovjek nemože dočekati ( zavlače koliko ih volja pa čak i godinama ).

AP
apolon
08:39 26.10.2014.

Svaka mu čast!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije