Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor u Parizu

Orešković otkrio što je u Hrvatskoj zanimljivo francuskim gospodarstvenicima

Tihomir Orešković
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/5
31.05.2016.
u 16:55

- Veliki je interes za ulaganja u infrastrukturu, energetiku, poljoprivredu, bankarstvo, autoceste - rekao je premijer Orešković.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković sastao se u Parizu s predstavncima preko 40 francuskih tvrtki koje su iskazale veliki interes za ulaganje u Hrvatskoj, kazavši da mu je glavni cilj bio poslati poruke da je Hrvatska otvorena za suradnju u gospodarstvu.

- Sastanak je bio vrlo pozitivan. Veliki je interes za ulaganja u infrastrukturu, energetiku, poljoprivredu, bankarstvo, autoceste - rekao je premijer Orešković nakon sastanka u Parizu. Premijer Orešković je, drugog dana radnog posjeta Parizu, sudjelovao na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska-Hrvatska pri Međunarodnom predstavništvu Francuske udruge poslodavaca (MEDEF),  razgovarao s glavnim tajnikom udruge Pierrom Gattazom te predstavnicima preko 40 tvrtki koje su zainteresirane za investiranje u Hrvatsku. - Moj glavni cilj danas bio je poslati poruke da je Hrvatska otvorena. Upoznao sam ih s našim rezultatima, rastom BDP-a, smanjenjem duga i deficita i reformama koje provodimo. Sve u svemu vrlo uspješan sastanak - rekao je.

 Predsjedatelj Vijeća poduzetnika Francuska-Hrvatska i izvršni direktor tvrtke Bouygues Charles Paradis također je zadovoljan sastankom. - Iznenađen sam velikim odzivom francuskih tvrtki, bilo ihe više od 40, što pokazuje njihov veliki interes. Impresioniran sam dinamizmom premijera i nove vlade - rekao je Paradis, koji je najavio da će prvi tjedan u listopadu dovesti u Hrvatsku veliko poslovno izaslanstvo iz Francuske, što će biti prigoda za nastavak razgovora i konkretiziranje poslovne suradnje. Njegova tvrtka Bouygues u Hrvatskoj je prisutna od 1995. godine, kada je dobila koncesiju za istarsku autocestu. Sudjeluje i u izgradnji zagrebačke zračne luke te putničkog terminala u luci Gruž u Dubrovniku. Istaknuo je da će se Bouygues natjecati i za izgradnju Pelješkog mosta, a zainteresirani su i sudjelovanje u projektima javno-privatnog partnerstva u izgradnji škola ili bolnica.

Na sastanku je sudjelovao i Neven Tikvica, predstavnik tvrtke Airbus Defence&Space. - Sastanak je bio vrlo dobro organiziran, a premijer Orešković je naveo vrlo precizne projekte koji se za Hrvatsku smatraju važnim. To je ono što je francuskoj i europskoj industriji jako važno kako bi se mogla na vrijeme koordinirati i ponuditi neku svoju dodanu vrijednost - rekao je Tikvica. Airbus Defence&Space već sudjeluje u nekim projektima u Hrvatskoj, uglavnom vezanim uz nacionalnu sigurnost i zaštitu državne granice. Riječ je o senzorima i opremi za nadzor plave i zelene, odnosno morske i kopnene granice. - Airbus Defence&Space nazočan je u nekoliko projekata, kako u prošlosti tako i danas, a ti su projekti uglavnom vezani uz nacionalnu sigurnost i zaštitu granica. U tom smislu dobro surađujemo s lokalnom industrijom - rekao je Tikvica. Tikvica dodaje kako postoji interes Airbus grupe, koja zapošljava oko 150 tisuća ljudi u Europi, za suradnju i s hrvatskim tvrtkama i istraživačkim centrima poput Ruđera Boškovića ili Končara.

Sastanku je prisustvovao i Philipe Jausserand iz tvrtke SUEZ, koja se bavi upravljanjem vodama i infrastrukturom te upravljanjem krutim otpadom. Ta tvrtka je već nazočna u Hrvatskoj, u Osijeku i Poreču, a zainteresirana je i za projekt upravljanja krutim otpadom u Zagrebu. - Zainteresirani smo za projekt upravljanja otpadom u Zagrebu, gdje su odlagališta puna. To je ključni projekt u zemlji kada je riječ o zbrinjavanju otpada - rekao je Jausserand.  Rekao je kako očekuje da zagrebačke gradske vlasti ubrzo pokrenu izradu studije izvedivosti nakon čega bi se mogao raspisati natječaj.

Komentara 10

Avatar pasaluk
pasaluk
17:02 31.05.2016.

Zanimljivo im je sve što možemo prodati, ali nedaj bože da otvore tvornicu u RH

CH
CH2710
22:46 31.05.2016.

Taj je Đokin partner i obični muljator. Amen...!!!...

ST
stomugromova
17:33 31.05.2016.

Ne trebaju nama takvi ulagači,kojin uzimaju posao našim firmama.Nikakve koristi od toga.Dovoljno se sjetiti cirkusa oko projekta izgradnje zagrebačke luke i ministra Pajdaš Dončićke koji je Francuzima pogodovao u svakom smislu iako su nekoliko puta prebacili sve rokove ugovora.Jadna je država koja nema svoju banku koja će pratiti domaće firme u domaćim projektima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije