navigacija Hrvatska 2
power point slajdovi

Orešković u Saboru neće održati klasičan govor: Ovo su 2 razloga za takvu prezentaciju!

U svijetu biznisa Orešković je poznat po odličnim prezentacijama

Orešković u Saboru neće održati klasičan govor: Ovo su 2 razloga za takvu prezentaciju!

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Mandatar Tihomir Orešković sutra će u Saboru, kada bi trebao biti potvrđen za premijera, u svom inauguracijskom  nastupu uvesti jednu novinu. Neće kao dosadašnji premijeri imati klasični inauguracijski govor, nego će svoj program, glavne ciljeve i mjere nove vlade, kao i svoje ministre i potpredsjednike u Vladi predstaviti power point prezentacijom. Ona će trajati pola sata, a Orešković će sam će vrtjeti slajdove te prezentacije. Dva su razloga zašto su se mandatar, ali i njegovi komunikatori odlučili na takav način predstavljanja.  

Prvo, Tihomir Orešković, poslovni čovjek koji je nekad bio predsjednik uprave Plive, a u Hrvatsku je za premijera došao s pozicije glavnog financijskog direktora Teve, u svijetu biznisa poznat je, kaže nam naš sugovornik blizak mandataru,  po odličnim prezentacijama. Mandatar je i od hrvatskih poslovnih ljudi, pa i čelnika HUP-a još prije dobio pohvale da su bili zaista ugodno iznenađeni prezentacijama koje su kod njega vidjeli.  

Drugo, poznato je da Tihomir Orešković ne govori najbolje hrvatski jezik, odnosno da ima jezičnu barijeru koja bi mogla umanjiti dojam, ali i razumijevanje njegova inauguracijskog govora. Prvi nastupni govor u kojem se mandatar predstavlja kao premijer iznimno je važan i naciji šalje prvu pravu poruku u kojem smjeru kani voditi Vladu i državu. Budući da će u svojoj prezentaciji predstaviti svoj program, ali i najvažnije poteze, kao i ciljeve koje želi dosegnuti, jasno je da bi one, kada bi se isključivo oslonio na verbalno izražavanje, mogle biti zasjenjene njegovim lošijim hrvatskim jezikom. Iako će mandatar uz prezentaciju morati i govoriti, ipak će na ekranu biti i pismeno obrazloženje njegovih poteza, ali i ministara koje je odabrao u svoj tim.  

Njegova prezentacija imat će 15-ak slajdova, a 80 posto sadržaja odnosit će se na ekonomiju, a 20 posto na društvo, doznajemo od izvora bliskih mandataru Oreškoviću. U svojoj će prezentaciji Tihomir Orešković detaljno skenirati i postojeće stanje u gospodarstvu, istaknuti najveće probleme i ponuditi svoje viđenje rješenja.  

Ovo je prvi put da će neki premijer u Hrvatskom saboru na ovaj način proći inauguraciju, a birači, zastupnici i cjelokupna javnost iščekuju prve prave poruke budućeg premijera. Mandatarova komunikacija dosad se svodila na relativno štura objašnjenja , izuzev press konferencije nakon povratka iz Kitzbühela kamo je otišao razgovarati s vlasnicima hrvatskog javnog duga, kada je ipak naznačio smjer svog djelovanja i objasnio svoj boravak u Kitzbühelu. To i ne čudi jer je mandatar Orešković funkciju budućeg premijera prihvatio u presedanskom postizbornom procesu kada su Domoljubna koalicija i Most imali 24 sata da nađu nestranačkog kandidata za premijera, što je bio uvjet Mosta za podršku Domoljubnoj koaliciji.  Već je u javnim istupima naznačio da će mu primarno biti smanjivanje fiskalnog deficita, što je i zahtjev Europske komisije.  

Kad je za premijera prisezao Zoran Milanović, po ocjenama mnogih, imao je odličan državnički govor koji je mnogima dao nadu u dobre poteze njegove Vlade. Nažalost, od odličnog govora nije ispala ni približno odlična Vlada, ali svojim inauguracijskim nastupom postavio je visoko letvicu. Za očekivati je da će i Tihomir Orešković u svojoj prezentaciji uz brojke i program Vlade imati i onaj osobniji, emotivniji dio govora koji će uključiti i njegova osobna obećanja, ali i i njegove ideološke i svjetonazorske poglede.

>>I od kulture ovisi hoće li Orešković postati heroj

>>Direktor Unicredita: Oreškovićeve ideje idu točno u pozitivnom smjeru za Hrvatsku

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (48 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

194
Registracija
 • bosanac1951

  21.01.2016 u 07:55h

  Od srca mu želim da inauguracija protekne u najboljem svijetlu i redu. Želim novoj vladi puno uspjeha u budućem radu, a sve za dobrobit hrvatskog naroda....
  88 79% 23
 • GMBH GMBH

  21.01.2016 u 07:57h

  Bespredmetno je usporedjivati Oreskovica i Milanovica, jednom iza rijeci stoji obraz i djelo, dok Milanoviceve tlapnje su nista vise nek magla i prasina u oci
  87 73% 33
 • Zir Zir

  21.01.2016 u 08:09h

  Vec po naslovu clanka mozes s velikom sigurnoscu znati tko je potpisnik clanka i skojom namjerom je pisan!!! Mislim da buduci mandatar je daleko jasniji i suvisliji od velikog oratora Milanovica u svojim obracanjima javnosti, Milanovic koji u maloj jedinici vremena izbljuje veliku kolicinu nesuvislih NERAZUMLJIVIH RECENICA,sto se dobro vidjelo u zadnjem okrsaju na HTv-u u emisiji NU2, kod Stankovica, da je obicni muljator, hrpa praznih dosjetki, i samo muljanje , no izgleda da uz siroku podrsku medija mozes biti proglasen i grckom bozicom !!
  73 74% 26
 • hogar_051 hogar_051

  22.01.2016 u 13:44h

  Jedino se brinem da ga nije Kerry postavio. Drugi, nek ti je sa srecom. I godi imat malo novih njuski u saboru.
  0 0% 0
 • samuel samuel

  22.01.2016 u 09:16h

  Prvo dva mandata Sanader pa Milanovic. Zadnja tri izborna ciklusa imali smo premijera iza kojih osim samopromocije ne stoji ama bas nista, jedna velika nula. Nadam se da ce se stvari promijeniti. Poruka autoru clanka, koga briga za inauguracijski govor, od ljepote se ne zivi. Trebamo promjene u drustvu koje ce ojacati gospodarstvo. Podrska novom premijeru i zelim mu puno uspjeha.
  0 0% 0
 • Lavica7 Lavica7

  22.01.2016 u 08:42h

  Timovo domoljublje i strucnost se jedino moze procijeniti kroz Plivu. Jedino nam je od tuda i poznat. Dakle, sto se dogodilo s Plivom? To bi donekle bio pokazatelj u kom smjeru ce ici vodjenje Hrvatske.
  2 100% 0
Pregledaj sve komentare