Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
100 dana vlade

Orešković: Karamarko nije glavni u Vladi, no ima iskustvo pa ću od njega uvijek tražiti savjet

orešković
Foto: Screenshot/Nova TV
1/7
02.05.2016.
u 19:38

Na pitanje vjeruju li si Karamarko i Petrov, premijer je odgovorio da bi se umjesto na njihove nesuglasice svi trebali fokusirati na rezultate Vlade

Premijer Tihomir Orešković večeras je gostovao u Dnevniku Nove TV gdje se osvrnuo na niz aktualnih političkih tema, ali i prvih 100 dana svoje Vlade. 

Kako komentira nesuglasice između Domoljubne koalicije i Mosta, kako gleda na odnos između Bože Petrova i Tomislava Karamarka te vjeruje li da je moguća rekonstrukcija Vlade Orešković je otkrio u razgovoru s reporterkom Ivanom Brkić Tomljenović.

Na pitanje vjeruju li si Karamarko i Petrov, premijer je odgovorio da bi se umjesto na njihove nesuglasice svi trebali fokusirati na rezultate Vlade.

– Petrov i Karamarko su partneri. Možda imaju malo oštrije mišljenje. Ali na kraju nas troje uvijek sjednemo i razgovaramo, imamo i neke dodatne rasprave. Ali, trebamo početi gledati rezultate. Mislim da po novinama imamo dosta spinova ili probnih balona. Možda neke rasprave djeluju žešće na televiziji. Kao čovjek koji je došao iz poslovnog sektora, mislim da bi svi građani trebali gledati rezultate –kazao je Orešković.

Dodao je i da su svi u početku, u prvih 100 dana, bili u fazi upoznavanja gdje su zajedno kroz kvalitetne rasprave došli do kvalitetnih solucija.

Orešković je otkrio i da je zadovoljan dosadašnjim potezima Vlade i donijetim proračunom. – Kad smo gledali proračun, trebali smo  pronaći 2,5 milijardi kuna, što nije malo. Kada je riječ o proračunu, tu smo trebali, na jedan način, prvo pokriti probleme ili rupe koje smo našli. Mislim da smo trebali malo jače raditi da bismo mogli naći solucije jer nam je cilj bio bitan, da smanjimo deficit ispod tri posto, što će biti prvi put u ne znam koliko godina, kao i ovaj dug. Za nas to nije bio lak posao, ali na kraju smo preuzeli odgovornost – naglasio je premijer. 

Što se tiče reformi, uključujući i pomicanje dobne granice za odlazak u mirovinu sa 67 godina te poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja, Orešković smatra da su one fer te da će naposljetku rezultirati pozitivnim ishodima.

– Nikada nije lako,  ja to razumijem i svima nama je to jasno, ali ja sam uvjeren da ono što smo obećali, ono što sam ja obećao prvi dan u Saboru, da sam tu za građane i da sve što ćemo pokrenuti, i ja isto od njih tražim povjerenje, da vjeruju da ove reforme koje smo sada uveli, da će imati pozitivne rezultate. I da ćemo možda sada trebati donijeti neke odluke koje možda bivša Vlada nije bila spremna. Ali opet, bitno je da pokrenemo, da možemo nekako pojačati te naše temelje na kojima onda možemo rasti. Uvjeren sam da ćemo vidjeti te pozitivne rezultate i na kraju će građani vidjeti da je sve to imalo smisla – kazao je Orešković.

Na pitanje ima li Tomislav Karamarko glavnu riječ u Vladi, Orešković je odgovorio da nema. – Ja sam premijer i mislim da se pokazalo da sam nekakve teške odluke ja donio, a opet, ja ću uvijek tražiti savjet od gospodina Karamarka koji je predsjednik HDZ-a i ima iskustvo. Također ću od gospodina Petrova tražiti savjet jer i on ima više političkog iskustva nego ja –  kazao je Orešković koji je odbacio mogućnost rekonstrukcije Vlade.

– Kad je riječ o rezultatima i mjerama, sada smo definirali što smo obećali građanima i na nama je sada da to ispunimo. Ako mi to ne ispunimo, onda kao odgovorne osobe moramo preuzeti odgovornost. I svaki ministar će biti odgovoran za ono što je obećao – najavio je premijer.

Orešković je najavio i da je LNG top prioritet ove Vlade, da trenutačno nisu spremni pokrenuti bušenje u Jadranu, a kazao je i da ne namjeravaju odustati od arbitraže u slučaju Ina.

–Ina je apsolutno strateška firma. Arbitraža ide svojim tokom i za sada nećemo odustati od arbitražne procedure, ali ćemo početi razgovore – najavio je premijer Orešković.

>>Tihomir Orešković se zalaže za plutajući LNG: Važno je da što prije aktiviramo tu investiciju

Komentara 95

SH
srce_hrvatsko
20:11 02.05.2016.

Savjet ces mozda traziti..ali primjeniti ga - cisto sumnjam..po do sad viđenom.. Karamarko vas na vlast doveo eeeej..nije on neki kelner vas..

SI
siskic
20:15 02.05.2016.

ovo su cirkusanti u vladi. novac od prodaje imovine koju nisu oni stvarali nazivaju....zaradom......hahahsha .....

4M
4mazge
20:06 02.05.2016.

Nejasno je ostalo kako to da se još ne ide u duboke i prevažne strukturne reforme!....sve dok toga ne bude pomaka i ne može biti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije